Koszyk

Grillowanie to znakomity sposób na spędzanie czasu wolnego w gronie rodziny i przyjaciół. W ten sposób przyrządzić można między innymi różnego rodzaju mięsa – cielęcinę, wieprzowinę czy drób. Aby zachwycały one swoim smakiem, nie wystarczy pamiętać o odpowiednim czasie ich grillowania. Równie istotne jest tutaj stosowne przyprawianie i marynowanie mięs na grilla. Jak marynować mięso na grilla? Wszystkie niezbędne informacje na ten temat przynosi poniższy wpis.

Przyprawianie mięsa na grilla – jak to robić?

Które z przypraw warto wykorzystać podczas przyrządzania mięsa na grilla? Do tego celu bardzo dobrze sprawdzą się sól oraz pieprz. Dzięki nim możliwe staje się uzyskanie naturalnego, mięsnego smaku, bez jakichkolwiek domieszek. Kluczową kwestią jest tutaj moment przyprawiania mięsa na grilla. Jeżeli chodzi o solenie, można to robić zarówno przed, jak i po położeniu mięsa na grilla. W pierwszym przypadku najlepiej przyprawić mięso około 12 godzin wcześniej. Dzięki temu sól zmieni strukturę mięsa, sprawiając, że odzyska ono swój utracony sok i w czasie grillowania będzie znów soczyste. Co do solenia mięsa po położeniu na grilla, zwolennicy tego rozwiązania twierdzą, że przyprawiając je wcześniej, mięso będzie pozbawione wody, a co za tym idzie – wysuszone. Do przyprawiania mięs na grilla wykorzystywać można nie tylko sól i pieprz. Znakomicie do tego celu sprawdzać będą się różnego rodzaju zioła. Do przygotowania klasycznej marynaty do mięs na grilla, poza nimi wykorzystuje się również olej oraz kwas. Jeżeli chodzi o ten pierwszy, najlepiej sprawdzi się tutaj wysokiej jakości produkt odporny na działanie wysokiej temperatury. Przykładem może być olej z oliwek lub orzechowy. Tym, co je wyróżnia, jest fakt, że nie spalają się one na grillu, a co za tym idzie – podczas grillowania nie dochodzi do uwalniania gorzkich substancji. Panuje tutaj zasada, zgodnie z którą im krótsze mięso grillujemy, tym tłustszą marynatę należy do niego przygotować. W przeciwnym wypadku będzie ono zbyt suche. Jeżeli chodzi o kwas do marynaty do mięs, aby uzyskać optymalny poziom kwasowości, najlepiej posłużyć się sokiem z cytryny oraz octem. Nic nie stoi również na przeszkodzie, by dodać do niej odrobiny wina czy piwa, a nawet kawy. Jakiego rodzaju przyprawy wykorzystać do marynowania mięs na grilla? Możliwości są tutaj niemalże nieograniczone. Do tego celu wykorzystać można bowiem zarówno czosnek, jak i tymianek, rozmaryn, paprykę czy chili.

Jak marynować mięso na grilla?

Jak krok po kroku marynować mięso? Wszystko zależy tutaj od wielkości danego kawałka mięsa. Niewielkie kawałki, które wykorzystywane będą na przykład do przyrządzania szaszłyków, wystarczy zalać marynatą na około 30 minut przed planowanym położeniem ich na ruszt. Cienkie kawałki mięsa, na przykład steki czy kotlety, wymagają od 1 do 3 godzin na grillu. Grubsze leżeć powinny w marynacie przez około 3 do 6 godzin. Uwaga! Grillowane mięso musi być w całości pokryte marynatą. Do marynowania mięsa wykorzystywać należy wyłącznie naczynia wykonane ze stali nierdzewnej. W przeciwnym wypadku dojść może do zmiany jego naturalnego smaku. Przed marynowaniem, mięso powinno się dokładnie osuszyć. Jeżeli chodzi o rodzaje marynat do mięsa na grill, do wyboru mamy między innymi kwaśne, słodkie oraz pikantne.

Podczas marynowania warto sięgnąć po różnego rodzaju praktyczne akcesoria. Do tego celu znakomicie sprawdzać będzie się między innymi widelec do mięs o długości 35 cm, który wykonany został z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Sięgnąć można po niego zarówno podczas nakładania mięsa na ruszt, jak i jego zdejmowania czy obracania. Jak sprawdzić, czy grillowane mięso jest już gotowe? Do tego celu najlepiej wykorzystać specjalny termometr z sondą tarczowy, który pracuje w zakresie temperatur od 0 do 100 stopni Celsjusza. Aby mieć pewność, że dłonie nie oparzą się w czasie grillowania, warto sięgnąć po rękawicę do grillowania wykonaną w całości z wysokiej jakości bawełnianej tkaniny. Gwarantuje ona niezwykle skuteczną izolację.