Przejdź do głównej treści

Prawdziwi miłośnicy sezonu grillowego, a także krwistych steków prosto z rusztu chętnie decydują się na zakup nowoczesnego modelu grilla, który sprosta ich najwyższym oczekiwaniom. Co ciekawe, pierwszy grill z przykrywką został stworzony w 1952 roku, wywołując uzasadniony entuzjazm zarówno wśród klientów, jak i producentów podobnych wyrobów na całym świecie. Od tamtego czasu w sprzedaży pojawiają się coraz to nowsze rozwiązania. Z myślą o poszukujących wysokiej jakości wyposażenia, podpowiemy, dlaczego warto zdecydować się na grillowanie pod pokrywą i w jaki sposób w pełni wykorzystać potencjał zakupionego sprzętu.

Grill z przykrywką – sposób działania

Wbrew pozorom grillowanie z pokrywą jest banalnie proste. Wystarczy jedynie zrozumieć sposób działania urządzenia, który najczęściej porównywany jest do termoobiegu wykorzystywanego podczas pracy piekarnika. Otóż gdy zamykamy pokrywę, a następnie otwieramy wywietrzniki, wewnątrz grilla zaczyna krążyć gorące powietrze wpływające na jakość przygotowywanych dań. Oprócz tego dzięki kontrolowaniu działania wywietrzników mamy pod nadzorem temperaturę pod pokrywą. Dzięki temu możemy uniknąć ewentualnych wybuchów płomieni, oczywiście, jeśli zakupiliśmy grill Koler Relish V1, a nie elektryczny. Co jednak najważniejsze, wykorzystanie pokrywy pozwala na szybsze przygotowanie mięsa znajdującego się na ruszcie, zarazem pozytywnie wpływając na jego aromat oraz stopień soczystości.

Grillowanie na grillu z pokrywą, czyli niezliczona ilość możliwości

Z pewnością zastanawiasz się teraz, jakie jeszcze zalety posiada grill z pokrywą oraz jak na nim grillować. Przede wszystkim grill z przykrywką umożliwia niezwykle precyzyjne kontrolowanie temperatury podczas grillowania. Coraz częściej w sprzedaży można znaleźć sprzęt z wbudowanym termometrem wewnętrznym, za pomocą którego można na bieżąco obserwować temperaturę podczas grillowania pod pokrywą. Jeśli jednak nie posiadasz takowego, istnieje możliwość zakupu i umieszczenia go koło rusztu podczas grillowania. Jednak co najważniejsze, kontrolowanie temperatury w połączeniu z wywietrznikami umożliwia grillowanie bez nieustannego podnoszenia pokrywy. Oczywiście to niejedyne możliwości, jakie dają grille gazowe Koler. Dzięki zastosowaniu pokrywy mięso, a także warzywa znajdujące się na ruszcie pieką się również od góry. Niemniej można również grillować, wykorzystując metodę pośrednią, która polega na ułożeniu brykietu na brzegach rusztu, a dań na samym jego środku. W ten sposób grill z przykrywką staje się piecem konwekcyjnym, a zamknięte w nim powietrze pozwala na dokładne upieczenie dań, bez ich przypalenia.

Jeśli szukasz wysokiej jakości sprzętu stworzonego z myślą o miłośnikach dań z rusztu, serdecznie zachęcamy do zapoznania się z pełnym asortymentem dostępnym na stronie internetowej renomowanego producenta – Koler. Wytwórca oferuje najwyższej jakości grille gazowe, charakteryzujące się niezwykle precyzyjnym wykończeniem, gwarantując ich niepodważalną funkcjonalność, a także zadowolenie z użytkowania podczas najgorętszego sezonu w roku.

Jak grillować na grillu z pokrywą?

Przed rozpoczęciem grillowania na grillu z pokrywą należy odpowiednio przygotować palenisko, mając na uwadze sposób przygotowania potraw. Następnie należy rozłożyć brykiet bądź węgiel i rozpalić. Podobnie, jak w przypadku grilla opalanego węglem, mięso oraz inne dania powinny zostać położone na ruszcie dopiero w momencie, kiedy węgiel zostanie pokryty lekkim, białym nalotem w postaci popiołu. Następnie można w pełni wykorzystać potencjał pokrywy i zamknąć grilla Koler Relish V2, na którym w rzeczywistości można przygotować każdą, ulubioną potrawę – steka, kurczaka, indyka, a nawet pizzę, co bez wątpienia stanowi największą zaletę nowoczesnych grilli gazowych. Co więcej, do każdego modelu można dokupić uniwersalne akcesoria, które pozwolą na zwiększenie funkcjonalności sprzętu zarówno osobom zaczynającym swoją przygodę z grillowaniem z pokrywą, jak i doświadczonym miłośnikom potraw z rusztu.