Cukinia to jedno z najpopularniejszych warzyw na grilla. W przeciwieństwie do grillowanej czy pieczonej karkówki jest lekkostrawna. Ponadto polecana jest osobom cierpiącym z powodu nadkwaśności żołądka, którym grillowane, tłuste mięso również nie służy. Cukinie jada się powszechnie na surowo, gotowaną, smażoną, pieczoną, a nawet smaży się jej kwiaty. Jest warzywem bardzo uniwersalnym, dedykowanym wszystkim. Mogą jeść ją nawet małe dzieci, a wiele osób starszych doceni również fakt, że po przyrządzeniu jest miękka, łatwa w gryzieniu. Co ważne, ma wiele cennych witamin i minerałów.
Cukinia na grilla
Istnieje wiele pomysłów na to, jak przygotować cukinię na grilla. Dzisiaj przedstawimy ich pięć:
- cukinię z grilla w odsłonie cytrynowo-ziołowej,
- cukinię z grilla z serem,
- cukinię faszerowaną z grilla,
- roladki z cukinii z grilla,
- placki z cukinii z grilla.
Pomysł nr 1 – cukinia z grilla wersji cytrynowo-ziołowej
Aby cukinia nabrała atrakcyjnego aromatu, wystarczy nieco oliwy, sok z cytryny oraz zioła. Jeżeli chodzi o te ostatnie, panuje tutaj duża dowolność. Począwszy od ziół prowansalskich, poprzez ostrą paprykę, po czosnek czy kminek i wiele innych – wystarczy wybrać swój ulubiony aromat. Pokrojoną w niezbyt cienkie plasterki cukinię zanurzamy w mieszance powyższych składników, a następnie grillujemy po obydwu stronach.
Pomysł nr 2 – cukinia z grilla z serem
Z cukinią łączyć można różne gatunki sera. Te najbardziej popularne to: mozzarella, feta, halloumi czy ser kozi. Jest też wiele sposobów na to, jak grillować cukinię z serem. Mozzarella, dostępna często w formie niewielkich kulek, które można pokroić w małe, okrągłe plasterki, to bardzo wdzięczny ser do grillowania. Wystarczy na okrągłym kawałku, po jednej stronie upieczonej już cukinii położyć plasterek mozzarelli, grillować warzywo po drugiej stronie i gotowe. Naturalnie cukinię można wcześniej odpowiednio przygotować. Na przykład zanurzyć ją w oliwie albo w specjalnej marynacie z dodatkiem octu balsamicznego oraz ziół. Taką cukinię z serem łatwo przygotować w jej łagodnej lub ostrej wersji. Jeżeli chodzi o ser feta, to grillowane cukinie z jego udziałem najczęściej są faszerowane. Przecinamy zatem cukinię na pół, wówczas łatwo ją wydrążyć, a ser z różnymi dodatkami wkładamy do środka. Taką faszerowaną cukinię można jeszcze posypać z wierzchu ziołami albo innym serem tartym, chociażby parmezanem. Cukinię z serem halloumi można przygotować jeszcze inaczej. Na przykład najpierw opiec na grillu cukinię, później ser i podawać je razem z aromatycznymi dodatkami. Nie wszyscy, ze względów chociażby zdrowotnych, mogą cieszyć się smakiem krowiego mleka. Dla tych osób alternatywą okaże się grillowana cukinia z serem kozim. W tym przypadku właściwie wszystko zależy od jego konsystencji, najczęściej jednak podobnie, jak w przypadku fety, ser kozi stanowi składnik bogatego farszu do cukinii.
Pomysł nr 3 – faszerowana cukinia
Weganie z pewnością będą poszukiwać alternatywy dla cukinii faszerowanej serem. Grillowana cukinia ma jednak niejedno oblicze. Można nadziać ją na przykład odpowiednio przyrządzoną i przyprawioną kaszą jaglaną, bulgur, ryżem itp. Wszelkie warzywa, które grillujemy tradycyjnie, także są tutaj mile widziane. Faszerowane cukinie z grilla można polewać różnego typu gęstymi sosami i lekkimi dressingami.
Pomysł nr 4 – roladki z cukinii
Zarówno faszerowana cukinia, jak i roladki z cukinii nie muszą wcale występować w wersji wege. Cukinia faszerowana mielonym mięsem, podobnie jak inne warzywa nadziewane w ten sposób, jest powszechnie znana. Alternatywą dla cukinii faszerowanej, przekrojonej na pół są roladki z cukinii, na przykład z boczkiem. Wewnątrz roladek mogą znaleźć się również: ser, warzywa i właściwie wszystko, co tylko przyjdzie nam do głowy. Roladki powstają z cienkich plastrów cukinii pokrojonej wzdłuż. Wystarczy zatem zawinąć w nie ulubione nadzienie i grillować.
Pomysł nr 5 – placki z cukinii
Jak zrobić cukinię na grillu, żeby na pierwszy rzut oka wcale nie przypominała warzywa? Wystarczy zrobić z niej placki. Podobne do popularnych od dawna placków ziemniaczanych, smażymy również w domu, na patelni. Jednak te z grilla, to o wiele mniej tłusta wersja. Takie placki z cukinii z cebulką wzbogacić można o dodatek: koperku, natki pietruszki bądź innej zieleniny. Ostatecznie dodatki do takich placków zależą od kreatywności i gustu kucharza. Podawane mogą być z sosem lub dipem.
To tylko kilka propozycji dotyczących tego, jak grillować cukinię. To warzywo bardzo uniwersalne zarówno w smaku, jak i pod względem sposobów jego przyrządzania. Wspaniale łączy się z wieloma dodatkami i trudno właściwie wyobrazić sobie sezonowego grilla bez cukinii w jakiejkolwiek formie. Pomaga w trawieniu ciężkich dań mięsnych, a odpowiednio przygotowana stanowi ozdobę całego przyjęcia. Cukinia grillowana z mięsem, z serem i w wydaniu wegańskim to po prostu must have każdego, grillowego sezonu! Próbowałeś? Jeśli dotychczas miałeś jakieś opory przed spróbowaniem tego warzywa w formie grillowanej, przy najbliższej okazji po prostu wrzuć cukinię na ruszt, posyp ulubionymi przyprawami i spróbuj, a na pewno zatracisz się w jej smaku!