Dla wielu osób pierwszym skojarzeniem z grillem są ziemniaki, a nie kiełbasa czy karkówka. Pyszne, ciepłe, pieczone w mundurkach lub przekrojone z ziołami i masłem. Przepisów na ziemniaki z grilla jest z pewnością mnóstwo, gdyż każdy ma indywidualne gusta i ulubione smaki. W tym artykule przedstawiamy te najbardziej popularne i sprawdzone pomysły na grilla z użyciem ziemniaków. Zobaczcie sami i koniecznie je wypróbujcie u siebie na działce, zapraszając na ucztę rodzinę lub przyjaciół. Są pyszne, gwarantujemy!
Ziemniaki ze świeżymi ziołami
Pokrój ziemniaka w cienkie talarki, ale nie dopuść do całkowitego przekrojenia. W powstałe otwory powkładaj naprzemiennie masło zmieszane z dużą ilością ziół. Tak przygotowane włóż na ruszt i trzymaj, aż będą miękkie w środku. Te ziemniaki z grilla bez gotowania będą smakowały każdemu!
Kluczem do tego przepisu jest użycie dużej ilości ziół i dodatek prawdziwego masła. Nie można też zapomnieć o odrobinie soli! Jeżeli macie dostęp do świeżych ziół, to koniecznie je wybierzcie – pieczone ziemniaki będą wtedy dużo bardziej aromatyczne!
Ziemniaki z grilla w folii – prosty przepis
Tak zwane ziemniaki w folii, ziemniaki w mundurkach, ziemniaczki w koszulkach… ta wersja doczekała się już wielu nazw. Podpowiadamy, jak je przygotować.
Kluczem jest szczelne owinięcie ziemniaków w srebrną folię aluminiową i odpowiednio długie trzymanie nisko na ruszcie lub w przypadku ogniska – w żarze, w pozostałym popiele z ognia. Tak przygotowane ziemniaki będą mięciutkie, ale z chrupiącą skórką.
Ten przepis świetnie nadaje się także na ogniska. Aby ziemniaki były jeszcze lepsze, wystarczy je lekko posolić lub dodać trochę masła i gotowe!