Ananas – jedni go kochają, inni nienawidzą. Jeśli to czytasz, to prawdopodobnie zaliczasz się do tej pierwszej grupy. A jeśli nie jesteś aż takim miłośnikiem tego owocu, to może dzięki temu tekstowi zaczniesz czuć do niego nieco większą sympatię. Przygotowaliśmy bowiem kilka ciekawych przepisów na ananasa z grilla. Nie każdy zdaje sobie bowiem sprawę z tego, że ten niezwykle słodki owoc, po kontakcie z rozgrzanym rusztem żeliwnym zyskuje sporo smaku, a jego struktura staje się znacznie przyjemniejsza. Zapraszamy do lektury.
Grillowany ananas w kilku wersjach
Jak wiemy, ananas jest obiektem wielu dyskusji, nierzadko nawet kłótni. Przede wszystkim dotyczy to umieszczania go w daniach wytrawnych. Każdy z nas brał zapewne kiedyś udział w rozmowie dotyczącej pizzy hawajskiej. Jest to pozycja dość kontrowersyjna, ale wbrew pozorom posiada ona przecież spore grono zwolenników. Pierwszy przepis jest ukłonem właśnie w ich stronę. Przy pomocy dobrego grilla i szeregu wysokiej jakości akcesoriów do grillowania, możesz przygotować swoją własną, nieskomplikowaną wersję hawajskiej. Oto, co będzie Ci potrzebne do tego przepisu z grillowanym ananasem:
- pół ananasa,
- rolka z gotowym ciastem francuskim,
- passata pomidorowa,
- ulubiona szynka,
- żółta Mozzarella,
- oregano.
Niewątpliwie, jest to przepis, podczas wykonywania którego idziemy na delikatne skróty. Odpuszczamy sobie bowiem przygotowywanie ciasta do pizzy od podstaw, ale rolki z gotowym ciastem francuskim sprawdzą się w tym przypadku świetnie. Na początku rozgrzewamy grilla i umieszczamy na nim pokrojonego w kawałki ananasa. Warto grillować go, zanim umieścimy na pizzy. Puści on odrobinę soku i stanie się jeszcze smaczniejszy. Gdy ananas wyląduje na ruszcie, czas na przygotowanie ciasta i pozostałych składników.
Ananas z grilla na przepysznym cieście
Kolejnym etapem będzie wspomniane wyżej ciasto. Gotowe rozwiązanie idealnie nadaje się do przyrządzenia na dobrym grillu gazowym. Ciasto układamy w okrąg i polewamy sosem. Będzie nim passata wymieszana z suszonym oregano. Warto pamiętać, żeby raz na jakiś czas zajrzeć na grilla i obrócić ananasa – nie chcemy bowiem, aby zaczął przywierać do rusztu lub, co gorsza, się rozpadać. Chcemy go tylko delikatnie podgrillować, ponieważ wraz z resztą pizzy wyląduje on ponownie na ruszcie już za chwilę. Bezpośrednio na sos ścieramy żółtą Mozzarellę, kładziemy plasterki ulubionej szynki oraz grillowanego ananasa. Czas obróbki termicznej na rozgrzanym grillu wyniesie około minutę. Jeżeli nie posiadasz żeliwnej płyty, musisz posiłkować się aluminiową tacką. Życzymy smacznego!
Ananas z grilla na słodko!
Czym byłby “poradnik” z przepisami dotyczącymi ananasa z grilla bez wersji na słodko? Druga propozycja będzie znacznie bardziej deserowa i wydaje nam się, że jeszcze łatwiejsza od pierwszej. Do przepisu potrzebne będą Ci:
- ananas,
- miód,
- laska cynamonu,
- pieprz.
Na początku umieść na ruszcie grilla laskę cynamonu. Gdy delikatnie się zgrilluje, będzie jeszcze bardziej aromatyczny. Podczas tego procesu zajmij się ananasem. Obierz go i pokrój w grube plastry. Umieść go na grillu i sprawdź, czy laska cynamonu się nie przypala. Po kilku minutach i jednokrotnym obróceniu plastrów ananasa wszystko powinno być gotowe. Plastry grillowanego ananasa posyp najpierw delikatnie świeżo zmielonym pieprzem. Może wydawać się to dziwne, ale jego smak idealnie komponuje się z tym niezwykle słodkim owocem. Następnie polej je miodem. Laskę cynamonu należy zmiażdżyć – np. przy pomocy tłuczka do mięsa. Z pewnością poczujesz wtedy cudowny aromat tej przyprawy. Posyp nią czekającego na Ciebie ananasa. Życzymy smacznego!