Skip to main content
0

W sezonie grillowym czasem trudno zdecydować się, po jakie mięsa sięgnąć. Smaczne dania przygotowywane na ogródkach czy działkach zawsze kuszą wspaniałym zapachem. Jednym z mięs, po które zdecydowanie warto sięgać jest pyszna i chrupiąca karkówka. Warto wiedzieć, jak ją przyrządzać.

 

Soczysta karkówka z grilla w aromatycznych ziołach

Karkówka przyrządzona w ziołach, odrobiną keczupu i musztardy podbije serce każdego smakosza. By móc się o tym przekonać, trzeba jednak przygotować najpierw odpowiednie składniki:

  • 10 plastrów karkówki,
  • 3 łyżeczki musztardy (np. Dijon),
  • 6 cebul,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 5 ząbków czosnku,
  • słodką paprykę,
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku,
  • pieprz,
  • sól.

 

Przygotowanie dania należy rozpocząć od sporządzenia marynaty. W tym celu trzeba dokładnie wymieszać ze sobą musztardę, keczup, oliwę z oliwek, majeranek, słodką paprykę, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Następnie mięso zalewa się gotową marynatą i odstawia do lodówki na kilka godzin. Tak przygotowaną karkówkę grilluje się przez około kilka minut z każdej strony, co jakiś czas polewając je marynatą.

 

Pyszna karkówka w czosnku i miodzie

Miłośnicy grillowanych potraw dobrze wiedzą, że mięso wspaniale komponuje się z miodem. Karkówka, zaserwowana w słodkiej marynacie i odrobiną keczupu z pewnością podbije serca gości. Oto sposób na jej przygotowanie!

Do przyrządzenia karkówki potrzebne będzie:

  • około 0,5 kg karkówki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • słodka papryka,
  • 4 łyżki miodu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz.

 

Przygotowywanie dania należy rozpocząć od pokrojenia mięsa w plastry. Następnie trzeba delikatnie je rozbić przy pomocy tłuczka. Potem nadchodzi czas na marynatę. By ją wykonać, należy połączyć przeciśnięty przez praskę czosnek z pieprzem, słodką papryką, oliwą z oliwek oraz miodem. Po dokładnym wymieszaniu składników można już umieścić w gotowej marynacie mięso i pozostawić je na noc pod przykryciem. Przed rozpoczęciem grillowania karkówkę należy jeszcze posolić. Dla lepszego smaku warto serwować ją z keczupem.

Leave a Reply

You were not leaving your cart just like that, right?

Nie porzucasz pomysłu na grilla tak po prostu, prawda?

Jeśli podasz nam tutaj swoje dane to zapamiętamy za Ciebie zawartość Twojego koszyka. A kto wie, możę wyślemy Ci tez jakiś dodatkowy kod rabatowy?

Chcesz Otrzymywac personalizowane oferty?

Wystarczy, że zezwolisz nam na wysyłanie Ci powiadomień! Są w nich kody rabatowe!

Maybe later