Smash burger z grilla gazowego to prawdziwa gratka dla miłośników soczystych, aromatycznych i chrupiących burgerów. To danie stało się prawdziwym przebojem wśród fanów burgerów i nie ma w tym nic dziwnego – przecież kto by mógł się oprzeć soczystemu, dobrze usmażonemu kotletowi mięsnemu, który jest równocześnie delikatny w środku i chrupiący na zewnątrz? Przygotuj się na ucztę, która rozgrzeje Twoje podniebienie! To będzie przepyszne! ?
Składniki:
🥩 Mielone mięso wołowe
Bułka maślana (brioche)
⚫️ Czarny pieprz ziarnisty
🧈 Masło
🌾 Mąka
🥛 Mleko
Sery 🧀:
? Cheddar
? Mimolette
? Provolone
? Parmigiano Reggiano
? Gorgonzola
Konfitura z cebuli:
? Czerwona cebula
? Ocet balsamiczny
? Miód
Przygotowanie sosu pieprzowo-serowego
- Upraż czarny pieprz ?️
- Zetrzyj Parmigiano, Mimolette, i Cheddar
- Pokrój Provolone i Gorgonzolę
- Uprażony pieprz stłucz w moździerzu
- Do nagrzanego garnka wlej olej
- Dodaj masło i mąkę
- Mieszaj, aż uzyskasz zasmażkę
- Do zasmażki wsyp zmielony pieprz
- Dodaj mleko ?
- Dodaj sery ? i mieszaj
Przygotowanie konfitury z cebuli
- Rozgrzej płytę grilla ?
- Pokrój czerwoną cebulę w cienkie plasterki ?
- Dodaj olej na rozgrzaną płytę
- Wrzuć cebulę i zmniejsz temperaturę na minimum
- Dodaj miód ? i ocet balsamiczny
- Mieszaj i smaż ostrożnie, aż składniki cebulka zmięknie
Przygotowanie burgera
- 100 gramów mięsa uformuj w kulkę ?
- Rozgrzej płytę i połóż mięso
- Przyciśnij mięso praską, aby otrzymać płaskie kotlety
- Posól i dodaj młotkowany czarny pieprz ⚫️.
- Przewróć kotleciki i ponownie przyciśnij praską.
- Gdy mięso będzie prawie gotowe, na minutę wrzuć bułkę na grill ?
Składanie burgera
- Na dolną połowę bułki nałóż sos pieprzowo-serowy
- Dodaj sałatę ?, kotlet mięsa i ponownie nałóż sos
- Na to połóż świeże pomidory ? i konfiturę z czerwonej cebuli ?
- Zamknij górną połową bułki ??