Każdy zapalony miłośnik grillowania z całą pewnością doceni możliwości jakie niesie za sobą posiadanie dodatkowego, wielofunkcyjnego rusztu do grilla. Dzięki niemu będzie mógł bowiem jeszcze lepiej rozwinąć swoje kulinarne umiejętności, a także wzbogacić smak i aromat przygotowywanych potraw. Sprawdźmy dlatego jeszcze warto takim sprzętem się zainteresować.
Co to jest ruszt żeliwny do grilla?
Ruszt do grilla to jeden z jego najważniejszych elementów, odpowiadających zarówno za wygodę i łatwość samego grillowania, jak i końcowy smak i aromat przygotowywanych potraw. Kupując dodatkowy ruszt możemy rozbudować swojego grilla, zwiększyć jego funkcjonalność i zmienić design. Dobrej jakości ruszt powinien być solidny, odporny na działanie wysokiej temperatury oraz różnych warunków atmosferycznych, łatwy w czyszczeniu i świetne spełniać swoją podstawową rolę – umożliwiać idealne wysmażenie ulubionych grillowanych potraw.
Jakie są jego funkcje?
Nowoczesne ruszty żeliwne (tak, jak na przykład ruszt dwustronny żeliwny do grilla Köhler V4) mogą być używane w różnym ułożeniu, a także z obu stron, ponieważ każda z nich wykazuje odmienne, ciekawe właściwości i przeznaczona jest do przygotowywania innego typu przekąsek. Dzięki zastosowaniu rusztów powstaje charakterystyczna kratka – co wygląda szczególnie apetycznie przy serwowaniu steków, karkówki, czy innych typowo mięsnych specjałów. To jednak nie jedyna zaleta rusztów – specjalne rowki pomagają w zbieraniu i gromadzeniu się nadmiaru tłuszczu, który nie wnika w smażone potrawy – dzięki temu grillowanie może stać się znacznie zdrowsze i mniej kaloryczne oraz ciężkostrawne! To właśnie ruszt sprawia także, że grillowane potrawy są w odpowiedni sposób wysmażone, chrupiące i aromatyczne. Zdecydowanie warto zainteresować się odpowiednio dobranym rusztem do swojego grilla, bez względu na to, czy grillowanie to wyłącznie nasza pasja i hobby, sposób na miłe spędzanie czasu z rodziną i przyjaciółmi na świeżym powietrzu, czy też sposób na życie – profesjonalne, żeliwne ruszty świetnie sprawdzą się bowiem także w każdym hotelu albo restauracji.
Jakie potrawy można przygotować korzystając z rusztu?
Ruszt do grilla świetnie sprawdza się do wszelkich grillowanych potraw – mięs typu steki, karkówka, drób, czy kiełbasy, ryb, ale także do smażonych dań wegetariańskich oraz wegańskich (podpiekanych ziemniaków, warzywnych szaszłyków, serów na ciepło, a nawet owoców!). Umożliwia szybkie i równomierne nagrzanie całego urządzenia, dzięki czemu w kilka minut można wyczarować idealnie i równo wysmażone, przepyszne potrawy bez strachu o ich przypalenie czy nadmierne zwęglenie. To idealny sprzęt zarówno dla laika, początkującego fana grillowania, który pragnie rozwijać swoje umiejętności, jak i dla doświadczonego kucharza! Świetnie sprawdzi się jako na pewno trafiony prezent. Zarówno nowoczesne grille gazowe, jak i ruszty do nich mogą prezentować się bowiem niezwykle ekskluzywnie i wyjątkowo (warto porównać chociażby czarny oraz srebrny model pięciopalnikowego grilla Köhler Relish) i będą stanowiły wspaniałą ozdobę niejednej kuchni, tarasu albo ogrodu.