Tak zwane przepalanie czy wypalanie grilla gazowego to zabieg, który warto wykonać tuż po jego zakupie, jeszcze przed pierwszym użyciem, a także powtarzać regularnie co jakiś czas podczas jego eksploatacji i dalszego użytkowania. Czym jednak tak właściwie jest przepalanie grilla, czemu konkretnie służy i w jakim celu się je wykonuje? Czy naprawdę proces ten ma aż tak duże znaczenie i w żadnym razie nie powinno się o nim zapominać? Sprawdźmy!
Jak przepalić grill gazowy?
Tak zwane przepalanie grilla to rozgrzanie go do bardzo wysokiej temperatury jeszcze zanim pojawią się na nim pyszne dania i kulinarne specjały. Głównym zadaniem takiego procesu jest zwiększenie bezpieczeństwa całego procesu grillowania – tak, aby do żywności nie przedostawały się żadne drobinki metali, czy substancji, z których wykonany został ruszt. Dzięki temu można także skutecznie pozbyć się zapachów poprodukcyjnych i przygotować go do dalszej pracy. Jak się do tego zabrać? Najlepiej posmarować dokładnie cały ruszt olejem odpornym na ekstremalnie wysokie temperatury, a następnie rozgrzać grill, powoli i stopniowo podkręcając palniki aż do 300 stopni Celsjusza. Tak mocno nagrzane urządzenie powinno pracować około 10-15 minut. W trakcie przepalania nie należy oddalać się od urządzenia. Następnie wyłączamy wszystkie palniki jeden po drugim i pozwalamy, aby grill całkowicie ostygł oraz usuwamy ewentualne zanieczyszczenia i zwęglone pozostałości, na przykład za pomocą praktycznej szczotki do grilla.
Warto wiedzieć, że taki zabieg można, a nawet powinno się wykonywać regularne, na przykład po każdym grillowym sezonie, kiedy chowamy nasz sprzęt na dłuższy czas do garażu, a także w przypadku pojawienia się rdzy, czy innych trudnych zabrudzeń, które ciężko usunąć mechanicznymi metodami.
Jak grillować, żeby nie spalić?
Często podczas grillowania, zwłaszcza jeżeli dopiero nabieramy w tym temacie doświadczenia, obawiamy się o przypalenie przygotowywanego mięsa, czy innych smakołyków. Zbyt długo smażone potrawy stają się bowiem twarde i tracą wiele walorów smakowych. Z drugiej strony nie chcemy jednak serwować dań niedosmażonych, czy częściowo surowych, dlatego zwlekamy często ze ściąganiem ich z rusztu na czas. Pamiętajmy jednak, że posiadając dobrej jakości, nowoczesnego grilla gazowego, zwęglenie, czy przypalenie potraw staje się prawie niemożliwe. Mamy bowiem pełną kontrolę oraz wpływ na regulację temperatury, a starannie przemyślana budowa i funkcjonalność takiego urządzenia sprawia, że jedzenie smaży się równomiernie i dokładnie.
Jeśli jednak wciąż obawiasz się, że spalisz mięso, warzywa, czy inne grillowane potrawy, najlepiej będzie zdecydować się na opcję smażenia nieco dłużej, ale w niższej, bezpieczniejszej temperaturze. Na bieżąco ściągaj także gotowe potrawy z rusztu i serwuj na świeżo. Koniecznie należy także dokładnie wyczyścić sprzęt przed oraz po każdym grillowaniu. Co jeszcze przyspiesza przypalania się potraw? Przede wszystkim cukier, czy inne słodkie substancje, jak miód, które bywają składnikiem marynaty, a mogą się karmelizować. Najlepiej stosować je zatem z rozsądkiem lub dodawać dopiero tuż przed samym końcem procesu smażenia.