Przejdź do głównej treści

Desery z grilla

Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim kalendarz zapełnia się spotkaniami w gronie najbliższych znajomych. W tym roku to Ty podjąłeś się roli organizatora? Twoja lodówka pęka w szwach od różnego rodzaju mięs, lecz nadal nie masz pomysłu na oryginalny deser z grilla, który będzie stanowić prawdziwą wisienkę na torcie? Nie da się ukryć, że mało kto decyduje się na przygotowanie słodkości prosto z rusztu, co jednak nie oznacza, że jest to niemożliwe. W poniższym artykule przedstawimy kilka smakowitych pomysłów na deser z grilla, w których pierwsze skrzypce odgrywają owoce, a także doskonale znane wszystkim miłośnikom kuchni amerykańskiej – marshmallows.

Owocowe desery z grilla

Sezon grillowy kojarzy nam się przede wszystkim z wytrawnymi potrawami, jak karkówka w marynacie, kiełbasa, kaszanka czy szaszłyki z kawałkami kurczaka przekładane świeżymi warzywami. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości i nieco urozmaicić dotychczasowe menu na grilla, to nie mogłeś lepiej trafić. Gwarantujemy, że przygotowane przez nas przepisy na desery z grilla okażą się hitem i z pewnością skutecznie pobudzą kubeczki smakowe Twoich gości. Pytanie jednak brzmi – jakie owoce można przygotować na ruszcie? Odpowiedź jest banalnie prosta – banany, jabłka, gruszki, truskawki, brzoskwinie, a nawet ananasy. Co więcej, każdy z przedstawionych przez nas przepisów jest banalnie prosty oraz szybki w przygotowaniu!

Grillowane banany z czekoladą i lodami waniliowymi

Składniki:

  • świeże, dojrzałe banany (ilość owoców wg. uznania/ilości gości)
  • tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej (wg. uznania)
  • lody waniliowe

Sposób przygotowania:

  1. Nieobrane banany należy przekroić wzdłuż, a następnie napełnić środek kostkami czekolady mlecznej lub gorzkiej.
  2. Banany wzbogacone kawałkami czekolady umieścić na rozgrzanym ruszcie na 15-20 minut. Podczas czasu pieczenia należy kontrolować stopień wysmażenia owoców.
  3. Gdyby po upływie 20 minut banany nadal były twarde, warto pozostawić je na ruszcie na kolejne 10 minut, do momentu, aż będą odpowiednio miękkie, a czekolada płynna.
  4. Do grillowanych bananów wystarczy dodać dwie gałki lodów waniliowych i gotowe!

Soczyste brzoskwinie z serem mascarpone

Składniki:

  • ser mascarpone
  • 4 soczyste brzoskwinie
  • sok z cytryny
  • cukier waniliowy
  • garść czerwonych porzeczek
  • liście mięty

Sposób przygotowania:

  1. Nieobrane brzoskwinie należy przekroić na pół, a następnie usunąć pestkę. Przed położeniem na 5 minut na ruszt najlepiej delikatnie skropić owoce oliwą z oliwek.
  2. W międzyczasie ser mascarpone należy wymieszać z sokiem z cytryny oraz cukrem waniliowym.
  3. Po upływie 5 minut środek każdej z brzoskwiń należy wypełnić wcześniej przygotowanym nadzieniem na bazie sera mascarpone.
  4. Deser z grilla można wzbogacić o świeże czerwone porzeczki oraz liście mięty.

Szaszłyki, które pokochają najmłodsi

Szaszłyki przeważnie kojarzą się z grillowanymi potrawami wytrawnymi. Łączące delikatnego kurczaka z kawałkami świeżych warzyw uchodzą za jedno z ulubionych dań wśród dzieci. A gdyby tak zaskoczyć gości, również najmłodszych, i przedstawić szaszłyki w zupełnie innej odsłonie? Tak, to możliwe! Słodkie, smaczne, prosto z rusztu z pewnością wprowadzą powiew świeżości do grillowego menu.

Słodkie połączenie sezonowych owoców i chrupiącego ciasta

Składniki:

  • bita śmietana
  • świeże truskawki (wg. uznania, można zamienić na ananasa, rabarbar, brzoskwinie bądź banana)
  • ciasto kokosowe (wg uznania – domowej roboty lub zakupione w sklepie)

Sposób przygotowania:

  1. Owoce oraz ciasto należy pokroić na mniejsze kawałki o podobnej wielkości. Następnie pokrojone w kostkę składniki należy na zmianę nabić na szaszłyki.
  2. Deser na rozgrzanym ruszcie umieścić na około 6-8 minut, co jakiś czas obracając, podobnie jak szaszłyki wytrawne, do momentu, gdy owoce będą miękkie a ciasto chrupiące.
  3. Szaszłyki można podać w towarzystwie bitej śmietany, lodów śmietankowych lub waniliowych.

Słodka przekąska z amerykańskiego snu

Jak wygląda idealny deser z grilla? Czy kultowe marshmallows powinny na dobre zawitać w grillowym menu? Przedstawiony przez nas przepis na deser niczym z amerykańskiego snu to doskonała propozycja wcześniej wspomnianych szaszłyków, które pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Niebanalny, słodki, łączący soczyste truskawki z ciągnącymi się piankami będzie świetnym zwieńczeniem wspólnego spotkania grillowego.

Banalny deser z grilla, czyli truskawkowe szaszłyki z marshmallows

Składniki:

  • świeże truskawki
  • pianki zwane marshmallows

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki należy obrać z szypułek, a następnie przekroić na pół.
  2. Pokrojone wcześniej owoce oraz pianki nadziać na przemian na szaszłyki, a następnie umieścić na rozgrzanym ruszcie na około 4 min.
  3. Gdy truskawki lekko się zarumienią, deser z grilla jest gotowy!

Jak deser z grilla, to wyłącznie na ruszcie żeliwnym!

Desery z grilla można przygotować zarówno na tradycyjnym grillu opalanym węglem, jak i grillu gazowym z rusztem żeliwnym, takim jak Relish v1. Umożliwia dostosowanie temperatury do przyrządzonych potraw. Dzięki niemu każdy deser stanie się prawdziwym hitem podczas sezonu grillowego. Co więcej, grille gazowe wyposażone w ruszt z żeliwa pozwalają słodkościom piec się znacznie wolniej, dzięki czemu masz nad nimi większą kontrolę. Ponadto ruszt żeliwny rozgrzewa się równomiernie, co w znacznym stopniu przekłada się na finalny smak przekąski.

Leave a Reply