About Us Przejdź do głównej treści

Wszystko o wędzeniu na grillu

Grill gazowy to przydatne urządzenie, które powinno znaleźć się w każdym polskim ogrodzie. Tego typu sprzęt wyróżnia się całą listą zalet przemawiających za jego zakupem. Wśród tych atutów na pierwszy plan wychodzi uniwersalność zastosowania – jedną z funkcjonalności takich grillów jest między innymi wędzenie. Zastosowanie tej metody obróbki pozwala na nowo odkryć smak i aromat Twoich ulubionych dań. Już teraz poznaj najważniejsze informacje na temat wędzenia na grillu, a potem przygotuj w ten sposób posiłki dla całej rodziny.

Jakie produkty można uwędzić na grillu gazowym?

Grill gazowy daje możliwość wędzenia wielu produktów spożywczych. Najczęściej wybór pada na różnorodne rodzaje mięs (przede wszystkim drób, wieprzowinę lub wołowinę), ulubione gatunki ryb, sery, owoce i warzywa, a niekiedy nawet owoce morza. Wybór konkretnego składnika bezpośrednio przekłada się na czas jego wędzenia. W niektórych sytuacjach posiłek może być gotowy już po kilkudziesięciu minutach, z kolei czasem trzeba będzie poczekać na niego dobrych kilka godzin. Jednak ta cierpliwość się opłaca, ponieważ finalnie można cieszyć się oryginalnym smakiem uwędzonych potraw.

Jak wędzić na grillu gazowym?

Grill gazowy świetnie nadaje się do wędzenia żywności, jednak należy pamiętać, że przepis na sukces tkwi tutaj we właściwym przygotowaniu mięsa, a więc jego wcześniejszym zamarynowaniu. Korzystając z tego urządzenia, można czynić to na dwa główne sposoby. Pierwszy stanowi metoda tradycyjna, natomiast drugim jest technika pośrednia. Inaczej określa się, że jest to wędzenie w wysokiej temperaturze.

Wędząc tradycyjnie, należy utrzymywać temperaturę poniżej 135 stopni Celsjusza. Nietrudno się domyślić, że w tym przypadku cały proces będzie zachodził zdecydowanie wolniej – może trwać nawet kilka godzin. Ta metoda najlepiej sprawdzi się podczas przyrządzania dużych kawałków czerwonego mięsa.

Bardziej uniwersalnym oraz szybszym stylem wędzenia jest metoda pośrednia (przyspieszona). Wtedy ustawiona temperatura powinna znajdować się w przedziale 135-200 stopni Celsjusza. W taki sposób efektywnie wydobywa się smak delikatniejszego mięsa, na przykład drobiu oraz ryb.

Ponadto możliwe jest również wędzenie na zimno. Wtedy temperatura powinna wynosić około 30 stopni Celsjusza. Prowadzi to do tego, że taki proces obróbki żywności zdecydowanie się wydłuża i w skrajnych przypadkach może trwać nawet cały dzień.

Akcesoria do wędzenia na grillu gazowym – co warto mieć?

W celu wędzenia na grillu gazowym należy zaopatrzyć się w zestaw użytecznych przyborów. Fundamentalnym elementem jest skrzynka do wędzenia – najlepiej ta wykonana z solidnej stali nierdzewnej, który umieszcza się bezpośrednio pod grillowym rusztem. Niezbędne są również specjalne zrębki (wiórki) wędzarnicze, stanowiące zamiennik drewna (dębowego, bukowego, olchowego, czy też pochodzącego z gruszy, śliwy, jabłoni albo czereśni). Nadają one wędzonym posiłkom oryginalny smak oraz aromat. Przed użyciem należy je namaczać przez określony czas. Aby otrzymać jeszcze więcej aromatów, przydatna może okazać się także wypełniona wodą brytfanka, w której umieszczono pachnące zioła.

Wędzenie na grillu – podsumowanie

Kulinarne eksperymenty sprawiają Ci dużą radość? Lubisz odkrywać nowe, unikalne smaki? Twoją uwagę powinno przyciągnąć wędzenie na grillu gazowym, czyli ciesząca się rosnącą popularnością metoda obróbki produktów spożywczych. W wyniku wędzenia dochodzi do konserwacji żywności; jednoczesnej poprawie ulega jej smak, zapach oraz walory wizualne. To sprawdzony sposób na samodzielne przyrządzenie pysznych, domowych wędzonek i wydobycie z dostępnych składników tego, co najlepsze.

Wędzenie krok po kroku:

  1. Marynuj mięso przez minimum 12 godzin.
  2. Namocz w wodzie (minimum 30 minut) zrębki wędzarnicze. Skrzynkę z wiórkami umieść na aromatyzerach.
  3. Brytfannę lub aluminiową tackę z sokiem / wodą z ulubionymi ziołami / winem lub sokiem jabłkowym połączonym z piwem (polecamy!) połóż na ruszcie.
  4. Umieść mięso na ruszcie.
  5. Ustaw grill na temperaturę 135°C – 200°C i włącz tylko zewnętrzne palniki.
  6. Wędź mięso tak długo, jak tego wymaga (w zależności od rodzaju i wagi mięsa, wybranej temperatury oraz czasu wędzenia).
  7. Kontroluj stan zrębek oraz płynu w pojemniku na ruszcie. W razie potrzeby dosyp wilgotnych zrębek / dolej płyn do naczynia na ruszcie.
  8. Po zakończonym grillowaniu odłóż mięso na odpoczynek, zawijając je w folię aluminiową. Temperatura wewnątrz mięsa wzrośnie, dzięki czemu stanie się kruche. Smacznego!

Wędzenie na grillu gazowym Köler to prawdziwa uczta dla podniebienia. Od Ciebie zależy, czy będziesz odtwarzał za każdym razem ten sam smak, czy może będziesz eksperymentować. Możliwości jest całe mnóstwo!