Koszyk

Słysząc sformułowanie: „zdrowe grillowanie”, większości najbardziej zagorzałych zwolenników takiego przygotowywania posiłków i spędzania wolnego czasu na myśl przychodzi najpewniej zastąpienie pieczonego mięsa szaszłykami z warzyw. Okazuje się jednak, że wcale nie trzeba rezygnować z ulubionych potraw, ponieważ jeśli zostaną w należyty sposób i przy użyciu odpowiednich urządzeń przygotowane, nie muszą wywindować poziomu cholesterolu w naszych organizmach na niebotyczny poziom. Zastanówmy się więc, jak to zrobić.

Odpowiednie urządzenie niezbędne do zdrowego grillowania

W poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie: „jak zdrowo grillować?”, zacznijmy od tego, że najwięcej zależy od rodzaju urządzenia, które w tym celu jest wykorzystywane. W Polsce wciąż najpopularniejszym typem grilla jest drzewny. Choć można na nim przygotować naprawdę smaczne posiłki, należy wziąć pod uwagę m.in. to, że trzeba praktycznie cały czas pilnować, aby ogień nie okazał się zbyt mały lub zdecydowanie za duży. To z kolei sprawia, że jesteśmy narażeni na wdychanie szkodliwego dymu, który – jak na złość – zawsze dziwnym trafem kierowany jest przez wiatr właśnie w naszą stronę. Nie chcąc borykać się z tymi problemami, warto zainwestować więc w zakup nowoczesnych urządzeń, np. gazowych marki KÖLER. Zwolennicy zdrowego grillowania na pewno będą zadowoleni z jego posiadania, ponieważ umieszczone na jego ruszcie jedzenie nie pozostaje w bezpośrednim kontakcie z ogniem za sprawą blachy oddzielającej je od palnika. Dzięki temu składniki nie ulegają przypaleniu, zyskują atrakcyjny smak i będą znacznie mniej szkodliwe dla zdrowia. Grille na gaz (wyposażone w butle gazowe z palnikiem) działają w taki sposób, że nie wydobywa się z nich dym. Poprzez to żywność jest nie tylko zdrowsza, ale też o wiele bardziej smaczna. Ciepło generowane przez urządzenie rozprowadzane jest bowiem równomiernie po potrawie, a spływające na blachę (zwaną aromatyzerem) soki oraz tłuszcze parują, sprawiając tym samym, że jedzenie zyskuje wyrazistego aromatu.

Jakiego pożywienia używać, aby grill był zdrowy?

Jak wynika z powyższego fragmentu, na to, czy grill jest zdrowy, wpływa przede wszystkim to, jakiego rodzaju urządzeniem dysponujemy. Pamiętajmy jednak, że to wciąż nie wszystko. Wiele zależy bowiem od jakości pożywienia, a także tego, w jaki sposób zamierzamy je przygotować. Chcąc uniknąć dostarczenia swojemu organizmowi złego cholesterolu obecnego choćby w czerwonym mięsie, warto przynajmniej co pewien czas zastąpić je białym, czyli przede wszystkim drobiem i rybami. Nie zapominajmy również o warzywach, które po upieczeniu także są w stanie smakować bardzo dobrze nie tylko w ustach osób na co dzień stroniących od produktów pochodzenia zwierzęcego. Jeśli zaś chodzi o przyprawianie i marynowanie pożywienia, które ma trafić na ruszt, zaleca się używanie w tym celu własnoręcznie przygotowanych mieszanek przypraw, a także lepszej jakości składników typu oliwa z oliwek. Zdrowe grillowanie to prawdziwa sztuka, lecz dobrze jest poświęcić poznawaniu jej tajników trochę czasu – szczególnie jeśli należymy do grona osób, dla których sezon przyrządzania potraw poza domem zaczyna się jeszcze przed Świętem Pracy, a kończy nawet późną jesienią. Swoją naukę warto natomiast rozpocząć od próby przygotowania prostych potraw na podstawie powszechnie dostępnych przepisów.

Fit grill przepisy – na czym polega główna zasada ich tworzenia?

Fit grill przepisy dostępne m.in. w Internecie opierają się głównie na jednej zasadzie – zastąpieniu składników najczęściej wykorzystywanych do przyrządzenia poszczególnych potraw w tradycyjnej formie powszechnie uznawanymi za zdrowsze, czyli mniej szkodliwe zdrowiu. I tak możemy np. zamiast kawałków czerwonego mięsa, stanowiącego bardzo często element szaszłyków, wykorzystać choćby tofu w wersji naturalnej. Dietetycy przekonują również o tym, że warto umieścić na talerzu – obok najczęściej spotykanych dań z grilla – skomponowane przez siebie sałatki ze świeżych owoców bądź warzyw. Przemawia za tym fakt, iż nie tylko nie tuczą, ale też dostarczają ludzkiemu organizmowi potrzebnych do jego prawidłowego funkcjonowania witamin, co przy zdrowym grillowaniu jest przecież szczególnie pożądane. W wersji pieczonej warzywa smakują bardzo dobrze, dlatego nic dziwnego, że trafiają obecnie na ruszt niemal tak samo często, jak mięso. Tym bardziej że są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają przy tym wiele czasu. Dla sympatyków zdrowego jedzenia także w wersji na ciepło proponujemy więc szaszłyki warzywne, do przyrządzenia których potrzebujemy: 

  • jednej czerwonej papryki;
  • jednej czerwonej cebuli;
  • dwóch cukinii;
  • kilka lub kilkanaście pieczarek (w zależności od ich rozmiaru);
  • kilka koktajlowych pomidorków;
  • paru rzodkiewek;
  • oliwy z oliwek;
  • soli i pieprzu.

Sposób przygotowania:

Paprykę kroimy na niewielkie kawałki, a pozostałe warzywa w plastry. Od pieczarek odrywamy nóżki, a kapelusze obieramy (można je także poćwiartować). Gdy już to zrobimy, nabijamy wszystkie składniki na patyki do szaszłyków w dowolnej kolejności, nie zapominając przy tym, aby skroplić je na koniec oliwą z oliwek i przyprawić przy użyciu soli oraz pieprzu lub innej – dowolnej – mieszanki przypraw. Tak przygotowane szaszłyki należy piec ok. kwadrans na niezbyt dużym ogniu.