Pomyślnie dodano do koszyka

Przekąski z grilla to coś, co uwielbia niemal każdy. Aby jednak móc je przyrządzać w ogrodzie, trzeba zadbać o urządzenie grillujące. Na rynku dostępne są rozmaite modele grilla gazowego, jak i grilla węglowego. Który rodzaj warto wybrać i dlaczego właśnie ten sprawdzi się lepiej?

 

Grill węglowy czy gazowy?

 

Najczęściej wybieranym rodzajem grilla jest wciąż grill węglowy. Swoją popularność zawdzięcza dużej różnorodności modeli (te przybierają bardzo różne kształty oraz są dostępne w wielu rozmiarach), a także atrakcyjnej cenie. Aby korzystać z grilla węglowego, wystarczy brykiet bądź węgiel. Ponadto, zakup wszelkiego rodzaju akcesoriów do tego rodzaju grilla nie stanowi żadnego problemu, ponieważ są one ogólnodostępne.

 

Grill gazowy stanowi alternatywę dla modelu węglowego. Zamiast węgla lub brykietu, do uruchomienia takiego grilla niezbędna jest butla z gazem. Często sprzedaje się je wraz z dodatkowymi akcesoriami, takimi jak chociażby stoliki. Obecnie można znaleźć modele o różnej wielkości, dopasowane do potrzeb użytkowników.

 

Dlaczego gazowy grill jest lepszy?

Przede wszystkim, grill gazowy umożliwia przygotowanie dania znacznie zdrowszego niż na grillu węglowym (w pierwszym przypadku wytapiany tłuszcz nie dotyka ognia, przez co nie zmienia się w niezdrowe opary). Z drugiej strony, brykiet i węgiel, podczas spalania, emitują szkodliwe substancje, które nie pojawiają się podczas wykorzystywania gazu. Dzięki temu użytkownicy grilla gazowego nie szkodzą też środowisku. Co więcej, grillowanie gazowe jest stosunkowo proste i pozwala łatwo zachować czystość (nie ma problemu z sadzą i popiołem). Warto też zauważyć, że modele gazowe szybko się nagrzewają, dzięki czemu nie trzeba zbyt długo czekać na posiłek.

Leave a Reply