Polędwica wieprzowa to przepyszna i niezwykle soczysta część tylnej półtuszy świni – długi i dość wąski mięsień. Po odpowiednim przygotowaniu oferuje naprawdę ciekawe doznania smakowe. Świetnie smakuje m.in. przyrządzana na dobrej jakości grillu gazowym, dlatego w tym tekście skupimy się właśnie na tej metodzie obróbki termicznej i zaproponujemy Ci dwa ciekawe, szybkie przepisy na grillowane polędwiczki wieprzowe. Serdecznie zapraszamy do lektury i już teraz życzymy Ci smacznego!
Warto grillować polędwiczkę wieprzową
Grillowana polędwiczka wieprzowa ma specyficzny, nieco słodkawy smak. Oczywiście, jeśli ktoś nie lubi wieprzowiny, to prawdopodobnie nie będzie w stanie odpowiednio go docenić, ale zaryzykujemy stwierdzeniem, że jeśli taka osoba miałaby w końcu przekonać się do smaku mięsa wieprzowego, to właśnie dzięki naszym propozycjom polędwicy wieprzowej z grilla. Podczas jej przygotowania wielu niedoświadczonych kucharzy popełnia błąd i nie grilluje jej z każdej strony, podczas gdy budowa tego mięśnia sprawia, że warto poświęcić kilka chwil jej wszystkim bokom. Ile grillować polędwiczki wieprzowe? Maksymalnie 2-2,5 minuty z każdej ze stron. Łącznie daje nam to 8-10 minut grillowania, a warto pamiętać także o tym, aby dać mięsu kilka minut odpoczynku, podczas którego puści ono soki. Dłuższy pobyt polędwicy na grillu skutkować będzie twardą i nieapetyczną strukturą. Tymczasem powinna być delikatna oraz soczysta.
Grillowana polędwica wieprzowa z warzywami
Pierwszy przepis jest klasycznym rodzajem przygotowania mięsa wieprzowego. Będziesz do niego potrzebować:
- polędwicy wieprzowej,
- jednej marchwi,
- połowy papryki,
- niewielkiej cukinii,
- połowy cebuli,
- soli,
- pieprzu,
- rozmarynu,
- oliwy z oliwek,
- 1 ząbka czosnku.
Na początek porządnie rozgrzej grilla. Jeśli korzystasz z nowoczesnego urządzenia, np. któregoś modelu z serii Koler Relish, zajmie to krótką chwilę. Polędwicę na grilla wrzucić w całości. Wcześniej porządnie natrzyj ją solą i pieprzem, po czym postaraj się wcisnąć w mięso liście rozmarynu. Gotowy kawałek odłóż na bok i przejdź do warzyw. Polędwica będzie smażyć się nie więcej niż 10 minut. Warzywa potrzebują tego czasu nieco mniej, bo około 6. Pokrój wszystkie warzywa w niewielkie kawałki. Obrany ząbek czosnku rozetrzyj w moździerzu z odrobiną soli i pieprzu. Całość zalej oliwą przeznaczoną do polania warzyw. Przed wrzuceniem mięsa na ruszt również natrzyj ją odrobiną oliwy. Pamiętaj o tym, aby grillować je na każdej ze stron. Po 10 minutach Twoje danie, czyli grillowana polędwica wieprzowa z warzywami w oliwie czosnkowej, jest gotowa. Smacznego!
Grillowana polędwiczka wieprzowa w słodkiej marynacie
Nasza druga propozycja to polędwica wieprzowa na grilla marynowana w odrobinie miodu. Przejdźmy do konkretów. Oto, co będzie Ci potrzebne:
- polędwica wieprzowa,
- miód,
- rozmaryn,
- tymianek,
- garść rodzynek,
- 4 ząbki czosnku,
- pół kostki masła,
- bagietka,
- sól,
- pieprz,
- oliwa z oliwek.
Podobnie, jak w przypadku poprzedniego przepisu, zacznij od rozgrzania grilla i dokładnego wymasowania mięsa solą i pieprzem. Odłóż polędwicę na bok i zajmij się przygotowaniem marynaty. Do miseczki wrzuć dwa, drobno posiekane ząbki czosnku, posiekane liście rozmarynu oraz tymianek. Następnie wrzuć do środka garść rodzynek, zalej wszystko dwiema łyżkami miodu i taką ilością oliwy, aby żaden ze składników nie znajdował się na wierzchu.
Polędwicę wieprzową pokrój na kilka mniejszych kawałków. Pamiętaj, aby ciąć w poprzek – każdy kawałek powinien przypominać romb. Każdy z kawałków umieść osobno w folii aluminiowej. Następnie zalej je marynatą, zawiń i wrzuć na grilla. Pamiętaj o obracaniu mięsa co jakiś czas. Pozostałe 2 ząbki czosnku należy zmiażdżyć w moździerzu z odrobiną soli, pieprzu i wymieszać z masłem. Przekrojona na pół bagietka potrzebuje na grillu nie więcej niż 3 minut. Posmarowana masłem czosnkowym idealnie uzupełnia smak nieco słodkiej polędwicy. Po około 8 minutach grillowana polędwica wieprzowa w miodowo-ziołowej marynacie z rodzynkami jest gotowa do spożycia. Smacznego!