Skip to main content
0

W słoneczne, ciepłe dni warto korzystać z pięknej pogody i rozkoszować się smakiem pysznych potraw prosto z grilla. Mięsem, po które często sięga się przy takich okazjach, jest kurczak. Smaczny i aromatyczny, a przy tym prosty w przygotowaniu. Wiele oryginalnych propozycji można przyrządzić z fileta.

 

Aromatyczny grillowany filet z kurczaka w ziołach prowansalskich

Z delikatnych filetów z kurczaka można przygotować rozpływające się w ustach dania. Wystarczy zrobić marynatę i sięgnąć po odpowiednie przyprawy. By móc delektować się wybornymi filetami, trzeba najpierw zakupić następujące składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • zioła prowansalskie
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

 

Przygotowanie grillowanego fileta należy rozpocząć od zrobienia marynaty. Na początek przeciśnięty przez praskę czosnek dodaje się do miski, wraz z oliwą z oliwek, ziołami, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. W tak przygotowanej marynacie macza się umyte już mięso. Zamarynowane filety przekłada się do miski i wkłada do lodówki na około 3-4 godziny. Po tym czasie filety można przyrządzać już na grillu, pieczącą je przez kilka minut z każdej strony. Mięso warto serwować z sosem czosnkowym.

 

Pyszne grillowane pałeczki z fileta

Interesującym pomysłem na danie lub przekąskę z grilla są kawałki fileta nabite na kijki do szaszłyka. Ich przygotowanie jest niezwykle proste!

Do zrobienia pałeczek potrzebne są:

  • 4 piersi z kurczaka,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • około 12 patyczków do szaszłyków,
  • słodka papryka,
  • czosnek granulowany,
  • 2 łyżki miodu,
  • sól,
  • pieprz.

 

Grillowane pałeczki należy rozpocząć od przygotowania marynaty. Najpierw trzeba połączyć oliwę z oliwek, słodką paprykę, czosnek granulowany, sól i pieprz, a następnie wymieszać je dokładnie w misce. Oczyszczone mięso tnie się następnie na kawałki o szerokości około 2 centymetrów. Tak przygotowanego fileta namacza się w marynacie przez około 2 godziny. Po tym czasie mięso nabija się na kijki. Podczas grillowania pałeczki smaruje się miodem. Pałeczki piecze się przez kilka minut, uważając, aby się nie przypaliły.

Leave a Reply

You were not leaving your cart just like that, right?

Nie porzucasz pomysłu na grilla tak po prostu, prawda?

Jeśli podasz nam tutaj swoje dane to zapamiętamy za Ciebie zawartość Twojego koszyka. A kto wie, możę wyślemy Ci tez jakiś dodatkowy kod rabatowy?

Chcesz Otrzymywac personalizowane oferty?

Wystarczy, że zezwolisz nam na wysyłanie Ci powiadomień! Są w nich kody rabatowe!

Maybe later