Przejdź do głównej treści

Szaszłyki to danie lekkie, proste i zarazem dające pole do popisu w kwestii ich komponowania. Warzywne oraz z dodatkiem na przykład delikatnego mięsa z piersi kurczaka są bardzo łatwe w przygotowaniu. Co ciekawe, za każdym razem mogą być inne. Wystarczy wybrać składniki i nadziać je na patyk. Proste, nieskomplikowane szaszłyki mogą smakować o wiele lepiej niż te, które przedstawiają sobą swoisty przerost formy nad treścią. Dzięki kilku podstawowym warzywom z dodatkiem mięsa można stworzyć wiele smakowych kombinacji. A na deser po opiekanych szaszłykach z grilla? Oczywiście szaszłyki z owoców świeżych lub z puszki! Próbowałeś?

Warzywa to podstawa

Podstawą większości grillowanych szaszłyków są oczywiście warzywa. Wybieramy naturalnie te, które łatwo nadziać na patyk. Cukinia, cebula, papryka w różnych kolorach, koktajlowe pomidorki oraz pieczarki. W przypadku tych większych wystarczy po prostu odpowiednio pokroić i nadziać na patyk. Gotowe warzywne szaszłyki nie zawsze wymagają dodatkowego polania ich marynatą bądź oliwą, ale warto zrobić to szczególnie w przypadku dań, w których główną rolę odgrywa mięso. Dzięki temu nie będzie suche, a jedynie soczyste i aromatyczne. 

Różne odsłony szaszłyków

Tłuszcz zawarty w mięsie, np. w boczku lub kiełbasie, podczas opiekania wytapia się. Nie warto traktować go jak wroga – wręcz przeciwnie! Dzięki niemu potrawy mogą nabrać głębszego smaku. Pamiętaj tylko, by tego typu mięs nie polewać wcześniej np. oliwą. 

 

Zastanawiasz się, jak zrobić szaszłyki z grilla z marynatą? Jeżeli są to przysmaki stricte warzywne, można polać je gotową marynatą po nałożeniu na patyk. Ich mięsne warianty przygotujemy nieco inaczej. Łącząc na patyku na przykład fileta z piersi kurczaka z karkówką i innymi składnikami, mięso najlepiej dużo wcześniej pokroić na małe kawałki i zamarynować. O ile filet z kurczaka wystarczy marynować około półtorej godziny, to jeśli chodzi o karkówkę – trzeba zarezerwować na to znacznie więcej czasu. Pokrojoną już w kawałki najlepiej trzymać w marynacie co najmniej przez całą noc. Mamy wówczas pewność, że mięso dobrze wchłonie wiele aromatycznych składników, będzie smaczne i soczyste.

Topowe szaszłyki

Jak zrobić szaszłyki z grilla w ich najpopularniejszej odsłonie? Wystarczy połączyć ze sobą kilka gatunków mięsa, kiełbasę, boczek oraz cebulę. Nie każdy jednak jest amatorem tak ciężkich zestawień. Wersja dla wegan to szaszłyki w całości warzywne, na przykład z pieczarek, papryki i cukinii, a dla wegetarian polecamy wersję z kawałkami sera. 

Marynowanie

Marynaty do mięsa na szaszłyki mają wiele odsłon. Począwszy od tych najprostszych, opartych na oliwie i occie balsamicznym, poprzez te nieco bardziej skomplikowane, na bazie wina, wielu ziół oraz innych dodatków. Popularnym składnikiem marynat do grillowanych mięs i szaszłyków jest także musztarda. Zaprawę warto przygotować według przepisu, choć często stawiamy także na improwizację w tym zakresie. Każdy, kto potrafi dobrze wyważyć proporcje składników i łączyć je harmonijnie ze sobą, może stworzyć wiele nowych rodzajów marynat. 

 

Marynata do warzywnych szaszłyków w swojej lekkiej wersji nie musi nawet zawierać oliwy. Wystarczy nieco soku z cytryny oraz balsamicznego octu z dodatkiem ziół. Bez względu na to, czy chodzi o szaszłyki w wersji wege, czy też z mięsa, najlepiej użyć świeżego, przeciśniętego przez praskę czosnku. Bezdyskusyjnie jest on o wiele bardziej aromatyczny niż ten suszony, z torebki. Biorąc pod uwagę to, jak przygotować szaszłyki na grilla z samych warzyw, są dwie metody zanurzania ich w marynacie: niektórzy marynują warzywa dużo wcześniej, trzymając je nieco dłużej w zalewie w lodówce, inni – polewają gotowe szaszłyki marynatą bezpośrednio podczas kładzenia na ruszcie. W tym pierwszy przypadku warzywa trzymamy w zalewie o wiele krócej niż mięso. Wystarczy około godziny, aby nabrały wyrazistego aromatu.

 

Marynaty do mięs często są bardzo intensywne i wyraziste. Wielbiciele łagodniejszych smaków mogą jednak przygotować marynatę na przykład na bazie oliwy, koperku, natki pietruszki, z dodatkiem soli oraz pieprzu. Większość grillujących przyjmuje jednak zasadę, że jak zrobić szaszłyki na grilla, to porządnie przyprawione! Królują w nich zatem:

  • czosnek,
  • papryka,
  • musztarda,
  • chrzan,
  • różne gatunki pieprzu, np. pieprz ziołowy, czarny lub cayenne.

Obok nich ciekawe są także marynaty intensywnie ziołowe, których najmniej skomplikowaną wersją jest oliwa z dużą ilością gotowej mieszanki np. najbardziej powszechnej, czyli ziół prowansalskich. Wiele marynat skupia się na podkreśleniu jednego smaku, jak chociażby marynata kminkowa, marynata piwna czy marynata intensywnie czosnkowa. Ponadto wielu amatorów mają marynaty do szaszłyków z dodatkiem miodu. Są świetne zarówno do szaszłyków w ich wytrawnej, jak i słodkiej wersji. 

Szaszłyki owocowe

Jak zrobić szaszłyki na grilla z owoców? Przede wszystkim warto podkreślić, że nie wszystkie owoce nadają się do grillowania. Popularne i sprawdzone są jednak: 

  • ananasy,
  • banany,
  • brzoskwinie.

Robiąc szaszłyki owocowe, możemy sięgnąć także po śliwki, daktyle czy figi. Takie deserowe wersje grillowanych szaszłyków podawane na przykład z miodem, rodzynkami, cynamonem i innymi, typowymi dla deserów dodatkami, mile zaskoczą Twoich gości. 

Grilluj z pasją!

W Polsce grillowanie wciąż najczęściej sprowadza się do opiekania gotowych mięs ze sklepu, już wcześniej marynowanych przez producenta. Warto jednak dostrzec w grillu potencjał do przygotowywania oryginalnych szaszłyków i innych, ciekawych potraw. Dania z grilla zazwyczaj nie są przesadnie skomplikowane i trudne w przygotowaniu. Są przy tym bardzo smaczne oraz urozmaicone. Grillowane jabłka, owoce, ryby czy sery coraz częściej wzbogacają, monotonne przeważnie, grillowe menu. Najlepiej zaopatrzyć się w grill, który nie wymaga palenia brykietem lub węglem. Takie tradycyjne grille, a właściwie tłuszcz spływający na palący się brykiet, wytwarza szkodliwe, wręcz rakotwórcze substancje, osiadające także na grillowanej żywności. Zdrowy grill i kreatywny umysł sprawią, że nawet osoby, które nie uważały się dotąd za mistrzów kuchni, będą mogły rozwinąć swój potencjał w tej dziedzinie.