Przejdź do głównej treści

Boczek jest obiektem uwielbienia każdego mięsożercy. Mimo sporej zawartości tłuszczu, a co za tym idzie – niezbyt zdrowych właściwości, ten element półtuszy wieprzowej jest stałym elementem każdej imprezy przy grillu. Właśnie dlatego postanowiliśmy przygotować niewielki poradnik, w którym skupimy się na tym, jak przygotować boczek z grilla. Zastanowimy się nad tym, w jaki sposób najlepiej go przyprawić oraz zaproponujemy Ci kilka ciekawych przepisów na boczek z grilla. Na samą myśl już cieknie nam ślinka – zapraszamy do lektury!

Jak przyprawić boczek z grilla?

Boczek świetnie odnajduje się w wielu konfiguracjach. Łączy się go z innymi rodzajami mięsa, z warzywami – grillowanymi oraz świeżymi. Bardzo dobrze smakuje także ze składnikami słodkimi. Jada się go z gruszką i miodem. Jak przyprawić boczek z grilla, aby wydobyć z niego pełnię smaku i sprawić, że nie zdominuje, ale uzupełni pozostałą część składników? Warto wiedzieć, że grillowany boczek lubi pieprz. Można go również posolić, ale należy być w tym przypadku ostrożnym. Mięso tego typu samo w sobie jest już słone. Nie ma również potrzeby dodawać do marynaty jakiegokolwiek tłuszczu. Boczek jest bowiem mięsem bardzo tłustym i po kontakcie z rusztem grillowym bardzo szybko zacznie wytapiać charakterystyczną, białą osłonkę. Do grillowania boczku polecamy zresztą produkt dostępny pod powyższym linkiem, a także resztę asortymentu Koler, który znajduje się w kategorii “Akcesoria”. W marynacie do boczku na grilla powinien znaleźć się także czosnek. Świetnie sprawdzi się suszony rozmaryn oraz musztarda, które w genialny sposób podkreślą smak mięsa i nadadzą mu nieco charakteru.

Grillowany boczek na sałacie 

Pierwszy przepis, którym chcemy się z Tobą podzielić, to klasyka gatunku. Jest niezwykle prosty i smaczny. Mowa tu o grillowanych plastrach boczku skropionych miodem, które uzupełnią prostą sałatkę z kozim serem. Do przepisu będziesz potrzebować:

  • 150 g boczku w kawałku lub plastrach,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 główki czosnku,
  • miód,
  • sałata,
  • ogórek zielony,
  • 150 g koziego sera.

Na samym początku zadbaj o to, aby Twój grill był odpowiednio nagrzany. Jeśli posiadasz sprzęt wysokiej klasy, np. jeden z modeli serii Relish dostępnych w ofercie Koler, nie powinno zająć Ci to zbyt wiele czasu. Wysoka temperatura jest nam potrzebna do tego, by tłuszcz boczku wytopił się bardzo szybko, a mięso stało się chrupkie. Jeśli posiadasz boczek w kawałku, pokrój całość na niezbyt grube plastry i odłóż na bok. Do moździerza wsyp odrobinę soli, znacznie więcej pieprzu i 2 główki czosnku, które możesz wcześniej pokroić na mniejsze kawałki. Całość bardzo dokładnie rozetrzyj. Dzięki obecności w moździerzu soli nie powinno być to zbyt trudne. Następnie dokładnie natrzyj mięso w przygotowanej masie i bez zawahania wrzuć je na ruszt. Boczek z grilla będzie gotowy za kilka minut, dlatego od razu przejdź do przygotowania reszty przepisu.

 

Czas degustacji sałaty z boczkiem z grilla

Ze świeżej sałaty wybierz 3, może 4 spore liście. Nie rozrywaj ich, ale stwórz przy ich pomocy coś w rodzaju czepka. Do środka wrzuć połowę dużego lub cały nieco mniejszy ogórek. Oczywiście – pokrojony w drobne plasterki. Następnie dorzuć do niego poszarpany kozi ser. Im mniejsze części, tym lepiej wymiesza się on z resztą smaków. Na wierzchu wyląduje Twój chrupiący boczek przygotowany na grillu. Jeśli zapamiętasz, aby raz na jakiś czas go skontrolować, a w razie potrzeby – przewrócić na drugą stronę – powinien być chrupki i pękać po kontakcie z widelcem. Do szybkiego kontrolowania boczku oraz wszystkich innych składników znajdujących się na ruszcie przydadzą Ci się specjalne szczypce. Znajdziesz je tutaj. Gotową sałatkę natomiast uzupełnij solidną warstwą miodu. Życzymy smacznego!

Szparagi z grillowanym boczkiem

Drugi przepis jest idealną pozycją na różnego rodzaju imprezy ogrodowe. Może pełnić funkcję przystawki, ale jest też całkiem sycący. Do niczego nie namawiamy, ale idealnie komponuje się z lampką dobrego wina czy orzeźwiającym drinkiem. Najważniejsze jest jednak to, że jest on naprawdę prosty. Od razu przejdźmy do rzeczy – oto wszystkie składniki, które będą Ci potrzebne do przygotowania zawijanych szparagów z boczkiem z grilla.

  • 300 g szparagów,
  • 150 g boczku,
  • kulka białej Mozzarelli,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek.

Rozgrzej grilla i zabierz się za krojenie boczku. Każdy plasterek potraktuj odrobiną soli oraz większą ilością pieprzu i majeranku. Powinno zależeć Ci na tym, aby każdy kawałek był dokładnie przyprawiony, ponieważ smak mięsa przejdzie na szparagi. Mozzarellę pokrój w plasterki. Ważne by było ich tyle, ile porcji szparagów zamierzasz przygotować. Teraz wystarczy nałożyć plastry sera na szparagi i dokładnie zawinąć je przygotowanymi wcześniej plastrami boczku. Całość umieść na ruszcie niezbyt mocno rozgrzanego grilla. W przypadku tego przepisu na boczek z grilla musimy być ostrożni z temperaturą. Boczek powinien grillować się powoli i nie może się spalić, ponieważ pęknie i odklei się od stworzonej przez Ciebie “konstrukcji”. Średnia temperatura grilla sprawi również, że szparagi staną się delikatne i chrupiące, a ser zacznie powoli mięknąć, zamiast całkowicie się roztopić. 

Twoja przepyszna przystawka powinna być gotowa po mniej więcej 9 minutach. Uważaj, żeby się nie rozpadła i zdejmij ją z grilla przy pomocy wygodnych akcesoriów, które znajdziesz np. w dziale z asortymentem grillowym Koler. Jak zawsze – życzymy smacznego!