Koszyk

Choć mięso w różnej postaci zdecydowanie najczęściej trafia na ruszt, nie brakuje również amatorów poddawania obróbce cieplnej innego rodzaju pożywienia. Łosoś na grillu, jeśli zostanie odpowiednio przygotowany, nie straci swojej delikatności i soczystości, przez co stanowi doskonałą propozycję dla wszystkich osób, które nie chcą bądź nie mogą spożywać dań mięsnych. Warto zatem sprawdzić, jak należy obchodzić się ze wspomnianą rybą, aby podanie jej gościom zapewniło im wyjątkowe doznania smakowe. Zapraszamy do lektury naszego artykułu. 

Łosoś na grillu gazowym, czyli alternatywa dla czerwonego mięsa

Na samym początku należy zaznaczyć, że łosoś z grilla może zostać przygotowany na praktycznie nieograniczoną ilość sposobów. To jednak również sprawia, że ryba ta w pieczonej wersji wciąż zyskuje nowych zwolenników, a dowolność w przyrządzaniu ułatwia odkrywanie coraz bardziej interesujących smaków. Dla osób dopiero rozpoczynających swoją przygodę z łososiem przygotowaliśmy podstawową propozycję jego podania, aby w ten sposób zwiększyć szansę na odkrycie delikatności tej ryby. W największym stopniu przypadnie poszczególnym zwolennikom chudego, białego mięsa. Warto przy tym zaznaczyć, że łosoś na grillu gazowym pod względem smaku wypada zdecydowanie najlepiej, ponieważ w można przyrządzić efektywniej niż w przypadku często kłopotliwych modeli drzewnych, utrudniających utrzymanie odpowiedniej temperatury od początku do końca procesu grillowania.

Łosoś na grilla – przepis

Składniki:

  • dowolna liczba kawałków łososia w formie płatów wraz ze skórą;
  • sól morska;
  • cytryna;
  • dowolna, własnoręcznie przyrządzona mieszanka przypraw składająca się np. ze świeżo zmielonego pieprzu, czerwonej papryki w proszku, kopru, ziół prowansalskich i suszonego imbiru.

Sposób przygotowania:

Przygotowanie łososia z grilla należy rozpocząć od jego pokrojenia na taką liczbę kawałków, która pozwoli podać rybę każdemu z uczestników grillowania. Po wykonaniu tej czynności przechodzimy do umycia cytryny (najlepiej wybrać miękki owoc, ponieważ można uzyskać z niego znacznie więcej soku) pod bieżącą wodą, a następnie starcia jej skórki na tarce o małych oczkach i wyciśnięcia z niej soku przez palce (w celu pozbycia się pestek). Po jego otrzymaniu należy polać nim dokładnie łososia i umieścić go w wybranym przez siebie naczyniu. Rybę odstawiamy na bok, aby do innego naczynia wsypać startą wcześniej skórkę cytryny wraz z pieprzem (wcześniej zmielonym), papryką, imbirem i koprem w formie suszonej lub świeżej – w zależności od upodobania. Gdy już to zrobimy, wracamy do ryby, którą należy teraz posolić i natrzeć uzyskaną z wymienionych wcześniej przypraw mieszanką. Aby ryba nabrała odpowiedniego aromatu, odstawiamy ją na godzinę (zaleca się jednak zwiększenie tego okresu nawet kilkukrotnie, aby pozwolić rybie „przegryźć się” z wybranymi przez nas składnikami). Po upływie tego czasu i wcześniejszym rozgrzaniu grilla układamy kawałki ryby na ruszcie w taki sposób, aby jej skóra skierowana była ku dołowi. Następnie wystarczy jedynie przykryć grill pokrywą i smażyć łososia ok. kwadrans, doprowadzając go do stanu, w którym jego powierzchnia będzie ścięta, a mięso jednocześnie elastyczne po dotknięciu palcami. Można też przewrócić grillowanego łososia na drugą stronę (skórą ku górze) i przypiekać jeszcze przez kilka minut, dzięki czemu powstaną ładnie prezentujące się na płatach prążki. 

O czym pamiętać podczas grillowania łososia?

Jak już wcześniej zaznaczyliśmy, wymieniony przez nas przepis na łososia z grilla jest tylko jednym z wielu. W celu jego przygotowania można użyć praktycznie dowolnej mieszanki przypraw, choć odradzamy korzystanie z gotowych (możliwych do nabycia w sklepach), ponieważ na ogół zawierają bardzo dużo soli, cukru i innych składników, których należy unikać. Podczas grillowania ryby pomocne okażą się natomiast specjalne dostosowane do tego akcesoria, a wśród nich m.in. szczypce uniwersalne do obracania pieczonych kawałków łososia czy chroniąca przed poparzeniami rękawica.