Przejdź do głównej treści



Grillowanie w ogrodzie – porady

Sezon na grilla najczęściej rozpoczyna się podczas majówki, a kończy wraz z ostatnimi, słonecznymi dniami lata. Jeśli masz duży ogród, taras lub działkę, z pewnością jesteś częstym gospodarzem letnich przyjęć na świeżym powietrzu w gronie rodziny i znajomych. Przygotowanie grilla w ogrodzie to wbrew pozorom nie lada wyzwanie, dlatego w tym wpisie przedstawimy kilka porad, które powinny znacznie ułatwić to zadanie.

Bezpieczeństwo to podstawa

Grille w ogrodzie to z pewnością jedna z przyjemniejszych form spędzania czasu latem. Planując tego typu spotkania, warto dobrze przemyśleć miejsce, w którym postawimy grill. Powinien on stać w bezpiecznym miejscu, z dala od przedmiotów łatwopalnych oraz dzieci, które przez przypadek mogłyby się poparzyć. Co prawda, grille gazowe są dobrze zabezpieczone, niemniej jednak podczas chwili nieuwagi mogą spowodować pożar, szczególnie w czasie suszy. Dlatego tak ważne jest, aby grill był pod stałym nadzorem osoby dorosłej, dzięki czemu unikniemy niebezpiecznych sytuacji, które mogłyby popsuć nastrój Twoich gości.

Przygotuj grill na sezon

Podczas pierwszego w sezonie grilla w Twoim ogrodzie może okazać się, że jego ruszt nie został wyczyszczony po ostatnim grillu w zeszłym roku. Aby uniknąć paniki, kiedy już przyjdą goście i będziemy chcieli przyrządzić mięso, warto zadbać nieco wcześniej o to, aby grill w dniu przyjęcia był czysty i gotowy do pieczenia kiełbasek czy innych smakołyków. Do czyszczenia grilla warto korzystać z preparatów do tego przeznaczonych, które usuną zgromadzony osad oraz stary tłuszcz, nie uszkadzając rusztu. Nieoczyszczenie grilla przed przyrządzaniem posiłku może być przyczyną problemów żołądkowych i zatruć pokarmowych, czego z pewnością wolelibyśmy uniknąć.

Przed sezonem grillowym warto także sprawdzić, czy posiadamy niezbędne przyrządy, takie jak rękawice, szczypce i noże – bez niech grillowanie w ogrodzie może być nieco utrudnione.

Wyjątkowy smak i aromat mięs

Chcesz zostać mistrzem grillowania? Zadbaj o smak i aromat swoich dań! Kluczem do doskonale przyrządzonych mięs jest marynata. Dzięki niej mięso stanie się delikatne i soczyste, a po upieczeniu będzie zachwycać swoim nietuzinkowym smakiem. Mięso należy marynować minimum 30 minut przed grillowaniem, jednak im wcześniej to zrobimy, tym lepiej, dlatego warto pomyśleć o tym dzień lub dwa dni przed przyjęciem.

Dodatkowo, aby organizowane przez Ciebie grille w ogrodzie zostały zapamiętane na długi czas, warto wypróbować aromatyzowanie mięs poprzez drewniane deski lub wiórki drzewne. W przypadku grillów węglowych polecamy także wykorzystać aluminiowe brytfanki. Wystarczy, że napełnisz je wodą i dodasz odrobiny świeżych ziół, a następnie umieścisz na rozżarzonych węglach. Taki sposób grillowania w ogrodzie jest nie tylko smaczniejszy, ale także zdrowszy.

Wegetariańskie potrawy

Przygotowując grilla w ogrodzie dla większej liczby osób, kiedy nie mamy pewności, czy któryś z gości nie je mięsa, warto przygotować także kilka opcji wegetariańskich. Mogą to być steki z tofu, grillowany bakłażan lub szaszłyki z warzyw – wbrew pozorom opcji jest wiele i nie wymagają one dużo czasu i wysiłku, a z pewnością zostaną docenione przez Twoich gości – wegetarian. Grillowane warzywa najprawdopodobniej zainteresują również tych mięsożernych gości, dlatego radzimy przygotować nieco większą porcję, bo są po prostu przepyszne!

Zadbaj o klimat

Kluczem do udanego grillowania w ogrodzie jest piękna pogoda, lecz niestety na to nie mamy wpływu. Możemy natomiast zadbać o aranżację ogrodu i zabezpieczenie gości w razie niepogody. Oczywiście w trakcie ulewy można szybko się przenieść do domu, jednak jeśli przyjęcie jest nieco większe, możemy mieć problem z pomieszczeniem takiej liczby gości, a przenoszenie stołu wraz z potrawami okaże się kłopotliwe. Z tego powodu warto zainwestować w duży parasol lub namiot, który będzie chronił gości przed deszczem i wiatrem, a także przed gorącymi promieniami słońca w upalne dni.

Grille w ogrodzie często przeciągają się do późnych godzin wieczornych, dlatego niezwykle przydatne mogą okazać się kolorowe lampeczki bądź latarnie, które oświetlą ogród, gdy zacznie się ściemniać. Polecamy także zaopatrzyć się w specjalne lampy owadobójcze lub środki w sprayu na komary – dzięki temu Twoi goście będą mogli spokojnie bawić się na przyjęciu, bez obaw o ukąszenia.

Dodatki do mięs

Z pewnością najbardziej wyczekiwanym daniem na grillu są mięsa pieczone na ruszcie, nie mniej jednak przygotowanie ich zajmuje trochę czasu. Warto zadbać o lekkie przekąski na grillu, takie jak sałatki ze świeżych warzyw, owoce lub pieczywo, np. czosnkowe. Z pewnością umilą one oczekiwanie na kiełbaski bądź karkówkę, a także będą doskonałym dodatkiem do mięs.

Chcąc zapewnić różnorodność na naszym grillu w ogrodzie, oprócz keczupu polecamy przygotować sosy oraz dipy do mięs i warzyw. Może to być uwielbiany przez wszystkich sos czosnkowy, musztardowo-miodowy lub tzatziki – tak naprawdę opcji mamy wiele. Zaletą tego typu sosów jest fakt, że są one niezwykle proste w wykonaniu, a będą doskonałym urozmaiceniem naszych grillowych potraw.

Podsumowanie

Po przeczytaniu tego artykułu z pewnością uda Ci się przygotować udanego grilla w ogrodzie. Przedstawione przez nas porady nie są zbyt wymagające w realizacji, a mogą znacznie poprawić komfort grillowania oraz pozwolą uniknąć wielu nieprzyjemnych sytuacji. Pamiętajcie jednak, że kluczem do udanego przyjęcia jest dobry humor i przyjazna atmosfera! Życzymy udanego, smacznego, a przede wszystkim bezpiecznego grillowania w ogrodzie!