KAMADO
Archeologowie odkryli dowody na istnienie dużych naczyń glinianych, które uważa się za wczesne wersje ceramicznego kociołka Kamado, sięgające 4000 lat wstecz. Od tego czasu kociołek Kamado ewoluował na wiele sposobów. Dodano zdejmowaną pokrywę, regulowane drzwiczki dla lepszej kontroli temperatury oraz zmieniono paliwo z drewna na węgiel drzewny. W Japonii Mushikamado to okrągły garnek gliniany ze zdejmowaną kopułą zaprojektowany do gotowania ryżu na parze. Nazwa „Kamado” to japońskie słowo oznaczające „kuchenkę” lub „kuchenny palnik”. Amerykanie przyjęli to określenie i stało się ono ogólnym terminem dla tego stylu ceramicznego kociołka.
Grille KÖLER Kamado to niezwykle wszechstronne urządzenia, które można wykorzystać nie tylko do grillowania i wędzenia, ale także do pieczenia pizzy, chleba, ciast. Dzięki doskonałym właściwościom retencji ciepła pozwalają osiągnąć i utrzymać wysokie temperatury, a także precyzyjnie kontrolować przepływ powietrza za pomocą górnych i dolnych otworów wentylacyjnych. Wysokie temperatury są idealne do przyrządzania steków, podczas gdy niskie pozwalają w pełni wykorzystać potencjał grilla w metodzie low and slow. Aby nadać mięsu jeszcze więcej smaku oraz intensywnego aromatu, warto dodać do węgla odrobinę zrębków wędzarniczych.
Sprawdź ofertę- Komin z regulacją przepływu powietrza
- Termometr
- Wytrzymała uszczelka z włókna szklanego
- Osłona mechanizmu sprężynowego
- Stalowe uchwyty na akcesoria
- Drewniany uchwyt
- ODBOJNIK
- Zestaw kół kauczukowych z blokadą