Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim kalendarz zapełnia się spotkaniami w gronie najbliższych znajomych. W tym roku to Ty podjąłeś się roli organizatora? Twoja lodówka pęka w szwach od różnego rodzaju mięs, lecz nadal nie masz pomysłu na oryginalny deser z grilla, który będzie stanowić prawdziwą wisienkę na torcie? Nie da się ukryć, że mało kto decyduje się na przygotowanie słodkości prosto z rusztu, co jednak nie oznacza, że jest to niemożliwe. W poniższym artykule przedstawimy kilka smakowitych pomysłów na deser z grilla, w których pierwsze skrzypce odgrywają owoce, a także doskonale znane wszystkim miłośnikom kuchni amerykańskiej – marshmallows.
Owocowe desery z grilla
Sezon grillowy kojarzy nam się przede wszystkim z wytrawnymi potrawami, jak karkówka w marynacie, kiełbasa, kaszanka czy szaszłyki z kawałkami kurczaka przekładane świeżymi warzywami. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości i nieco urozmaicić dotychczasowe menu na grilla, to nie mogłeś lepiej trafić. Gwarantujemy, że przygotowane przez nas przepisy na desery z grilla okażą się hitem i z pewnością skutecznie pobudzą kubeczki smakowe Twoich gości. Pytanie jednak brzmi – jakie owoce można przygotować na ruszcie? Odpowiedź jest banalnie prosta – banany, jabłka, gruszki, truskawki, brzoskwinie, a nawet ananasy. Co więcej, każdy z przedstawionych przez nas przepisów jest banalnie prosty oraz szybki w przygotowaniu!
Grillowane banany z czekoladą i lodami waniliowymi
Składniki:
- świeże, dojrzałe banany (ilość owoców wg. uznania/ilości gości)
- tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej (wg. uznania)
- lody waniliowe
Sposób przygotowania:
- Nieobrane banany należy przekroić wzdłuż, a następnie napełnić środek kostkami czekolady mlecznej lub gorzkiej.
- Banany wzbogacone kawałkami czekolady umieścić na rozgrzanym ruszcie na 15-20 minut. Podczas czasu pieczenia należy kontrolować stopień wysmażenia owoców.
- Gdyby po upływie 20 minut banany nadal były twarde, warto pozostawić je na ruszcie na kolejne 10 minut, do momentu, aż będą odpowiednio miękkie, a czekolada płynna.
- Do grillowanych bananów wystarczy dodać dwie gałki lodów waniliowych i gotowe!
Soczyste brzoskwinie z serem mascarpone
Składniki:
- ser mascarpone
- 4 soczyste brzoskwinie
- sok z cytryny
- cukier waniliowy
- garść czerwonych porzeczek
- liście mięty
Sposób przygotowania:
- Nieobrane brzoskwinie należy przekroić na pół, a następnie usunąć pestkę. Przed położeniem na 5 minut na ruszt najlepiej delikatnie skropić owoce oliwą z oliwek.
- W międzyczasie ser mascarpone należy wymieszać z sokiem z cytryny oraz cukrem waniliowym.
- Po upływie 5 minut środek każdej z brzoskwiń należy wypełnić wcześniej przygotowanym nadzieniem na bazie sera mascarpone.
- Deser z grilla można wzbogacić o świeże czerwone porzeczki oraz liście mięty.
Szaszłyki, które pokochają najmłodsi
Szaszłyki przeważnie kojarzą się z grillowanymi potrawami wytrawnymi. Łączące delikatnego kurczaka z kawałkami świeżych warzyw uchodzą za jedno z ulubionych dań wśród dzieci. A gdyby tak zaskoczyć gości, również najmłodszych, i przedstawić szaszłyki w zupełnie innej odsłonie? Tak, to możliwe! Słodkie, smaczne, prosto z rusztu z pewnością wprowadzą powiew świeżości do grillowego menu.
Słodkie połączenie sezonowych owoców i chrupiącego ciasta
Składniki:
- bita śmietana
- świeże truskawki (wg. uznania, można zamienić na ananasa, rabarbar, brzoskwinie bądź banana)
- ciasto kokosowe (wg uznania – domowej roboty lub zakupione w sklepie)
Sposób przygotowania:
- Owoce oraz ciasto należy pokroić na mniejsze kawałki o podobnej wielkości. Następnie pokrojone w kostkę składniki należy na zmianę nabić na szaszłyki.
- Deser na rozgrzanym ruszcie umieścić na około 6-8 minut, co jakiś czas obracając, podobnie jak szaszłyki wytrawne, do momentu, gdy owoce będą miękkie a ciasto chrupiące.
- Szaszłyki można podać w towarzystwie bitej śmietany, lodów śmietankowych lub waniliowych.
Słodka przekąska z amerykańskiego snu
Jak wygląda idealny deser z grilla? Czy kultowe marshmallows powinny na dobre zawitać w grillowym menu? Przedstawiony przez nas przepis na deser niczym z amerykańskiego snu to doskonała propozycja wcześniej wspomnianych szaszłyków, które pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Niebanalny, słodki, łączący soczyste truskawki z ciągnącymi się piankami będzie świetnym zwieńczeniem wspólnego spotkania grillowego.
Banalny deser z grilla, czyli truskawkowe szaszłyki z marshmallows
Składniki:
- świeże truskawki
- pianki zwane marshmallows
Sposób przygotowania:
- Truskawki należy obrać z szypułek, a następnie przekroić na pół.
- Pokrojone wcześniej owoce oraz pianki nadziać na przemian na szaszłyki, a następnie umieścić na rozgrzanym ruszcie na około 4 min.
- Gdy truskawki lekko się zarumienią, deser z grilla jest gotowy!
Jak deser z grilla, to wyłącznie na ruszcie żeliwnym!
Desery z grilla można przygotować zarówno na tradycyjnym grillu opalanym węglem, jak i grillu gazowym z rusztem żeliwnym, takim jak Relish v1. Umożliwia dostosowanie temperatury do przyrządzonych potraw. Dzięki niemu każdy deser stanie się prawdziwym hitem podczas sezonu grillowego. Co więcej, grille gazowe wyposażone w ruszt z żeliwa pozwalają słodkościom piec się znacznie wolniej, dzięki czemu masz nad nimi większą kontrolę. Ponadto ruszt żeliwny rozgrzewa się równomiernie, co w znacznym stopniu przekłada się na finalny smak przekąski.