About Us Przejdź do głównej treści

Coraz popularniejsze urządzenia do przygotowywania grillowanych dań zasilane są na gaz. Wiele osób zastanawia się czy amerykańskie grille, które zdobyły uznanie na całym świecie, są aby na pewno bezpieczne dla zdrowia? Aby odpowiedzieć na to pytanie, przygotowaliśmy specjalny wpis, w którym opiszemy ich charakterystykę, a także porównamy z grillami klasycznymi, których paliwem jest węgiel lub brykiet. Postanawiamy raz na zawsze rozprawić się z postawionym pytaniem oraz napiszemy, czy grillowanie w bloku jest bezpieczne oraz możliwe pod względem prawnym? Dowiedz się więcej na temat prawidłowego grillowania oraz niezbędnego wyposażenia, które zapewni bezpieczeństwo podczas przyrządzania unikatowych posiłków.

Grille gazowe – czyli co?

Grille gazowe są trwałym grillem wykonanym ze stali nierdzewnej, która chroni przed różnymi zarysowaniami oraz czynnikami zewnętrznymi. Ich głównym wyróżnikiem jest zasilanie na gaz, a także wiążące się z tym funkcjonalności w postaci kilku palników z własnymi iskrownikami, bocznym palnikiem i innymi elementami, które z łatwością można podłączyć do gazowego grilla i cieszyć się rozmaitymi możliwościami. Mamy tu na myśl różen, zestaw do wędzenia czy płytę żeliwną. Dodatkowe elementy i urządzenia pozwalają na przygotowywanie najróżniejszych rodzajów mięs, serów, ryb, owoców morza czy warzyw. Gazowe grille są szczególnie polecanym sprzętem dla miłośników grillowania i dla tych, którzy uwielbiają zaskakiwać w kuchni unikatowymi smakami i aromatami. Wielofunkcyjność sprawia, że przyrządzanie jest niezwykle sprawne i maksymalnie komfortowe, a przygotowane przysmaki zachwycają gości i najbliższych.

Bezpieczne grillowanie – przestrzegaj tych zasad

Aby grillowanie było w pełni bezpieczne, należy przestrzegać kilku zasad, dzięki którym mamy pewność, że przygotowywana żywność będzie zdrowa, a my w maksymalnie komfortowy oraz bezpieczny sposób będziemy mogli grillować.

  • Upewnij się, że masz ogniotrwałe rękawice, które zapewnią Ci maksymalne bezpieczeństwo i pozwolą na zabezpieczone trzymanie żaroodpornych naczyń. Wykonane z wysokiej jakości materiałów gwarantują niezawodność przez lata, o czym świadczyć może dołączony certyfikat bezpieczeństwa i jakości.
  • Akcesoria przeznaczone do grilla. Specjalne i solidnie wykonane szczypce, szpatuły, sztućce do grilla pozwalają w sprawny sposób wykładać żywność z rusztu na talerz. Stal nierdzewna sprawia, że zachowują niezmienny wygląd, a rączka pozwala na wygodne trzymanie akcesoriów oraz zachowanie bezpiecznej odległości od gorącego rusztu.
  • Wskaźnik poziomu gazu pozwala na kontrolę ilości gazu w butli. Element wystarczy przymocować do zewnętrznej strony butli, bez konieczności wcześniejszego zasilania. Dzięki wskaźnikowi możemy bieżąco obserwować stan gazu i uniknąć nagłego przerwania grillowania, gdy gaz w butli się skończy. Wskaźnik poziomu gazu jest elementem, który zdecydowanie warto mieć w grillowym wyposażeniu.

Czym różni się grill gazowy od klasycznego?

Przede wszystkim oba grille różnią się od siebie sposobem zasilania. Jak wcześniej wspomniano, grill gazowy zasilany jest na gaz, natomiast klasyczny grill na węgiel lub brykiet. Jest to znacząca różnica, która wpływa przede wszystkim na jakość grillowanego jedzenia. Poniżej przedstawiamy inne cechy, które pozwolą Ci wybrać dopasowany do Twoich preferencji i potrzeb grill.

  • Komfort przyrządzania jedzenia zależy od wielości funkcji. Z pewnością wmontowane w grill gazowy palniki z własnymi iskrownikami wpłyną na wygodę i łatwość w dopasowaniu ognia do grillowanej żywności. W przypadku grilla klasycznego niestety nie ma tej możliwości i należy być szczególnie ostrożnym, by produkty nie zwęgliły się.
  • Możliwość dołączenia innych urządzeń w grillu gazowym, czyli rożna czy skrzynki wędzarniczej oferuje wiele wariantów przyrządzanych posiłków. Pozwala na przygotowywanie potraw nie tylko z grilla, lecz również wędzonych specjałów, czy produktów z rożna. Dzięki temu można zdecydowanie wzbogacić proponowane rodzaje posiłków przy spotkaniu z najbliższymi.
  • Jakość jedzenia zależy od sposobu zasilania. Jeżeli decydujesz się na grillowanie na klasycznym grillu, musisz wiedzieć o wytwarzanych, szkodliwych substancjach, które wydzielają się przez skapujący z produktów tłuszcz na rozgrzany brykiet. Z pewnością nie jest to zdrowe, dlatego jeśli cenisz sobie zachowanie wszelkich minerałów i wartości odżywczych, zdecydowanie lepiej postawić na grill gazowy.
  • Zdecydowanie łatwiej zachować czystość i wysoki stan w urządzeniu grillowym wykonanym ze stali nierdzewnej, niżeli w grillu klasycznym, który z uwagi na zasilanie brykietem jest niezwykle ciężki do umycia. W związku z tym służy przez znacznie krótszy okres czasu w przeciwieństwie do grilla gazowego, którego wykonanie pozwala na niezmienny wygląd przez lata.

Grill gazowy w bloku – czy to bezpieczne?

Mieszkasz w bloku i marzysz o przyrządzeniu grillowanych posiłków? Choć mogłoby wydawać się to problemem, tak w przypadku korzystania z grilla gazowego lub elektrycznego, nie ma żadnych przeciwskazań do używania tego rodzaju sprzętu. Są to w pełni bezpieczne urządzenia, które podczas grillowania jedzenia nie wytwarzają szkodliwego dymu, który może przeszkadzać sąsiadom. Gazowy grill wykonany jest w przemyślany sposób, który gwarantuje nie tylko maksymalnie komfortowe grillowanie, lecz także pełne bezpieczeństwo przy przygotowywaniu posiłków. Kilka palników z możliwością dopasowania odpowiedniej mocy, specjalne zabezpieczenia i wielofunkcyjność zachwyca miłośników kulinarnych przysmaków. Grillowanie na gazowym grillu w przypadku mieszkania z balkonem w bloku może być równie przyjemne jak na otwartej przestrzeni. Wystarczy spróbować unikalnego smaku i aromatu przyrządzonych na gazowym grillu potraw, by się o tym przekonać.