Skip to main content
0

Boczek jest obiektem uwielbienia każdego mięsożercy. Mimo sporej zawartości tłuszczu, a co za tym idzie – niezbyt zdrowych właściwości, ten element półtuszy wieprzowej jest stałym elementem każdej imprezy przy grillu. Właśnie dlatego postanowiliśmy przygotować niewielki poradnik, w którym skupimy się na tym, jak przygotować boczek z grilla. Zastanowimy się nad tym, w jaki sposób najlepiej go przyprawić oraz zaproponujemy Ci kilka ciekawych przepisów na boczek z grilla. Na samą myśl już cieknie nam ślinka – zapraszamy do lektury!

Jak przyprawić boczek z grilla?

Boczek świetnie odnajduje się w wielu konfiguracjach. Łączy się go z innymi rodzajami mięsa, z warzywami – grillowanymi oraz świeżymi. Bardzo dobrze smakuje także ze składnikami słodkimi. Jada się go z gruszką i miodem. Jak przyprawić boczek z grilla, aby wydobyć z niego pełnię smaku i sprawić, że nie zdominuje, ale uzupełni pozostałą część składników? Warto wiedzieć, że grillowany boczek lubi pieprz. Można go również posolić, ale należy być w tym przypadku ostrożnym. Mięso tego typu samo w sobie jest już słone. Nie ma również potrzeby dodawać do marynaty jakiegokolwiek tłuszczu. Boczek jest bowiem mięsem bardzo tłustym i po kontakcie z rusztem grillowym bardzo szybko zacznie wytapiać charakterystyczną, białą osłonkę. Do grillowania boczku polecamy zresztą produkt dostępny pod powyższym linkiem, a także resztę asortymentu Koler, który znajduje się w kategorii “Akcesoria”. W marynacie do boczku na grilla powinien znaleźć się także czosnek. Świetnie sprawdzi się suszony rozmaryn oraz musztarda, które w genialny sposób podkreślą smak mięsa i nadadzą mu nieco charakteru.

Grillowany boczek na sałacie

Pierwszy przepis, którym chcemy się z Tobą podzielić, to klasyka gatunku. Jest niezwykle prosty i smaczny. Mowa tu o grillowanych plastrach boczku skropionych miodem, które uzupełnią prostą sałatkę z kozim serem. Do przepisu będziesz potrzebować:

  • 150 g boczku w kawałku lub plastrach,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 główki czosnku,
  • miód,
  • sałata,
  • ogórek zielony,
  • 150 g koziego sera.

Na samym początku zadbaj o to, aby Twój grill był odpowiednio nagrzany. Jeśli posiadasz sprzęt wysokiej klasy, np. jeden z modeli serii Relish dostępnych w ofercie Koler, nie powinno zająć Ci to zbyt wiele czasu. Wysoka temperatura jest nam potrzebna do tego, by tłuszcz boczku wytopił się bardzo szybko, a mięso stało się chrupkie. Jeśli posiadasz boczek w kawałku, pokrój całość na niezbyt grube plastry i odłóż na bok. Do moździerza wsyp odrobinę soli, znacznie więcej pieprzu i 2 główki czosnku, które możesz wcześniej pokroić na mniejsze kawałki. Całość bardzo dokładnie rozetrzyj. Dzięki obecności w moździerzu soli nie powinno być to zbyt trudne. Następnie dokładnie natrzyj mięso w przygotowanej masie i bez zawahania wrzuć je na ruszt. Boczek z grilla będzie gotowy za kilka minut, dlatego od razu przejdź do przygotowania reszty przepisu.

 

Czas degustacji sałaty z boczkiem z grilla

Ze świeżej sałaty wybierz 3, może 4 spore liście. Nie rozrywaj ich, ale stwórz przy ich pomocy coś w rodzaju czepka. Do środka wrzuć połowę dużego lub cały nieco mniejszy ogórek. Oczywiście – pokrojony w drobne plasterki. Następnie dorzuć do niego poszarpany kozi ser. Im mniejsze części, tym lepiej wymiesza się on z resztą smaków. Na wierzchu wyląduje Twój chrupiący boczek przygotowany na grillu. Jeśli zapamiętasz, aby raz na jakiś czas go skontrolować, a w razie potrzeby – przewrócić na drugą stronę – powinien być chrupki i pękać po kontakcie z widelcem. Do szybkiego kontrolowania boczku oraz wszystkich innych składników znajdujących się na ruszcie przydadzą Ci się specjalne szczypce. Znajdziesz je tutaj. Gotową sałatkę natomiast uzupełnij solidną warstwą miodu. Życzymy smacznego!

Szparagi z grillowanym boczkiem

Drugi przepis jest idealną pozycją na różnego rodzaju imprezy ogrodowe. Może pełnić funkcję przystawki, ale jest też całkiem sycący. Do niczego nie namawiamy, ale idealnie komponuje się z lampką dobrego wina czy orzeźwiającym drinkiem. Najważniejsze jest jednak to, że jest on naprawdę prosty. Od razu przejdźmy do rzeczy – oto wszystkie składniki, które będą Ci potrzebne do przygotowania zawijanych szparagów z boczkiem z grilla.

  • 300 g szparagów,
  • 150 g boczku,
  • kulka białej Mozzarelli,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek.

Rozgrzej grilla i zabierz się za krojenie boczku. Każdy plasterek potraktuj odrobiną soli oraz większą ilością pieprzu i majeranku. Powinno zależeć Ci na tym, aby każdy kawałek był dokładnie przyprawiony, ponieważ smak mięsa przejdzie na szparagi. Mozzarellę pokrój w plasterki. Ważne by było ich tyle, ile porcji szparagów zamierzasz przygotować. Teraz wystarczy nałożyć plastry sera na szparagi i dokładnie zawinąć je przygotowanymi wcześniej plastrami boczku. Całość umieść na ruszcie niezbyt mocno rozgrzanego grilla. W przypadku tego przepisu na boczek z grilla musimy być ostrożni z temperaturą. Boczek powinien grillować się powoli i nie może się spalić, ponieważ pęknie i odklei się od stworzonej przez Ciebie “konstrukcji”. Średnia temperatura grilla sprawi również, że szparagi staną się delikatne i chrupiące, a ser zacznie powoli mięknąć, zamiast całkowicie się roztopić.

Twoja przepyszna przystawka powinna być gotowa po mniej więcej 9 minutach. Uważaj, żeby się nie rozpadła i zdejmij ją z grilla przy pomocy wygodnych akcesoriów, które znajdziesz np. w dziale z asortymentem grillowym Koler. Jak zawsze – życzymy smacznego!

You were not leaving your cart just like that, right?

Nie porzucasz pomysłu na grilla tak po prostu, prawda?

Jeśli podasz nam tutaj swoje dane to zapamiętamy za Ciebie zawartość Twojego koszyka. A kto wie, możę wyślemy Ci tez jakiś dodatkowy kod rabatowy?