Urozmaicają potrawę, dodają pikanterii i pozwalają bawić się smakiem – mowa o dipach, które cieszą się zainteresowaniem szczególnie w czasie wiosennego lub letniego grilla. Chociaż to zazwyczaj mięsa oraz warzywa stanowią główną potrawę, sosy do grilla są niezrównanym dodatkiem, który poprawia wyrazistość potraw i zadowala nasze kubeczki smakowe. Tego rodzaju sosy pasują niemal do wszystkiego, od sałatek, po mięsa, warzywa na ciepło lub na zimno oraz luźne przekąski. Sprawdzić, jakiego rodzaju dipy warto mieć na swoim stole!
Dipy do grilla – śródziemnomorskie smaki dla każdego
Coraz chętniej wykorzystywane w kuchni dipy nadają potrawom nieco inny smak, a dowolność w ich przyrządzaniu nie stawia sztywnych barier. Jedną z propozycji są włoskie sosy do grilla, na przykład te, z dodatkiem suszonych pomidorów czy bazylii. W przypadku tych pierwszych wystarczy drobno posiekać suszone pomidory, czosnek, kapary, bazylię i chilli, następnie połączyć je z majonezem i serkiem typu Philadelphia. Z kolei bazylia, stanowiąca główny składnik pesto, wymaga zblendowania wraz z orzeszkami piniowymi, czosnkiem, parmezanem, oliwą z oliwek oraz przyprawami. W obu przypadkach warto skropić dipy sokiem z cytryny.
Salsa z mango i brzoskwiniami, czyli niecodzienny sos do dań z grilla!
Jeśli zależy Ci na tym, aby dymny smak dań został nieco przełamany i ożywiony, sugerujemy wypróbowanie znakomitego sosu do dań z grilla, czyli salsy z mango i brzoskwiniami. Aromatyczna, a przy tym lekka salsa z pewnością podkreśli smak każdej, nawet najbardziej wymagającej potrawy!
Składniki: mango, brzoskwinie, czerwona cebula, czerwona papryka, pęczek kolendry, czosnek, limonka, pieprz cayenne oraz sól, miód, oliwa.
Dojrzałe mango i brzoskwinie obieramy ze skórki, usuwamy pestki, miąższ kroimy w kostkę. Dodajemy drobno pokrojoną cebulkę, paprykę, kolendrę, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok wyciśnięty z limonki. Doprawiamy pieprzem cayenne, solą, miodem, skórką otartą z limonki. Skrapiamy oliwą, wszystko delikatnie mieszamy.
Przepisy na egzotyczne sosy do grilla – w czym tkwi sekret?
Brakuje Ci pomysłu na ciekawe przepisy na sosy do grilla? Kolejne z naszych propozycji mogą przypaść Ci do gustu! Pierwszy to indyjski sos jogurtowy raita. Przygotowanie: ogórki obieramy, przekrawamy wzdłuż, łyżeczką wydrążamy pestki, ścieramy miąższ na tarce, solimy. Do jogurtu dodajemy dobrze odciśnięte ogórki, drobno pokrojoną miętę, przeciśnięty przez praskę czosnek, chili, pieprz i kmin rzymski. Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Drugi to sos serowy, do którego potrzebujemy:
- sera pleśniowego,
- kwaśnej śmietany kremowej,
- naturalnego jogurtu,
- drobno posiekanych orzechów,
- soli,
- pieprzu,
- szczypty cukru.
Przygotowanie: ser rozetrzyj i połącz z jogurtem naturalnym, dodaj śmietanę, orzechy i przypraw do smaku.
Oprócz tego nie możemy zapomnieć o lubianym i cenionym dipie do dań z grilla curry! Składniki: śmietana 18%, majonez, przyprawa curry, sok z cytryny, słodka papryka, inne przyprawy w tym: pieprz i sól.
Przygotowanie:
Połącz śmietanę z majonezem, dodaj sok z cytryny, curry i paprykę. Dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Dopraw do smaku wybranymi przyprawami.
Tradycyjny sos do dań z grilla
Jak już wiesz, odpowiednio przygotowany sos może zamienić przeciętne danie w prawdziwy smakołyk. Klasyczny, jak tzatziki (jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny i oliwą do uzyskania kremowej masy, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, ogórek obierz, drobno zetrzyj na tarce i dodaj z ziołami do jogurtu), miodowo-musztardowy (1:1) czy czosnkowy (pieprz, sól, jogurt naturalny, dwa ząbki czosnku). Oprócz tego ceniony i lubiany przez wszystkich sos tysiąca wysp, który według smakoszy pasuje niemal do wszystkiego. Czego potrzebujemy do jego przygotowania? Majonez, sos chilli, słodka papryka, jaja na twardo drobno posiekane, musztarda, świeża bazylia, sól i pieprz. Składniki wymieszaj i gotowe!