Pomyślnie dodano do koszyka

W słoneczne, ciepłe dni warto korzystać z pięknej pogody i rozkoszować się smakiem pysznych potraw prosto z grilla. Mięsem, po które często sięga się przy takich okazjach, jest kurczak. Smaczny i aromatyczny, a przy tym prosty w przygotowaniu. Wiele oryginalnych propozycji można przyrządzić z fileta.

 

Aromatyczny grillowany filet z kurczaka w ziołach prowansalskich

Z delikatnych filetów z kurczaka można przygotować rozpływające się w ustach dania. Wystarczy zrobić marynatę i sięgnąć po odpowiednie przyprawy. By móc delektować się wybornymi filetami, trzeba najpierw zakupić następujące składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • zioła prowansalskie
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

 

Przygotowanie grillowanego fileta należy rozpocząć od zrobienia marynaty. Na początek przeciśnięty przez praskę czosnek dodaje się do miski, wraz z oliwą z oliwek, ziołami, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. W tak przygotowanej marynacie macza się umyte już mięso. Zamarynowane filety przekłada się do miski i wkłada do lodówki na około 3-4 godziny. Po tym czasie filety można przyrządzać już na grillu, pieczącą je przez kilka minut z każdej strony. Mięso warto serwować z sosem czosnkowym.

 

Pyszne grillowane pałeczki z fileta

Interesującym pomysłem na danie lub przekąskę z grilla są kawałki fileta nabite na kijki do szaszłyka. Ich przygotowanie jest niezwykle proste!

Do zrobienia pałeczek potrzebne są:

  • 4 piersi z kurczaka,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • około 12 patyczków do szaszłyków,
  • słodka papryka,
  • czosnek granulowany,
  • 2 łyżki miodu,
  • sól,
  • pieprz.

 

Grillowane pałeczki należy rozpocząć od przygotowania marynaty. Najpierw trzeba połączyć oliwę z oliwek, słodką paprykę, czosnek granulowany, sól i pieprz, a następnie wymieszać je dokładnie w misce. Oczyszczone mięso tnie się następnie na kawałki o szerokości około 2 centymetrów. Tak przygotowanego fileta namacza się w marynacie przez około 2 godziny. Po tym czasie mięso nabija się na kijki. Podczas grillowania pałeczki smaruje się miodem. Pałeczki piecze się przez kilka minut, uważając, aby się nie przypaliły.

Leave a Reply