W sezonie grillowym czasem trudno zdecydować się, po jakie mięsa sięgnąć. Smaczne dania przygotowywane na ogródkach czy działkach zawsze kuszą wspaniałym zapachem. Jednym z mięs, po które zdecydowanie warto sięgać jest pyszna i chrupiąca karkówka. Warto wiedzieć, jak ją przyrządzać.
Soczysta karkówka z grilla w aromatycznych ziołach
Karkówka przyrządzona w ziołach, odrobiną keczupu i musztardy podbije serce każdego smakosza. By móc się o tym przekonać, trzeba jednak przygotować najpierw odpowiednie składniki:
- 10 plastrów karkówki,
- 3 łyżeczki musztardy (np. Dijon),
- 6 cebul,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 5 ząbków czosnku,
- słodką paprykę,
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku,
- pieprz,
- sól.
Przygotowanie dania należy rozpocząć od sporządzenia marynaty. W tym celu trzeba dokładnie wymieszać ze sobą musztardę, keczup, oliwę z oliwek, majeranek, słodką paprykę, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Następnie mięso zalewa się gotową marynatą i odstawia do lodówki na kilka godzin. Tak przygotowaną karkówkę grilluje się przez około kilka minut z każdej strony, co jakiś czas polewając je marynatą.
Pyszna karkówka w czosnku i miodzie
Miłośnicy grillowanych potraw dobrze wiedzą, że mięso wspaniale komponuje się z miodem. Karkówka, zaserwowana w słodkiej marynacie i odrobiną keczupu z pewnością podbije serca gości. Oto sposób na jej przygotowanie!
Do przyrządzenia karkówki potrzebne będzie:
- około 0,5 kg karkówki,
- 3 ząbki czosnku,
- słodka papryka,
- 4 łyżki miodu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz.
Przygotowywanie dania należy rozpocząć od pokrojenia mięsa w plastry. Następnie trzeba delikatnie je rozbić przy pomocy tłuczka. Potem nadchodzi czas na marynatę. By ją wykonać, należy połączyć przeciśnięty przez praskę czosnek z pieprzem, słodką papryką, oliwą z oliwek oraz miodem. Po dokładnym wymieszaniu składników można już umieścić w gotowej marynacie mięso i pozostawić je na noc pod przykryciem. Przed rozpoczęciem grillowania karkówkę należy jeszcze posolić. Dla lepszego smaku warto serwować ją z keczupem.