Wszyscy kochamy owoce. Oczywiście, nie każdy ich rodzaj, ale każdy z nas ma swoje ulubione gatunki, po które często z przyjemnością sięga. Owoce są zdrowe i wyjątkowo smaczne. Dodatkowo większość z nich (pod warunkiem, że nie zostały wysuszone) nie jest zbyt kaloryczna. Warto zatem je jeść. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że owoce mogą być jeszcze lepsze, jeśli delikatnie je zgrillujemy. W tym tekście przedstawimy Ci kilka pomysłów na owoce z grilla – najlepiej gazowego. Zapraszamy do lektury!
Gruszki – idealne owoce z grilla
Jednym z owoców, który wręcz idealnie nadaje się do tego, aby go grillować, jest według nas gruszka. Po delikatnej obróbce termicznej zyskuje ona wyjątkowy smak i świetnie uzupełnia inne, niezbyt oczywiste składniki. Przedstawiamy przepis na gruszki z miodem i orzechami zapieczone z serem Gorgonzola. Oto, co będzie Ci potrzebne:
- 2 sporych rozmiarów gruszki,
- garść orzechów włoskich,
- miód,
- 50 g pleśniowego sera Gorgonzola,
- ocet balsamiczny.
Przepis jest banalnie prosty. Na początku pamiętajmy o tym, by rozgrzać grilla. Nie ma bowiem na co czekać – przygotowanie składników zajmie nam chwilę. Gruszki należy przekroić w pół. Przy pomocy łyżeczki usuwamy nasiona wraz z twardym środkiem owoca. Nie trzeba z kolei pozbywać się “ogonka” – ułatwi nam wyjęcie gruszki z grilla. Przekrojone owoce z wydrążonymi pestkami umieszczany w rozgrzanym grillu. Nie ma potrzeby umieszczać ich na folii. Jeśli działamy na wysokiej jakości grillu gazowym, nie rozgrzewajmy go zbyt mocno. Gruszka powinna dochodzić powoli – przy zamkniętej pokrywie. W przeciwnym wypadku jej dolna część nie oderwie się od rusztu, a górna wciąż będzie twarda. W czasie gdy owoc się grilluje, należy obrać orzechy. Wbrew pozorom nie potrzebują one na grillu tyle czasu, co gruszka. Gdy gruszka zacznie mięknąć, wrzucamy na blachę orzechy i co jakiś czas je obracamy. Po około 2, 3 minutach kładziemy na gruszkę cienkie plasterki sera Gorgonzola i zamykamy pokrywę. Po chwili całość jest gotowa. Gruszki podajemy polane miodem oraz odrobiną octu balsamicznego. Tak przygotowane są świetne zarówno jako słodko-słony deser, jak i dodatek do mięsa. Smacznego!
Banan, czyli owoc stworzony na grilla
Drugi przepis, który chcemy Ci zaproponować, nawiązuje do powszechnienie znanego połączenia – choć nie każdy zapewne próbował kiedykolwiek ten owoc umieścić na grillu. Tym razem, powiemy Ci, jak przygotować banalne banany polane czekoladą. Przepis jest nie tylko niesamowicie prosty, ale i jego przygotowanie jest całkiem satysfakcjonujące. Dlaczego? O tym za chwilę. Najpierw pragniemy Cię poinformować, że do tego “przepisu” potrzebujesz tylko banana i 3 kostek czekolady. Jeśli zamierzasz tym przepysznym grillowanym owocem uraczyć osobę towarzyszącą – pomnóż ww. ilość składników razy dwa. Następnie rozgrzej grilla i umieść na ruszcie banana. Całego – w skórce. Na tym etapie nie ma potrzeby go obierać – banan roztopiłby się i rozlał, przy okazji zmuszając Cię do czyszczenia grilla. Po około 3, 4 minutach spędzonych w średnio rozgrzanej komorze grilla, weź w rękę nóż i rozetnij górną, wierzchnią część skórki. Wetknij pod nią 3 kostki czekolady i jeśli korzystasz z zamykanego grilla gazowego – zamknij pokrywę. Po dosłownie minucie, przepyszny banan z polewą czekoladową będzie gotowy. Uważaj – z pewnością będzie on w tej chwili bardzo gorący. Warto wyjąć go więc przy pomocy rękawicy, szczypców lub jakichkolwiek innych, przydatnych akcesoriów, które znajdziesz m.in. tutaj. Życzymy smacznego, ale uważaj – owoce na grillu bywają uzależniające!