Dla wielu osób stek jest kwintesencją dań z grilla. Odpowiednio wypieczony, soczysty i świeży to rzeczywiście klasyk na stole w lecie przy wspólnym grillu w gronie znajomych lub rodziny. Kluczem jest zazwyczaj odpowiednia marynata do steka. Jakie są sprawdzone przepisy? Dowiecie się z tego artykułu.
Stek wołowy z grilla
Kluczem do smacznego steku z grilla jest świeże i dobrej jakości mięso. Kolejne kroki do wonna i nasycona smakiem marynata oraz odpowiednio długie peklowanie. Jak się do tego zabrać? Odpowiedź znajdziesz w tym przepisie.
Do marynaty użyj ¼ szklanki oleju do smażenia i połącz z tą samą ilością octu z czerwonego wina. Dodaj 2-3 łyżeczki musztardy, solidną szczyptę soli do smaku, tyle samo pieprzu. Z ziół polecamy tymianek, majeranek i oregano.
Pokrojone kawałki steku należy trzymać zanurzone w marynacie przez co najmniej kilka godzin. W rzeczywistości im dłużej, tym lepiej mięso nabierze intensywnego smaku przypraw i będzie zdecydowanie lepsze.
Idealny stek z grilla – wskazówki
Pomysł na grilla wcale nie musi być skomplikowanym przepisem. Dobre jakościowo mięso nie wymaga nawet zbytniego przyprawiania poza odrobiną soli i pieprzu. Kluczem do osiągnięcia niepowtarzalnego smaku jest grillowanie na mocno rozgrzanym ruszcie z otwartą pokrywą oraz ciągłe sprawdzanie. Aby stek nie był suchy, nie należy go nadmiernie nakłuwać widelcem, żeby nie stracił zbyt dużej ilości soków.
Stopnie wysmażenia steka
Popularnie wyróżnia się 3 stopnie wysmażenia steka przy średnio 3 cm grubości. Zależnie od indywidualnych preferencji możemy przygotować stek słabo, średnio lub mocno upieczony. Warto zadbać o dobre gatunkowo mięso, dzięki czemu nie trzeba będzie się martwić o zbyt długie peklowanie w marynacie, a delektować się smakiem.