Na rynku spotkać można się z różnego rodzaju grillami. Do wyboru mamy między innymi jego wersję gazową. Tym, co wyróżnia tego typu urządzenia, jest fakt, że źródłem ognia są tutaj palniki zasilane gazem. Przyrządzane w ten sposób jedzenie nie ma żadnego kontaktu z płomieniami. Pomiędzy rusztem a palnikiem znajduje się bowiem pofałdowana blacha, tak zwany aromatyzer, na który spływa tłuszcz oraz soki z przyrządzanych potraw. Jak powinno wyglądać pierwsze odpalenie grilla gazowego?
Jak odpalić grilla gazowego krok po kroku?
Przed pierwszym uruchomieniem grilla gazowego należy upewnić się, że stoi on w bezpiecznym miejscu. Najważniejszą kwestią jest tutaj zachowanie odpowiedniej odległości pomiędzy nim a materiałami łatwopalnymi. Najlepiej, by wynosiła ona co najmniej 80 centymetrów. Co więcej, urządzenia nie należy ustawiać pod łatwopalnym zadaszeniem. Grill gazowy stać powinien na płaskim, stabilnym podłożu. Planując, w którym miejscu umieścić urządzenie, warto zadbać o to, aby stało ono blisko domu, z którego przynosimy poszczególne potrawy oraz miejsca biesiadowania. Powinno być ono osłonięte od wiatru. Intensywne podmuchy mogą bowiem w znaczący sposób wydłużyć czas grillowania. Jak odpalić grilla gazowego? Przed położeniem smakołyków na ruszt, pozbyć należy się pozostałości po procesie produkcyjnym. Co za tym idzie – niezbędne będzie tutaj wstępne wypalenie grilla. Pierwszy etap stanowi sprawdzenie, czy butla z gazem została w prawidłowy sposób podłączona do grilla, a reduktor – odpowiednio mocno dokręcony. Jeżeli w przeszłości była ona wykorzystywana do innych celów, należy upewnić się, że pozostała w niej wystarczająca ilość gazu. Następnie wyciągamy ruszty oraz atomizery. Kolejny etap to pierwsze uruchomienie grilla gazowego. W tym celu przekręcamy jedno z pokręteł i wciskamy przycisk zapalarki. Po upływie kilku sekund powinien pojawić się płomień. Następnie przekręcamy pozostałe pokrętła i ustawiamy je w połowie. Uwaga! Grilla gazowego należy zawsze odpalać z otwartą pokrywą. Zamykamy ją i wypalamy go przez około 15 minut. W międzyczasie myjemy ruszty oraz atomizery w ciepłej wodzie z dodatkiem mydła lub delikatnego detergentu. Płuczemy je w czystej wodzie i wycieramy ściereczką do sucha. Po upływie 0,5 godziny wyłączamy grilla, zakręcamy zawór na butli i przekręcamy wszystkie pokrętła do pozycji Off. Czekamy, aż grill się wystudzi. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby pierwsze rozpalenie grilla gazowego przeprowadzić z umieszczonymi wewnątrz rusztami oraz atomizerami. Metoda ta dobrze sprawdzi się u osób, które nie chcą tracić na tę czynność zbyt wiele czasu. W tym przypadku grilla należy wypalać w możliwie jak najwyższej temperaturze, która skutecznie zabije bakterie i usunie wszelkiego rodzaju zanieczyszczenia.
Obsługa grilla gazowego – konserwacja rusztów
Nieodłączny element pierwszego odpalenia grilla gazowego oraz jego obsługi stanowi zakonserwowanie rusztów. Jak to zrobić? W tym celu należy pokryć je przy pomocy oleju roślinnego o wysokim punkcie dymienia. Do tego celu bardzo dobrze sprawdzi się na przykład nierafinowany olej rzepakowy lub ryżowy. Do smarowania rusztów z powodzeniem wykorzystać można różnego rodzaju akcesoria do grilla, takie jak chociażby silikonowy pędzelek lub buteleczka z atomizerem. Na sklepowych półkach spotkać można się również z olejami w sprayu. Ruszty należy pokryć tłuszczem z dwóch stron, pamiętając o bardzo dokładnym jego rozprowadzeniu. Następnie ponownie rozpalamy grilla. Ustawiamy pokrętła na maksymalną temperaturę, a gdy urządzenie się nagrzeje, skręcamy je do połowy. Tego typu konserwacja zająć powinna około 15 minut. W tym czasie na rusztach zacznie wytwarzać się specjalna powłoka ochronna. Po zakończonej konserwacji można przejść do grillowania. Ile czasu należy przeznaczyć na pierwsze uruchomienie grilla gazowego? Średnio jest to około 1,5 godziny. W przypadku drugiej, szybszej wersji, całość czynności powinna zamknąć się w jednej godzinie.