Obecnie coraz częściej i chętniej rezygnujemy z tradycyjnych grilli węglowych, na rzecz tych bardziej nowoczesnych i ekologicznych, dzięki którym przygotowywane w ten sposób jedzenie jest także zdrowsze i mniej kaloryczne – gazowych oraz elektrycznych. Dziś przyjrzymy się bliżej dwóm rodzajom tego typu urządzeń – grillom na gaz kontra grillom na pellet!
Grill gazowy – idealny sprzęt dla miłośników niezawodnych rozwiązań
Grille gazowe to niezwykle funkcjonalne i wygodne w obsłudze urządzenia, dzięki którym można przygotowywać przepyszne potrawy w szybki i bezproblemowy sposób, przy możliwości precyzyjnej regulacji temperatury, bez konieczności kupowania dodatkowych akcesoriów typu węgiel i rozpałka. Jedyny wydatek, jaki oprócz samego sprzętu musimy poczynić, to zakup butli z gazem, która wystarcza jednak na wiele kolejnych użyć. Grille gazowe są także proekologiczne, ponieważ nie wydzielają do atmosfery takiej ilości szkodliwych substancji, a gotowe dania mnie tłuste, a jednocześnie soczyste, idealnie wysmażone i wyjątkowo smaczne. To sprawdzony sprzęt całoroczny, łatwy w czyszczeniu, z którego obsługą poradzi sobie każdy, nawet laik, dopiero rozpoczynający swoją przygodę z grillowaniem.
Grill na pellet – nowość dla wymagających użytkowników
Grille na pellet to stosunkowo nowe i innowacyjne rozwiązanie, którym jednak warto choćby z czystej ciekawości również się zainteresować i zapoznać z możliwościami jakie oferuje. Pellet to drobne, drewniane kostki, chętnie wykorzystywane również do ogrzewania naszych domów i mieszkań. Jak jednak sprawdzają się w grillowej odsłonie? Bardzo dobrze, choć tego typu sprzęt wymaga pewnego doświadczenia i poświecenia większej ilości czasu w swojej obsłudze, dlatego najlepszy będzie dla prawdziwych pasjonatów grillowania i miłośników gotowania na świeżym powietrzu. Jakie są jego zalety? Przede wszystkim często podkreśla się tutaj wyjątkowy, charakterystyczny, wędzony aromat, który przenika do potraw, a w szczególności do mięsa i ryb. Jest bardzo wydajny, umożliwia regulację aż do bardzo wysokich temperatur, a jednocześnie może również pełnić funkcję wędzarni w nowoczesnej odsłonie. Taki grill uważany jest za ekologiczny i przyjazny środowisku, nie emituje bowiem zbyt dużo dwutlenku węgla i innych szkodliwych związków. Ponadto jest łatwy w czyszczeniu, nie zostawia dużych ilości popiołu, który dodatkowo może być później wykorzystywany jako nawóz mineralny, na przykład w ogrodzie, czy na działce.