Przejdź do głównej treści

Co najczęściej grillujemy? Oczywiście mięso! To z niego unosi się najwięcej aromatu, wyczuwalnego na dużą odległość. Pyszne, soczyste i kruche, w pachnących, aromatycznych marynatach chętnie wybieramy zamiast dań smażonych czy też gotowanych. Najprostszym rozwiązaniem są prawdopodobnie gotowe kiełbaski, które wystarczy szybko opiec. Kiedy jednak mamy czas na to, aby niespiesznie marynować i przyrządzać kawałki mięsa, postawmy na różne jego rodzaje. Mięsna uczta przy grillu może być bardzo różnorodna. Począwszy od drobiu, poprzez wieprzowinę, wołowinę, jagnięcinę, kończąc na dziczyźnie. To nie wszystkie gatunki mięs, jakich warto z grilla spróbować. Każde spośród nich ma swoje indywidualne cechy i każde przyrządzamy nieco inaczej. Przede wszystkim, zanim podejmiemy decyzję o tym, jakie mięso na grilla wybrać, wybierzmy taki grill, który będzie służył naszemu zdrowiu. Zwłaszcza mięso skwierczące na grillu wydziela z siebie tłuszcz i wiele substancji lotnych. Tłuszcz kapiący na brykiet lub węgiel drzewny stosowany w najpopularniejszych modelach grillów wytwarza wiele substancji groźnych dla zdrowia, a nawet rakotwórczych. Grille gazowe eliminują takie czynniki. 

Mięso drobiowe – chude mięso na grilla

Grillowane mięso wcale nie musi być tłuste. Wystarczy sięgnąć po filety z kurczaka albo z indyka. To powszechnie dostępne rodzaje drobiowego mięsa. Filety są właściwie najchudszą wersją i tak już chudego, w porównaniu z innymi gatunkami, mięsa drobiowego. Stosunkowo krótko się je marynuje, dlatego kiedy jest niewiele czasu na przyrządzenie mięsa gotowego do grillowania, właśnie drobiowe będzie najlepszym wyborem. Oprócz tego, że jest chude i szybko się marynuje, jest bardzo wartościowym źródłem białka. Ponadto, bogate jest także w witaminy oraz składniki mineralne. Na przykład w witaminy z grupy B, witaminy A, D i E. Drobiowe mięso polecane jest osobom borykającym się z podwyższonym poziomem tzw. złego cholesterolu. Mięso z indyka oraz z kurczaka ma go zdecydowanie mniej niż mięso innego gatunku. Żelazo jest jednym z ważnych mikroelementów zawartych w mięsie. Utarło się przekonanie, że występuje w mięsie czerwonym oraz w wątróbce. Rzeczywiście, tam jest go najwięcej, jednak pamiętajmy, że przy niedoborze żelaza każde mięso, nawet to delikatne, drobiowe, jest wskazane. Jakie mięso na grilla z drobiu można wybrać oprócz kurczaka i indyka? Na przykład soczystą kaczkę lub gęś. Uzyskane z nich mięso jest powszechnie dostępne w dużych marketach, często w wersji mrożonej. W mniejszych sklepach trzeba go jednak dłużej szukać, ale zdecydowanie warto!

Wieprzowina

To najpopularniejsze w Polsce mięso, także na grilla. Źródło wszechobecnej na naszych rusztach karkówki, szynki oraz schabu. Grillować można także polędwiczki, gdyż są delikatne i przyjemne w smaku. Wieprzowina jest mięsem dość kalorycznym. To zdecydowane przeciwieństwo mięsa drobiowego pod tym względem. Po wieprzowinę sięgamy chętnie niemal zawsze wtedy, gdy myślimy, jakie mięso na grilla wybrać, ponieważ jest bardzo smaczna. Pamiętać warto jednak, że osoby na diecie powinny dogłębnie się zastanowić, zanim zaczną delektować się wieprzową szynką czy łopatką. Mięso wieprzowe jest także o wiele bardziej soczyste, rozpływające się w ustach niż na przykład kurczak. Ponadto obfituje w żelazo, dostarcza organizmowi między innymi witamin z grupy B, witaminy PP, A oraz D. Z wieprzowiny zdecydowanie powinny zrezygnować osoby walczące z podwyższonym poziomem cholesterolu, nadwagą lub innymi schorzeniami, gdzie tłuste jedzenie nie jest wskazane. Dla nich alternatywą na grill będą drobiowe filety, warzywa i owoce. Grillowany boczek jako element szaszłyków może być ciekawym urozmaiceniem. To jednak najbardziej tłusty element z i tak już tłustej wieprzowiny. 

Wołowina

Tak zwane czerwone mięso jest z pewnością chudsze od wieprzowiny. Zawiera bardzo dużo żelaza, w porównaniu z innymi gatunkami mięsa. Ma także indeks glikemiczny bliski zeru, co jest ważną informacją dla wielu konsumentów. Zawiera bardzo dużo witamin z grupy B oraz witaminę E. Wołowe mięso jest ciekawym wyborem na grilla, ponieważ chociażby grillowane wołowe steki można przygotowywać w różnych odsłonach: krwistej, średnio wysmażonej oraz dobrze wysmażonej. Właśnie to, że nie trzeba ich smażyć, jest ogromną zaletą grillowanych steków, na które wystarczy położyć później nieco czosnkowego albo ziołowego masła bądź polać innym dodatkiem. Najlepsze wołowe steki z grilla powstają oczywiście na bazie wołowej polędwicy. To mięso bardzo szlachetne i należące do tych, z wyższej półki cenowej. Za  porządną sztukę mięsa warto jednak nieco więcej zapłacić. Patrząc na to, jakie mięso na grilla spośród różnych wołowych części wybrać, mamy znacznie większy wachlarz możliwości. Na przykład wołowa polędwica nie zaskoczy niemiło dużą ilością twardych ścięgien, żyłek i podobnych detali czyniących sztukę mięsa mało apetyczną „podeszwą”. 

Dziczyzna

To mięso rzadko pojawia się na naszych stołach. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby grillować na przykład mięso z sarny, dzika czy na przykład przepiórki. Jeżeli tylko macie dostęp do tego rodzaju mięsa, spotykanego w marketach stanowczo rzadziej niż hodowlanych gęsi i kaczek, spróbujcie ich właśnie z grillowego rusztu. Jeszcze zanim zaczęto hodować zwierzęta na mięso, dziczyzna opiekana nad ogniem, chociaż nie na nowoczesnym grillu, była chyba jedyną opcją przygotowania mięsnego posiłku. Pieczona obecnie jest jednak o wiele smaczniejsza, chociażby ze względu na powszechny dostęp do soli oraz wielu innych przypraw. Jakie mięso z grilla z zakresu dziczyzny jeszcze można wybrać? Trudno raczej o bażanta z grilla, jednak opiekane na ruszcie zające są znacznie częściej spotykane. Z dziczyzną i innym, nietypowym mięsem, na przykład z coraz bardziej dostępnym u nas mięsem strusia, można zawsze poeksperymentować. Mimo wszystko wciąż najwięcej zwolenników ma mięso popularne typu: wieprzowina, wołowina oraz drób. A Ty, jakie najczęściej wybierasz?