Przejdź do głównej treści

Sezon letni kojarzy się przede wszystkim ze świeżymi owocami, a także warzywami, które coraz częściej pojawiają się wśród dań przygotowywanych na grilla w gronie najbliższych. Ze względu na wzrastającą popularność warzyw podczas sezonu grillowego, a także szerzy wegetarian i wegan, warto poznać kilka kluczowych wskazówek, które pozwolą na przygotowanie jeszcze bardziej smakowitych, aromatycznych, warzywnych potraw bogatych w podstawowe witaminy. W poniższym artykule odpowiemy na takie pytania, jak grillować warzywa, na które z nich warto przede wszystkim zwrócić uwagę oraz jak długo powinny znajdować się na ruszcie.

Warzywa pieczone na grillu – jakie wybrać?

Z pewnością zastanawiasz się, na jakie warzywa warto się zdecydować, przygotowując grilla. Największą popularnością bez wątpienia cieszą się cukinia, bakłażan, a także papryka czy pieczarki. Zdarza się, że niektórzy decydują się również na cebulę oraz szparagi, groszek, marchewkę, a nawet kapustę. Niedużym zaskoczeniem są również grillowane ziemniaki, które odpowiednio doprawione w połączeniu z ulubionymi warzywami mogą stanowić prawdziwy rarytas, niezależnie od tego czy zostały przygotowane na grillu węglowym, czy gazowym. Niemniej grille gazowe Koler stanowią doskonałe rozwiązanie dla osób ceniących nowoczesne rozwiązania, troskę o środowisko oraz wygodę, gwarantując idealny smak i aromat dań.

Jak grillować warzywa na grillu gazowym?

Każdy z nas ma swoje ulubione warzywo, które mógłby jeść w każdej możliwej postaci, dlatego warto zapoznać się z kilkoma propozycjami, urozmaicając kolejnego, letniego grilla. Z chęcią podpowiemy, jak grillować warzywa na grillu, a w tym również jak grillować paprykę, czyli bez wątpienia najpopularniejszego bywalca na każdym ruszcie. Przygotowując warzywa, warto je pokroić w taki sposób, aby jak największą powierzchnią stykały się z rusztem, pomimo aluminiowej tacki. W rzeczywistości, im bliższy kontakt, tym lepszy smak grillowanych warzyw na grillu. Jednak co najważniejsze, przed wyłożeniem warzyw na ruszt zdecydowanie warto pokryć go cienką warstwą oleju (podobnie jak sam ruszt). Dodatkowo warzywa można przyprawić za pomocą oliwy z czosnkiem, soli, a także soku z cytryny. Niemniej na grillu Koler Relish V2 nie trzeba martwić się o ewentualnie przypieczenie warzyw, gdyż urządzenie można dostosować do indywidualnych potrzeb. Dzięki możliwościom grilla gazowego od renomowanego producenta zorganizujesz smaczny oraz całkowicie zdrowy posiłek, składający się z aromatycznych warzyw, takich jak:

  • papryka – wymaga usunięcia gniazd nasiennych oraz pokrojenia na mniejsze kawałki,
  • cukinia – najlepiej postawić na młode o średniej wielkości, a następnie pokroić je w grube plastry. Są idealne na ruszt oraz szaszłyki,
  • bakłażan – warto zdecydować się na dojrzałego ze skórką bez przebarwień, wystarczy pokroić go podobnie, jak cukinię, a w przypadku nieznośnego smaku goryczy po przygotowaniu oprószyć solą,
  • szparagi – niezwykle proste w przygotowaniu, gdyż wystarczy odciąć zdrewniałą końcówkę i zdecydować się wyłącznie na te, które są zielone.

Jak długo należy grillować warzywa, aby były zdatne do spożycia?

Wcześniej podpowiedzieliśmy, jak zrobić grillowane warzywa na grillu gazowym z serii Relish oraz krótko opisaliśmy, jak je przygotować przy wykorzystaniu m.in. przypraw czy oliwy. Jednak najpopularniejszym pytaniem, pojawiającym się podczas przygotowywania do grilla, jest – jak długo powinno się grillować warzywa? Otóż czas ten jest zależny przede wszystkim od metody oraz ich wielkości. Jeśli umieścisz warzywa w cieplejszym miejscu, to cukinia czy bakłażan będą gotowe w 6-8 minut, natomiast ciesząca się ogromną popularnością papryka w około 10 minut. Jeśli jednak jesteś miłośnikiem szparagów, to wystarczą od 4 do 6 minut, aby Twoje ulubione danie było gotowe. Które warzywa pieczone na grillu okażą się Twoimi ulubionymi?