Przejdź do głównej treści

Grille gazowe to urządzenia, które od wielu lat cieszą się w naszym kraju niesłabnącą popularnością. Nie ma w tym nic dziwnego – mają one całe mnóstwo zalet. Zaliczyć można do nich między innymi wygodę użytkowania. Takie urządzenia pozwalają bowiem na pełną kontrolę temperatury grillowania. Sterowanie nimi odbywa się przy pomocy pokręteł. Jaka temperatura w grillu gazowym sprawdzi się najlepiej? Jak dopasować ją do danego rodzaju mięsa? Odpowiedzi na te i inne pytania związane z temperaturą na grillu – poniżej.

Temperatura grillowania a metody grillowania

Wyróżnić można dwie podstawowe metody grillowania – bezpośrednią oraz pośrednią. Pierwsza z nich znajduje zastosowanie w przypadku dań, które należy grillować w czasie nieprzekraczającym 30 minut. Stanowi ona idealne rozwiązanie dla małych kawałków mięs, kiełbasek, kaszanek, warzyw czy owoców. Ułożone nad rozżarzonym brykietem, w krótkim czasie uzyskują optymalny poziom wysmażenia. Metoda bezpośrednia jest uznawana za najbardziej tradycyjną. Znajduje ona zastosowanie zarówno w przypadku grilla z pokrywą, jak i tych, które są pozbawione tego elementu. Technika ta polega na rozgrzaniu węgla do wysokiej temperatury przez równomierne rozłożenie go na ruszcie i zamknięcie pokrywy. W ten sposób osiąga się temperaturę na poziomie 280 – 290 stopni Celsjusza. Mięso czy inne produkty rozkłada się na gazie, a następnie podsmaża, raz na jakiś czas przewracając. Wysoka temperatura przyczynia się do podsmażenia się dania od dołu. Obecność pokrywy sprawia, że ciepło dostarczane jest także od góry. Przekłada się to na krótki czas smażenia i odpowiednie wysmażenie potrawy. Wynika to z tego, że temperatura węgla działa tu bezpośrednio na grillowane przysmaki. Jeżeli chodzi natomiast o metodę grillowania pośredniego, stosuje się ją w przypadku dużych kawałków mięsa. Brykiety rozkłada się tu po bokach, w specjalnych koszykach, a grillowane produkty – w centralnym punkcie rusztu. Technika ta pozwala na uzyskanie temperatury 180 – 200 stopni Celsjusza. We wnętrzu grilla zachodzi cyrkulacja powietrza, dzięki której potrawa jest opiekana ze wszystkich stron. Grillowanie metodą pośrednią możliwe jest wyłącznie w przypadku urządzeń wyposażonych w pokrywę. Sprawdza się ona w przypadku wyrobów, których czas przygotowania przekracza 30 minut. Sporą zaletą tej techniki jest brak ryzyka, że danie będzie surowe wewnątrz i przypalone zewnątrz. Dzięki zastosowaniu pokrywy, w czasie grillowania nie mamy do czynienia z dymem i otwartym ogniem.

Temperatura grillowania a rodzaje mięsa

Temperaturę grillowania należy dopasować do rodzaju przyrządzanej potrawy. Najniższej wymagają piersi, udka czy podudzia z kurczaka z kością. Grillować należy je z wykorzystaniem metody pośredniej w temperaturze 120 stopni Celsjusza przez około 45 – 50 minut. W identyczny sposób przygotowuje się skrzydełka. Te piec powinno się przez 25 – 30 minut. Na grillu, który rozgrzany został metodą pośrednią do temperatury 120 stopni Celsjusza, przygotować można także pierś z kurczaka bez kości. W tym przypadku zalecany czas grillowania to około 5 – 6 minut na każdą ze stron. Jeżeli chodzi o stek wołowy, optymalna temperatura grillowania to między 180 a 220 stopni Celsjusza. Gdy jego grubość wynosi nie więcej niż 2,5 centymetra i zależy nam na uzyskaniu średnio wysmażonego mięsa, grillować należy go metodą pośrednią przez około 4 – 6 minut z każdej strony. Nieco grubsze steki powinno się najpierw piec 4 – 5 minut po każdej stronie metodą bezpośrednią, a później przez 5 – 10 minut z wykorzystaniem techniki pośredniej. Znaczącym ułatwieniem podczas przygotowywania dań na ruszcie mogą być różnego rodzaju akcesoria do grillowania. Zalicza się do nich między innymi specjalne termometry grillowe. Z ich pomocą z łatwością zmierzyć można temperaturę w środku mięsa. Wynosić powinna ona 70 – 74 stopnie Celsjusza dla drobiu, 55 – 63 stopnie Celsjusza dla wołowiny i 63 stopnie Celsjusza dla wieprzowiny o grubości od 2 do 2,5 centymetra.