Sezon wiosenno-letni w Polsce obfituje przede wszystkim w spotkania w gronie najbliższych na świeżym powietrzu. Zazwyczaj decydujemy się wtedy na rozpalenie grilla i przygotowanie cieszących się ogromną popularnością dań oraz przekąsek, takich jak kiełbasa, karkówka czy szaszłyki. Niemniej zdarza się, że wśród gości znajdują się osoby na diecie odchudzającej bądź wspomagającej prawidłowe funkcjonowanie organizmu podczas choroby. Z tego względu serdecznie zachęcamy do zapoznania się z poniższym artykułem. Podpowiemy w nim m.in., jakie potrawy warto wybrać na grilla fit, a także przedstawimy niezwykle proste i szybkie przepisy na grilla dla osób będących na diecie.
Co można zjeść z grilla, będąc na diecie?
Grill na diecie jest bardzo ściśle związany z rodzajem oraz sposobem przygotowywanych potraw. Najczęściej podczas sezonu grillowego na ruszcie można znaleźć wcześniej wspomniane mięsa, takie jak karkówka, żeberka w aromatycznej marynacie, a także drobiowe szaszłyki czy boczek. Decydując się na przygotowanie zróżnicowanego menu, które będzie również uwzględniało produkty lekkostrawne, warto postawić na delikatniejsze zamienniki tradycyjnych potraw z grilla, takie jak mięso z piersi kurczaka/indyka oraz ryby np. pstrąga, doradę, a także powszechnie dostępnego dorsza czy łososia. Oprócz tego należy pamiętać również o uwzględnieniu niezwykle soczystych warzyw, bogatych w niezbędne witaminy. Zdecydowanie najpopularniejszymi propozycjami są: papryka, cebula, cukinia, bakłażan, a także pieczarki czy szparagi. Oczywiście wszystkie wyżej wymienione propozycje grilla na diecie doskonale sprawdzą się zarówno na grillu opalanym węglem drzewnym, jak i elektrycznym czy gazowym. Jeśli szukasz wyposażenia, które spełni Twoje oczekiwania, to zachęcamy do zapoznania się z wysokiej jakości asortymentem sklepu internetowego Koler.
Grill lekkostrawny, czyli czego warto unikać podczas sezonu grillowego?
Grill a dieta, czyli na pierwszy rzut oka jedno wyklucza drugie. Niemniej ze względu na niezwykle szeroki wybór produktów w sklepach stacjonarnych lub internetowych niemożliwe staje się możliwe w mgnieniu oka! Przygotowując smakowite potrawy z grilla fit, należy przede wszystkim unikać gotowych marynat zawierających glutaminian sodu, a także pozostawiania mięsa w misce wypełnionej tłuszczem. Najlepiej postawić na aromatyczną kompozycję ziół oraz przypraw, a także naturalną oliwę z oliwek. Gdy mięso znajduje się już na ruszcie, należy unikać nadmiernego przypiekania, gdyż jak powszechnie wiadomo, substancje wytwarzające się w procesie grillowania są rakotwórcze, a także ciężkostrawne. Najlepiej wybierać mięsa o niskiej zawartości tłuszczu, czyli jak wspomnieliśmy wcześniej – pierś z kurczaka lub indyka oraz ryby.
Warto wspomnieć, że w przygotowaniu lekkostrawnego posiłku na ruszcie pomoże nie tylko przestrzeganie powyższych wskazówek, ale także stosowanie grilla gazowego Koler. Ten renomowany producent stawia bowiem na niepodważalną funkcjonalność. Jego produkty zostały wykonane z największą dokładnością, gwarantując długą żywotność wyposażenia.
Grill na diecie – proste i szybkie przepisy
Znalezienie smacznych, prostych i szybkich przepisów na dietetycznego grilla może być niezwykle trudne, dlatego poniżej umieściliśmy dwie propozycje, jedną całkowicie warzywną oraz drugą, opartą na delikatnym mięsie z kurczaka. Pierwszym, bardzo popularnym rozwiązaniem jest szaszłyk warzywny, składający się z pomidorków koktajlowych, czerwonej papryki, cukinii, cebuli oraz pieczarek, aczkolwiek danie może zawierać również bakłażana i rzodkiewkę. Pokrojone plastry wystarczy przyprawić, nabić na patyk, a następnie pokryć oliwą i grillować przez około 15 minut, uzyskując pożądany efekt, gdy warzywa będą niezwykle miękkie i delikatne. Pierś z kurczaka natomiast można przygotować na naprawdę wiele sposobów, aczkolwiek proponowany przez nas przepis na grilla na diecie z pewnością pobudzi kubki smakowe Twoich gości. Wystarczy, że po oczyszczeniu mięsa zanurzysz piersi z kurczaka we wcześniej przygotowanej marynacie z oliwy z oliwek, drobno startej skórki z cytryny, czosnku, a także tymianku. Po 10 minutach można położyć mięso na rozgrzany ruszt grilla Koler Relish V1 i czekać, aż potrawa będzie gotowa do spożycia.