About Us Przejdź do głównej treści

Grill gazowy, czyli niezwykle popularne urządzenia służące do przygotowywania wyśmienitych potraw. Ogromne zainteresowanie grillowymi sprzętami przyszło z Ameryki, która znana jest z uroczystych spotkań przy niepowtarzalnych stekach, burgerach czy żeberkach z grilla. Gazowe urządzenia umożliwiają przyrządzenie rozmaitych dań w postaci grillowanych mięs, warzyw czy serów. Decydując się na kupno urządzenia zasilanego na gaz, warto poznać kilka ważniejszych informacji na temat doboru odpowiedniej butli gazowej oraz innych czynników, które wpływają na końcowy efekt i smak grillowych dań. Sprawdź instrukcję odpalania grilla po raz pierwszy, zalety gazowego grilla i przygotuj się w 100 procentach na sezon!

Jak odpalić grill gazowy po raz pierwszy? – prosta instrukcja

Pierwsze odpalenie grilla gazowego jest dość ważne, dlatego zalecamy przeczytanie tego akapitu. Jeśli zdecydujesz się na zakup tego urządzenia, pamiętaj o kilku prostych zasadach, dzięki którym prawidłowo rozpoczniesz prawdziwy sezon grillowy.

  • Pamiętaj o doborze butli gazu, która dopasowana będzie do Twoich wymagań i kulinarnych specjałów, które zamierzasz przygotować. Butla propan jest bardziej kaloryczna, a więc temperatura będzie wyższa, natomiast propan butan oferuje nieco mniejszą temperaturę. Podłączenie butli do grilla jest niezwykle proste, gdyż urządzenia wyposażone są w specjalny reduktor ułatwiający podstawienie butli.
  • Znajdującą się tacę ociekową pod rusztem należy posypać piaskiem, na który będzie skapywać tłuszcz wytwarzający się z produktów żywnościowych.
  • Zanim odpalimy grilla gazowego, należy otworzyć klapę w celu bezpieczeństwa.
  • Konserwacja, czyli jedna z ważniejszych czynności podczas pierwszego odpalenia grilla gazowego. Przed pierwszym grillowaniem należy wysmarować ruszt olejem rzepakowym przy pomocy pędzelka lub ręcznika papierowego. Następnie odpalamy grilla, co pozwoli na wypalenie rusztu i pozbycie się wszelkich resztek produkcyjnych.
  • Koniecznie pamiętaj o zakręceniu butli gazowej po każdym grillowaniu.

Grill gazowy – zalety

Nim przejdziemy do konkretów, przedstawimy kilka najważniejszych korzyści wynikających z korzystania z grilla zasilanego na gaz. Jest to przede wszystkim najlepszy wybór urządzenia grillowego, biorąc pod uwagę jakość potraw, a więc ich wpływ na nasze zdrowie.

  • Gazowy grill skonstruowany jest w taki sposób, by potrawy nie tylko zachwycały smakiem i aromatem, lecz również zachowywały wartości odżywcze. Gdy inne rodzaje grillowych urządzeń prowadzą do skapywania tłuszczu na rozżarzony brykiet i tym samym powodują wytwarzanie szkodliwych substancji, tak gazowe grille są w pełni bezpieczne i… zdrowe.
  • Komfortowe użytkowanie, a więc pewność, że przyrządzimy najwyższej jakości dania, poprzez możliwość kontrolowania palników, włączenia odpowiedniej mocy, ustawienia stałej temperatury i innych innowacyjnych funkcji.
  • Możliwość korzystania zarówno wiosną, latem, jak i jesienią. Przy zakupie gazowego urządzenia, nie musisz martwić się o niską temperaturę na zewnątrz. Sprzęt odpalisz niezależnie od czynników zewnętrznych bez najmniejszego problemu.

Pieczenie na grillu gazowym – podsumowanie

Przygotowywanie potraw na gazowym grillu jest niezwykle proste, a wielofunkcyjność gwarantuje wysoki komfort użytkowania. Coraz więcej osób decyduje się na kupno gazowego urządzenia, poprzez szereg zalet dotyczących zdrowia i przede wszystkim niepowtarzalnego smaku potraw. Co więcej, kulinarni miłośnicy unikatowych smaków będą zachwyceni możliwością grillowania rozmaitych rodzajów mięs, serów, warzyw, ryb czy nawet wędzenia produktów w specjalnej skrzynce wędzarniczej. Odpalając grilla gazowego po raz pierwszy, warto zastosować się do wyżej przedstawionej instrukcji, która jest gwarancją bezpieczeństwa podczas użytkowania sprzętu.