Skip to main content
0

Wszyscy kochamy owoce. Oczywiście, nie każdy ich rodzaj, ale każdy z nas ma swoje ulubione gatunki, po które często z przyjemnością sięga. Owoce są zdrowe i wyjątkowo smaczne. Dodatkowo większość z nich (pod warunkiem, że nie zostały wysuszone) nie jest zbyt kaloryczna. Warto zatem je jeść. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że owoce mogą być jeszcze lepsze, jeśli delikatnie je zgrillujemy. W tym tekście przedstawimy Ci kilka pomysłów na owoce z grilla – najlepiej gazowego. Zapraszamy do lektury!

 

Gruszki – idealne owoce z grilla

Jednym z owoców, który wręcz idealnie nadaje się do tego, aby go grillować, jest według nas gruszka. Po delikatnej obróbce termicznej zyskuje ona wyjątkowy smak i świetnie uzupełnia inne, niezbyt oczywiste składniki. Przedstawiamy przepis na gruszki z miodem i orzechami zapieczone z serem Gorgonzola. Oto, co będzie Ci potrzebne:

  • 2 sporych rozmiarów gruszki,
  • garść orzechów włoskich,
  • miód,
  • 50 g pleśniowego sera Gorgonzola,
  • ocet balsamiczny.

Przepis jest banalnie prosty. Na początku pamiętajmy o tym, by rozgrzać grilla. Nie ma bowiem na co czekać – przygotowanie składników zajmie nam chwilę. Gruszki należy przekroić w pół. Przy pomocy łyżeczki usuwamy nasiona wraz z twardym środkiem owoca. Nie trzeba z kolei pozbywać się “ogonka” – ułatwi nam wyjęcie gruszki z grilla. Przekrojone owoce z wydrążonymi pestkami umieszczany w rozgrzanym grillu. Nie ma potrzeby umieszczać ich na folii. Jeśli działamy na wysokiej jakości grillu gazowym, nie rozgrzewajmy go zbyt mocno. Gruszka powinna dochodzić powoli – przy zamkniętej pokrywie. W przeciwnym wypadku jej dolna część nie oderwie się od rusztu, a górna wciąż będzie twarda. W czasie gdy owoc się grilluje, należy obrać orzechy. Wbrew pozorom nie potrzebują one na grillu tyle czasu, co gruszka. Gdy gruszka zacznie mięknąć, wrzucamy na blachę orzechy i co jakiś czas je obracamy. Po około 2, 3 minutach kładziemy na gruszkę cienkie plasterki sera Gorgonzola i zamykamy pokrywę. Po chwili całość jest gotowa. Gruszki podajemy polane miodem oraz odrobiną octu balsamicznego. Tak przygotowane są świetne zarówno jako słodko-słony deser, jak i dodatek do mięsa. Smacznego!

 

Banan, czyli owoc stworzony na grilla

Drugi przepis, który chcemy Ci zaproponować, nawiązuje do powszechnienie znanego połączenia – choć nie każdy zapewne próbował kiedykolwiek ten owoc umieścić na grillu. Tym razem, powiemy Ci, jak przygotować banalne banany polane czekoladą. Przepis jest nie tylko niesamowicie prosty, ale i jego przygotowanie jest całkiem satysfakcjonujące. Dlaczego? O tym za chwilę. Najpierw pragniemy Cię poinformować, że do tego “przepisu” potrzebujesz tylko banana i 3 kostek czekolady. Jeśli zamierzasz tym przepysznym grillowanym owocem uraczyć osobę towarzyszącą – pomnóż ww. ilość składników razy dwa. Następnie rozgrzej grilla i umieść na ruszcie banana. Całego – w skórce. Na tym etapie nie ma potrzeby go obierać – banan roztopiłby się i rozlał, przy okazji zmuszając Cię do czyszczenia grilla. Po około 3, 4 minutach spędzonych w średnio rozgrzanej komorze grilla, weź w rękę nóż i rozetnij górną, wierzchnią część skórki. Wetknij pod nią 3 kostki czekolady i jeśli korzystasz z zamykanego grilla gazowego – zamknij pokrywę. Po dosłownie minucie, przepyszny banan z polewą czekoladową będzie gotowy. Uważaj – z pewnością będzie on w tej chwili bardzo gorący. Warto wyjąć go więc przy pomocy rękawicy, szczypców lub jakichkolwiek innych, przydatnych akcesoriów, które znajdziesz m.in. tutaj. Życzymy smacznego, ale uważaj – owoce na grillu bywają uzależniające!

You were not leaving your cart just like that, right?

Nie porzucasz pomysłu na grilla tak po prostu, prawda?

Jeśli podasz nam tutaj swoje dane to zapamiętamy za Ciebie zawartość Twojego koszyka. A kto wie, możę wyślemy Ci tez jakiś dodatkowy kod rabatowy?

Chcesz Otrzymywac personalizowane oferty?

Wystarczy, że zezwolisz nam na wysyłanie Ci powiadomień! Są w nich kody rabatowe!

Maybe later