Planujesz zorganizować garden party? Znajomi już zaproszeni? Najwyższy czas, aby zająć się komponowaniem menu. Poznaj kilka prostych pomysłów na smaczne i pożywne przekąski na grilla, zainspiruj się nimi, a potem przygotuj wskazane dania, aby zaskoczyć swoich gości. Te przekąski zaspokoją apetyt Twoich przyjaciół i urozmaicą przyjęcie na świeżym powietrzu. Istotnym atutem tych potraw jest to, że ich przyrządzenie nie wymaga dużych nakładów czasu i wysiłku, co jeszcze bardziej zachęca do tego, aby je wykonać.
Jakie przystawki na grilla?
Wśród przystawek na grilla pierwszoplanową rolę odgrywają sałatki. Najlepiej sprawdzają się te przygotowane z sezonowych, rosnących w przydomowym ogródku warzyw (ogórków gruntowych, pomidorów, rzodkiewek, szczypiorku, czy różnych odmian sałaty) skąpanych w lekkim dressingu. Można postawić również na znane i lubione opcje, a więc sałatkę caprese, grecką, cezar albo gyros.
Nie ma grilla bez przypieczonych na ruszcie warzyw – ziemniaków, ale i cukinii, bakłażana, szparagów, batatów, cebuli, kapusty, papryki, czy młodej marchewki. Spore grono miłośników mają też faszerowane pieczarki, czy pieczone kolby kukurydzy z masłem i koperkiem. Co ciekawe, istnieje także możliwość, aby grillować owoce. Pysznie smakują pieczone banany oblane czekoladą, gruszki z miodem, czy jabłka posypane cynamonem. Taki deser przypadnie do gustu wszystkim łasuchom!
Na grillu ze znajomymi strzałem w dziesiątkę okaże się również pieczywo w oryginalnej odsłonie – chleb rwany z ziołami, bagietka z masłem czosnkowym, chrupiące paluszki z ciasta francuskiego, a także bruschetta, czyli grzanki we włoskim stylu. Świetnie smakują także przypieczone kromki chleba, które posmaruje się hummusem lub pastą kanapkową (z suszonych pomidorów, ziaren słonecznika, wędzonej ryby albo jajeczną).
Stały element imprezowego menu to deska serów różnego typu, podanych w towarzystwie orzechów, bakalii, oliwek oraz pomidorków koktajlowych. Obowiązkowy punkt to także roladki z tortilli, w której wnętrzu znajduje się kremowy serek, wędzony łosoś i zielony akcent, czyli szpinak lub rukola. Podczas garden party na stole powinny znaleźć się również domowej roboty sosy – czosnkowy, tzatziki, czy miodowo-musztardowy.
Smaczne przekąski na grilla – podsumowanie
Zaprezentowane powyżej przykłady pokazują, że przystawki na grilla mają niejedno imię. Daje to szerokie pole do popisu i tworzy przestrzeń do kulinarnych eksperymentów. Różnorodność przekąsek sprawia, że odpowiedni dla siebie dodatek do głównego dania znajdą zarówno wegetarianie, jak i osoby, które lubią (i mogą) jeść mięso. Atutem starterów jest również to, że występują one w wersji na zimno oraz na ciepło, są dania o łagodnym, jak i intensywnym smaku, co pozwala dopasować je do indywidualnych preferencji żywieniowych.
Jest wiele przepisów opisujących jak krok po kroku przyrządzić przystawki na grilla – niektóre z nich są bardziej skomplikowane, natomiast z realizacją innych poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Wystarczy więc wybrać opcję dopasowaną do indywidualnych możliwości, skompletować potrzebne składniki i przygotować dla swoich bliskich prawdziwą ucztę. Wszyscy goście będą wtedy najedzeni i zadowoleni, a ta impreza na długo pozostanie w ich pamięci, stanowiąc źródło samych pozytywnych skojarzeń.