Przejdź do głównej treści

Banan na grilla – brzmi abstrakcyjnie, prawda? Sezon grillowy w Polsce kojarzy się przede wszystkim z niezwykłą różnorodnością mięs. Na ruszcie można znaleźć zarówno kiełbasę, kaszankę, karkówkę, jak i szaszłyki, a także cieszące się wciąż niesłabnącą popularnością soczyste żeberka w aromatycznej marynacie. Niemniej warto również zadbać o przygotowanie smakowitych propozycji deserowych, które stanowią doskonałe zwieńczenie każdego grilla. W poniższym artykule poznasz banalnie prosty przepis na banany z grilla, a także dowiesz się, z czym najlepiej je podawać, aby pobudzić podniebienie przybyłych gości.

Banany z grillajak zrobić?

Zastanawiasz się nad oryginalną propozycją deseru na spotkanie w gronie najbliższych? Grillowane banany bez wątpienia będą strzałem w dziesiątkę! Jak najlepiej je przygotować, aby rzeczywiście urzekły gości niepowtarzalnym smakiem? Banany na grilla można serwować zarówno sauté, czyli bez okalającej je skórki, idealnie upieczone z każdej strony po bezpośrednim kontakcie z rozgrzanym rusztem, jak i wraz z czekoladą bądź innym smarowidłem, które pod wpływem ciepła ulegnie rozpuszczeniu, gwarantując niepowtarzalny smak słodyczy. Oczywiście można przystać na dość popularną propozycję deserową, czyli banana z grilla bez skórki, który po zdjęciu z rusztu zostanie pokryty czekoladową słodyczą, miodem bądź bitą śmietaną. W przygotowaniu smakowitego deseru pomoże m.in. wysokiej jakości grill Koler Relish V1 od renomowanego producenta, cieszącego się ogromną popularnością wśród miłośników dań przygotowywanych na ruszcie.

Banan z grilla – przepis na każde spotkanie grillowe

Jeśli udało się nam zachęcić Cię do urozmaicenia przyszłego grilla, to zaraz podpowiemy, jak przygotować banany na grillu krok po kroku, aby stanowiły wspaniały deser, a może nawet prawdziwy rarytas, o którego przepis z pewnością dostaniesz wiele pytań od zaproszonych gości. Oczywiście w Internecie można znaleźć niezliczoną ilość pomysłów na słodki, bananowy deser prosto z rusztu. Niemniej do jego przygotowania będą potrzebne przede wszystkim 4 banany, przyprawa korzenna, cynamon lub goździki, brązowy cukier trzcinowy, masło, a także lody waniliowe, ale o tym opowiemy w dalszej części artykułu. Zebrane banany obieramy ze skórki bądź nie, w zależności od indywidualnych preferencji, a następnie układamy na grillu, najlepiej jak najbliżej żarzącego się rusztu. Owoce należy dodatkowo okryć np. folią aluminiową, aby stały się w miarę miękkie. Jeśli wybrałeś opcję z bananami w skórce, to skórka powinna być czarna, a po ściągnięciu owoców z rusztu należy delikatnie ją naciąć.

Szczególnie polecamy grillowane banany przygotowane na grillach gazowych Koler, gdyż dzięki ich niezwykłej funkcjonalności nie trzeba martwić się o ewentualne przypalenia, dostosowując miękkość owocu do indywidualnych preferencji. Oprócz tego na stronie producenta można znaleźć różnorodne modele, które niezmiennie cieszą się niemałą popularnością wśród klientów. Serdecznie zachęcamy również do zapoznania się z pozostałym asortymentem dostępnym na stronie internetowej.

Jak podawać pieczone banany z grilla?

Pieczone banany z grilla szczególnie znane są w krajach azjatyckich. To właśnie stamtąd przysłowiowo przypłyną do nas ten niezwykle smakowity deser. Jak wspomnieliśmy wcześniej, owoce z grilla można podawać w różnorodnej formie, a także z rozmaitymi dodatkami, które spełniają nasze indywidualne preferencje smakowe. Szczególnie popularne są grillowane banany w połączeniu z wcześniej wspomnianym sosem czekoladowym, miodem lub bitą śmietaną. Niemniej deser można również podawać razem z lodami waniliowymi, czekoladowymi lub każdym innym, ulubionym smakiem. Gwarantujemy, że połączenie lodów z bananami z grilla Koler Relish V2 spełni oczekiwania nawet najwybredniejszych niejadków. Zdecydowanie polecamy wypróbować również banany w połączeniu z niezwykle aromatycznymi przyprawami korzennymi, ale także z cynamonem, a nawet sokiem z pomarańczy, który bez wątpienia pobudzi kubki smakowe zaproszonych gości.