Przejdź do głównej treści

Inwestycja w profesjonalny grill gazowy, który znajdziesz m.in. w tym dziale sklepu Koler.pl, jest szansą na organizację wspaniałych imprez ogrodowych – spotkań z rodziną i przyjaciółmi okraszonych prostymi, szybkimi daniami prosto z grilla. Czy znasz kogoś, kto nie przepada za smakiem grillowanego jedzenia? Urządzenie to daje mnóstwo możliwości, a w tym tekście postaramy się zaproponować Ci kilka przepisów na banalne i szybkie potrawy z grilla. Zapraszamy do lektury!

Szaszłyk – szybkie danie z grilla

Szaszłyk to prawdziwa klasyka szybkiego jedzenia z grilla. Zawsze, gdy zastanawiamy się, co szybkiego z grilla można przygotować na wspólny relaks w ogrodzie w ciepły, letni dzień – pierwsze, co przychodzi nam do głowy, to właśnie szaszłyk. Jego niewątpliwą zaletą jest fakt, że na patyku można umieścić w zasadzie wszystko, co nadaje się do grillowania. My proponujemy Ci dwie wersje tego szybkiego dania na grillu – jedną dla mięsożerców, a drugą dla osób, które od mięsa stronią. Zapraszamy do zapoznania się z listą składników:

Do wersji klasycznej potrzebne Ci będą:

  • pierś z kurczaka,
  • 100 g boczku,
  • jedna cebula,
  • pół papryki,
  • sól,
  • pieprz,
  • curry,
  • papryka słodka,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie szaszłyka nie powinno być dla Ciebie zaskakujące. Pierś z kurczaka należy oczyścić ze wszelkich ścięgien oraz z nadmiaru tłuszczu. Nie oznacza to jednak, że nie warto zostawić chociaż części tłuszczowej otoczki, która i tak wytopi się na ruszcie porządnie nagrzanego grilla. Jeśli chcesz mieć pewność, że wszystko wyjdzie tak, jak powinno – możesz zainwestować w ten model grilla gazowego Koler. Jest to niezbyt drogie i bardzo solidne urządzenie. Oczyszczoną pierś z kurczaka pokrój w kostkę i przypraw mieszanką soli, pieprzu, curry w proszku i słodkiej papryki wymieszanych z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Mięso odstaw na bok, żeby smaki się “przegryzły” i zajmij się resztą składników.

 

Coś szybkiego z grilla – proste szaszłyki

Kolejnym etapem przygotowania szaszłyka będzie pokrojenie boczku. Jeśli posiadasz mięso w kawałku, przygotuj kostkę podobnej wielkości, co kurczak. Jeśli kupiłeś boczek w plastrach, możesz go po prostu zwinąć. Cebulę pokrój w grubsze piórka. W przeciwnym wypadku szybko ulegnie spaleniu – nawet jeśli skorzystasz z urządzenia najwyższej jakości, jak którykolwiek model z serii Koler Relish dostępnej w tym miejscu. Na spore kawałki należy pokroić również paprykę. Wszystkie składniki nabij na patyki szaszłykowe w dowolnej konfiguracji. Czas grillowania na rozgrzanym ruszcie wyniesie około 10-12 minut. Prawda, że to danie z grilla jest szybkie w przygotowaniu?

Jeszcze szybsze danie z grilla – szaszłyk wege

Wersja szybkiego dania z grilla dla osób niejedzących mięsa jest jeszcze szybsza. Ma to związek nie tylko z mniejszą ilością składników, ale i po prostu tym, że składniki, które będą Ci potrzebne, “dojdą” na ruszcie znacznie szybciej. Do drugiej wersji szaszłyka będą Ci potrzebne:

  • kostka sera Halloumi,
  • jedna mała lub pół dużej cukinii,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • oliwa z oliwek,
  • bazylia,
  • 2 ząbki czosnek,
  • pieprz,
  • odrobina soli,
  • pieczywo.

Jeśli nie przepadasz bądź nie jadasz mięsa i masz ochotę na coś szybkiego z grilla – ten szaszłyk powinien przypaść Ci do gustu. Na początku zajmij się marynatą. W moździerzu umieść niewielką ilość soli, trochę więcej pieprzu, 2 obrane ząbki czosnku i garść liści bazylii. Rozetrzyj wszystko, jak najdokładniej potrafisz, po czym wlej do środka kilka łyżek oliwy z oliwek i całość dokładnie wymieszaj. Najtrudniejsza część jest już za Tobą. Halloumi pokrój w kostkę 1,5 x 1,5 cm. Podobnie postąp z cukinią. Pomidorki wystarczy oderwać od gałązek, chyba że trafiły Ci się ponadprzeciętnie duże okazy – wtedy można przekroić je na pół. Wszystkie składniki nabij na patyczek szaszłykowy i tuż przed wrzuceniem na grilla potraktuj wcześniej przygotowaną marynatą. Najlepiej zrobić to przy pomocy pędzelka. Tego typu akcesoria grillowe znajdziesz w tym dziale sklepu internetowego Koler. Po około dwóch minutach czas przewrócić szaszłyki na drugą stronę. Możesz wtedy uzupełnić stan marynaty oraz wrzucić na ruszt kilka kromek chleba. Już w nieco ponad minutę Twoje wyjątkowo szybkie danie na grillu pod postacią wege szaszłyków będzie gotowe. Smacznego!