Przejdź do głównej treści

Wędzenie na grillu gazowym

Myślisz, że bez przydomowej wędzarni z prawdziwego zdarzenia nie będzie Ci dane rozkoszować się smakiem wędzonego mięsa? Nic bardziej mylnego! Wystarczy grill gazowy, wiórki wędzarnicze i nieco cierpliwości. Dowiedz się, jak uwędzić pyszne mięso, którego smak z pewnością Cię zaskoczy!

Grille gazowe idealne do wędzenia mięs i potraw!

Zalet grilli gazowych nie trzeba nikomu przedstawiać. Jest ich wiele, a jedna z nich to możliwość utrzymania stałej, kontrolowanej temperatury. Dzięki tej możliwości, urządzenia te świetnie nadają się do wędzenia wszelkiego rodzaju mięs, a także ryb. Kruche mięso odchodzące od kości, dymny aromat, przenikające się smaki i pikantne czy też słodkie nuty (w zależności od rodzaju użytych wiórków wędzarniczych) – to jest to!

Dzięki możliwościom, jakie daje grill gazowy, możesz odtwarzać swój przepis na ulubione dania, jak również dowolnie go modyfikować i eksperymentować. Grille gazowe KÖLER są wręcz stworzone do wędzenia w nich potraw i mięs. Charakteryzują się dobrą cyrkulacją ciepła i precyzyjną kontrolą temperatury.

Metody wędzenia na grillu gazowym

Wędzenie w  temperaturze poniżej 135°C
Tradycyjna metoda, pozwalającą uzyskać kruche mięso w stylu „smoky bbq” (idealna do wędzenia dużych kawałków mięs – głównie czerwonych. Wędzenie powinno trwać minimum 5 godzin, w temperaturze poniżej 135°C),

Wędzenie w temperaturze 135°C – 200°C
To przyspieszona i uniwersalna metoda, pozwalającą na uzyskanie idealnego efektu już nawet w 60 minut. Idealna niemal do każdego rodzaju mięsa: wieprzowiny, drobiu, dziczyzny, wołowiny, a także do ryb i przyrządzania pieczeni.

Wędzenie krok po kroku:

  1. Marynuj mięso przez minimum 12 godzin.
  2. Namocz w wodzie (minimum 30 minut) zrębki wędzarnicze. Skrzynkę z wiórkami umieść na aromatyzerach.
  3. Brytfannę lub aluminiową tackę z sokiem / wodą z ulubionymi ziołami / winem lub sokiem jabłkowym połączonym z piwem (polecamy!) połóż na ruszcie.
  4. Umieść mięso na ruszcie.
  5. Ustaw grill na temperaturę 135°C – 200°C i włącz tylko zewnętrzne palniki.
  6. Wędź mięso tak długo, jak tego wymaga (w zależności od rodzaju i wagi mięsa, wybranej temperatury oraz czasu wędzenia).
  7. Kontroluj stan zrębek oraz płynu w pojemniku na ruszcie. W razie potrzeby dosyp wilgotnych zrębek / dolej płyn do naczynia na ruszcie.
  8. Po zakończonym grillowaniu odłóż mięso na odpoczynek, zawijając je w folię aluminiową. Temperatura wewnątrz mięsa wzrośnie, dzięki czemu stanie się kruche. Smacznego!

Wędzenie na grillu gazowym Köler to prawdziwa uczta dla podniebienia. Od Ciebie zależy, czy będziesz odtwarzał za każdym razem ten sam smak, czy może będziesz eksperymentować. Możliwości jest całe mnóstwo!

SPRAWDŹ NASZE ZESTAWY DO WĘDZENIA: