Skip to main content
0

Cukinia to jedno z najpopularniejszych warzyw na grilla. W przeciwieństwie do grillowanej czy pieczonej karkówki jest lekkostrawna. Ponadto polecana jest osobom cierpiącym z powodu nadkwaśności żołądka, którym grillowane, tłuste mięso również nie służy. Cukinie jada się powszechnie na surowo, gotowaną, smażoną, pieczoną, a nawet smaży się jej kwiaty. Jest warzywem bardzo uniwersalnym, dedykowanym wszystkim. Mogą jeść ją nawet małe dzieci, a wiele osób starszych doceni również fakt, że po przyrządzeniu jest miękka, łatwa w gryzieniu. Co ważne, ma wiele cennych witamin i minerałów. 

Cukinia na grilla

Istnieje wiele pomysłów na to, jak przygotować cukinię na grilla. Dzisiaj przedstawimy ich pięć:

  • cukinię z grilla w odsłonie cytrynowo-ziołowej,
  • cukinię z grilla z serem,
  • cukinię faszerowaną z grilla,
  • roladki z cukinii z grilla,
  • placki z cukinii z grilla.

Pomysł nr 1 – cukinia z grilla wersji cytrynowo-ziołowej

Aby cukinia nabrała atrakcyjnego aromatu, wystarczy nieco oliwy, sok z cytryny oraz zioła. Jeżeli chodzi o te ostatnie, panuje tutaj duża dowolność. Począwszy od ziół prowansalskich, poprzez ostrą paprykę, po czosnek czy kminek i wiele innych – wystarczy wybrać swój ulubiony aromat. Pokrojoną w niezbyt cienkie plasterki cukinię zanurzamy w mieszance powyższych składników, a następnie grillujemy po obydwu stronach. 

Pomysł nr 2 – cukinia z grilla z serem

Z cukinią łączyć można różne gatunki sera. Te najbardziej popularne to: mozzarella, feta, halloumi czy ser kozi. Jest też wiele sposobów na to, jak grillować cukinię z serem. Mozzarella, dostępna często w formie niewielkich kulek, które można pokroić w małe, okrągłe plasterki, to bardzo wdzięczny ser do grillowania. Wystarczy na okrągłym kawałku, po jednej stronie upieczonej już cukinii położyć plasterek mozzarelli, grillować warzywo po drugiej stronie i gotowe. Naturalnie cukinię można wcześniej odpowiednio przygotować. Na przykład zanurzyć ją w oliwie albo w specjalnej marynacie z dodatkiem octu balsamicznego oraz ziół. Taką cukinię z serem łatwo przygotować w jej łagodnej lub ostrej wersji. Jeżeli chodzi o ser feta, to grillowane cukinie z jego udziałem najczęściej są faszerowane. Przecinamy zatem cukinię na pół, wówczas łatwo ją wydrążyć, a ser z różnymi dodatkami wkładamy do środka. Taką faszerowaną cukinię można jeszcze posypać z wierzchu ziołami albo innym serem tartym, chociażby parmezanem. Cukinię z serem halloumi można przygotować jeszcze inaczej. Na przykład najpierw opiec na grillu cukinię, później ser i podawać je razem z aromatycznymi dodatkami. Nie wszyscy, ze względów chociażby zdrowotnych, mogą cieszyć się smakiem krowiego mleka. Dla tych osób alternatywą okaże się grillowana cukinia z serem kozim. W tym przypadku właściwie wszystko zależy od jego konsystencji, najczęściej jednak podobnie, jak w przypadku fety, ser kozi stanowi składnik bogatego farszu do cukinii. 

Pomysł nr 3 – faszerowana cukinia

Weganie z pewnością będą poszukiwać alternatywy dla cukinii faszerowanej serem. Grillowana cukinia ma jednak niejedno oblicze. Można nadziać ją na przykład odpowiednio przyrządzoną i przyprawioną kaszą jaglaną, bulgur, ryżem itp. Wszelkie warzywa, które grillujemy tradycyjnie, także są tutaj mile widziane. Faszerowane cukinie z grilla można polewać różnego typu gęstymi sosami i lekkimi dressingami.

Pomysł nr 4 – roladki z cukinii

Zarówno faszerowana cukinia, jak i roladki z cukinii nie muszą wcale występować w wersji wege. Cukinia faszerowana mielonym mięsem, podobnie jak inne warzywa nadziewane w ten sposób, jest powszechnie znana. Alternatywą dla cukinii faszerowanej, przekrojonej na pół są roladki z cukinii, na przykład z boczkiem. Wewnątrz roladek mogą znaleźć się również: ser, warzywa i właściwie wszystko, co tylko przyjdzie nam do głowy. Roladki powstają z cienkich plastrów cukinii pokrojonej wzdłuż. Wystarczy zatem zawinąć w nie ulubione nadzienie i grillować. 

Pomysł nr 5 – placki z cukinii

Jak zrobić cukinię na grillu, żeby na pierwszy rzut oka wcale nie przypominała warzywa? Wystarczy zrobić z niej placki. Podobne do popularnych od dawna placków ziemniaczanych, smażymy również w domu, na patelni. Jednak te z grilla, to o wiele mniej tłusta wersja. Takie placki z cukinii z cebulką wzbogacić można o dodatek: koperku, natki pietruszki bądź innej zieleniny. Ostatecznie dodatki do takich placków zależą od kreatywności i gustu kucharza. Podawane mogą być z sosem lub dipem. 

 

To tylko kilka propozycji dotyczących tego, jak grillować cukinię. To warzywo bardzo uniwersalne zarówno w smaku, jak i pod względem sposobów jego przyrządzania. Wspaniale łączy się z wieloma dodatkami i trudno właściwie wyobrazić sobie sezonowego grilla bez cukinii w jakiejkolwiek formie. Pomaga w trawieniu ciężkich dań mięsnych, a odpowiednio przygotowana stanowi ozdobę całego przyjęcia. Cukinia grillowana z mięsem, z serem i w wydaniu wegańskim to po prostu must have każdego, grillowego sezonu! Próbowałeś? Jeśli dotychczas miałeś jakieś opory przed spróbowaniem tego warzywa w formie grillowanej, przy najbliższej okazji po prostu wrzuć cukinię na ruszt, posyp ulubionymi przyprawami i spróbuj, a na pewno zatracisz się w jej smaku!

You were not leaving your cart just like that, right?

Nie porzucasz pomysłu na grilla tak po prostu, prawda?

Jeśli podasz nam tutaj swoje dane to zapamiętamy za Ciebie zawartość Twojego koszyka. A kto wie, możę wyślemy Ci tez jakiś dodatkowy kod rabatowy?

Chcesz Otrzymywac personalizowane oferty?

Wystarczy, że zezwolisz nam na wysyłanie Ci powiadomień! Są w nich kody rabatowe!

Maybe later