Przejdź do głównej treści

W Polsce grillujemy dużo i chętnie. Oprócz tradycyjnych, tłustych mięs na naszych rusztach znajdują się często potrawy wegetariańskie, wśród których królują pyszne warzywa. Lekko przyprawione bądź sauté, bez nadzienia i faszerowane – mają wiele odsłon i smaków. Są apetyczne, kolorowe, a spotkanie przy grillu z ich udziałem na stole jest o wiele bardziej urozmaicone niż w przypadku stricte mięsnych dań. Zanim zaczniecie eksperymentować z całkiem nowymi potrawami z grilla, sprawdźcie, jakie warzywa na grilla już przygotowujecie, a jakich jeszcze nie próbowaliście. Paradoksalnie wiele osób nie zna wszystkich podstawowych smaków. Większość najczęściej grillowanych warzyw pochodzi z naszego, polskiego podwórka. Być może macie je we własnych ogródkach, a zapewne kupicie je w większości sklepów spożywczych lub w tzw. warzywniakach. 

Warzywa do grillowania

Jeśli zastanawiacie się, jakie warzywa na grilla najłatwiej przygotować, to właściwie nie ma takich, które szczególnie wyróżniają się na tym polu. Właściwie wszystkie przygotowuje się tak samo albo bardzo podobnie. Przy pomocy niewielu składników  przyrządzimy ciekawe propozycje – począwszy od poczciwych ziemniaków, po wykwintne szparagi, lekkie i rozpływające się w ustach, kruche warzywa z grilla. Wszelkie przyprawy są tutaj naturalnie mile widziane, niemniej – nie warto przesadzać, aby nie stłumić nimi bazowego smaku. Jakie warzywa dobre na grilla należą do tych, podstawowych? Wspomniane szparagi to już bardziej wyszukane danie, niekoniecznie dostępne w każdym sklepie. Polecamy szczególnie: ziemniaki, cukinię, paprykę, bakłażana, cebulę. To chyba pięć, najbardziej popularnych warzyw wrzucanych na ruszt. Obok nich warto sięgnąć także po: kalafiora, brokuły, buraki, marchewki, a nawet pieczarki. Zwykle te popularne grzyby kupujemy na tym samym stoisku, a jako grillowane albo w formie dodatku do innych, grillowanych potraw okażą się wyjątkowo aromatyczne.

Co do grillowania warzyw?

Biorąc pod uwagę warzywa z grilla, przepis na nie jest często uniwersalny. W najbardziej podstawowej formie wystarczy nieco oliwy i soli. Najważniejszą kwestią jest to, ile czasu powinny spędzić na ruszcie. To z kolei zależy głównie od ich gatunku oraz od tego, czy warzywa grillujemy w całości, czy też dzielimy je na części. Subtelnym, lekkim warzywom, takim jak  pomidory, papryka czy cukinia, wystarczy zaledwie kilka minut grillowania z każdej strony. Kiedy jednak chodzi o ziemniaki albo inne bulwy, należy uzbroić się w nieco więcej cierpliwości. Pięć, najpopularniejszych warzyw na grilla kupimy niemal w każdym sklepie i na każdym straganie w pełni letniego sezonu. 

 

Naturalnie, mając już ulubione warzywa do grillowania, warto wiedzieć, jak przygotować warzywa na grilla bez względu na ich gatunek czy odmianę. Tak, jak mięsa zwykle nie kładziemy bezpośrednio na ruszt, tak również warzywa zabezpieczamy za pomocą odpowiednich folii albo specjalnych, grillowych tacek. Te większe, grillowane w całości, jak chociażby ziemniaki lub cebula, częściej zawijamy w aluminiową folię. 

Jak grillować najbardziej popularne warzywa?

Bardzo często warzywa na grilla kroi się na drobne kawałki i grilluje właśnie na tackach lub w folii. Pomijając naturalnie grille gazowe, działające na innej zasadzie niż klasyczne. Ponadto można tworzyć z nich szaszłyki w wersjach klasycznych bądź wegetariańskich. Podczas przygotowywania szaszłyków, bez względu na ich charakter, należy pamiętać, aby skomponowane były ze składników wymagających bardzo zbliżonego czasu grillowania. Oprócz warzyw bez żadnych dodatków warto zwrócić uwagę także na to, jakie warzywa dobre na grilla można faszerować. Tutaj szczególnie polecamy paprykę i pomidory.

Faszerowane grillowane pomidory

Te ostatnie najczęściej wypełnia się serem feta i innymi dodatkami. Do faszerowania pomidorów świetnie nadają się także inne sery, takie jak ricotta czy ser kozi. Pomidory faszerowane z grilla występować mogą w wielu odsłonach wegetariańskich, wegańskich oraz z dodatkiem mięsa. Najbardziej popularne są zatem pomidory z serem albo z mielonym mięsem i serem. Oprócz nich bardzo smaczne są także pomidory nadziewane różnego rodzaju ryżem, kaszą i podobnymi, ugotowanymi wcześniej, popularnymi dodatkami. Odpowiednio przyprawione i przykryte warstwą sera zachwycą niejedno podniebienie. W sieci znaleźć można wiele inspirujących przepisów na faszerowane grillowane pomidory, jednak mając dobry grill gazowy, można eksperymentować w tym zakresie i tworzyć ich autorskie, niepowtarzalne wersje. Biorąc pod uwagę warzywa z grilla, przepis sam w sobie jest bardzo prosty i nie należy do skomplikowanych. 

Faszerowana papryka

Papryka, zdecydowanie bardziej wyrazista w smaku i o nieco bardziej zwartej niż pomidory konsystencji, jeszcze lepiej nadaje się do grillowania z pyszną zawartością. Oprócz papryki faszerowanej w jej klasycznej odsłonie, czyli wypełnionej mięsem mielonym, podobnie jak w przypadku pomidorów można pozwolić sobie na dużą kreatywność. 

Inne warzywa z grilla – jakie dodatki do konkretnych warzyw?

Ziemniaki z grilla wspaniale smakują w swojej podstawowej wersji. Chętnie przygotowywane są także z dodatkiem czosnku albo rozmarynu. Każdy, kto wciąż darzy sentymentem klasyczne ziemniaki z ogniska, za pomocą grilla osiągnąć może podobny efekt. Wystarczy zawinąć je w całości w aluminiową folię, uprzednio smarując je z wierzchu tłuszczem, na przykład masłem. Ziemniaki na grilla warto dodatkowo przyprawić. Zamiast pokroić na cząstki, można je również ponacinać na różne, atrakcyjne sposoby. Równie popularna, a po grillowaniu nabierająca zupełnie innego charakteru cebula świetnie komponuje się natomiast z octem balsamicznym czy też z miodem. To ostatnie połączenie, czyli cebula z miodem, może budzić skrajne skojarzenia. Po przyrządzeniu jej na grillu cebula traci jednak na swoim ostrym, cierpkim charakterze a odrobina słodkiego miodu sprawia, że rozpływa się w ustach.