About Us Przejdź do głównej treści

Jesteś miłośnikiem potraw z grilla i rozważasz nad grillowaniem steka? Przysmak amerykanów przyrządzany na gazowym grillu zachwyca perfekcją, jeśli będziemy pamiętać o kilku aspektach przygotowywania jedzenia na urządzeniu gazowym. Pod uwagę należy wziąć rodzaj mięsa, odpowiednie przyprawienie steka, jego grubość i temperaturę grillowania. Serdecznie zachęcamy do dalszego czytania, aby dowiedzieć się, jak przyrządzić perfekcyjny stek z grilla i zachwycić niepowtarzalnym smakiem gości oraz samego siebie!

Jakie mięso nadaje się na steki z grilla?

Najlepszym wyborem mięsa na steki będzie z pewnością wołowina – karkówka lub polędwica. Jednak są to popularniejsze części, natomiast do nieco rzadszych, lecz równie wyśmienitych należy rostbef, antrykot, ligawa, rostbratel. Jeżeli chodzi o kraj pochodzenia, warto wybrać odmianę wołowego mięsa z Hiszpanii, Argentyny czy z USA.

Kulinarni masterzy wybierają zazwyczaj polędwicę wołową, gdyż wpasowuje się ona w gusta smakowe większości gości. Wycinane zazwyczaj na grubość 2,5 cm, dzięki czemu mięso będzie jednocześnie kruche i soczyste. Aby sprawdzić stopień wysmażenia steka, należy zaopatrzyć się w specjalny termometr mięsa, który wskazuje temperaturę wnętrza i tym samym pozwala sprawdzić wysmażenie przygotowywanych przez nas steków.

Jak grillować stek?

Stek początkowo trzeba odpowiednio doprawić. Niektórzy stosują mieszankę różnych ziół, lecz równie dobre jest przyprawienie mięsa grubszą ilością soli. Polędwica wołowa ma sama w sobie unikatowy smak, dlatego wiele osób decyduje się na jego podkreślenie wyłączenie za pomocą gruboziarnistej soli.

Grill powinien być uprzednio odpowiednio nagrzany, najlepiej do 300 stopni. Po włożeniu kawałka mięsa trzeba przykryć klapę i poczekać około 2-3 minut na przysmażenie jednej strony steka. Następnie otwieramy grilla, przekręcamy mięso i również podpiekamy przez około 2 minut.

Kolejnym etapem jest przerzucenie steka na górną półkę w grillu gazowym, która pozwala odpocząć i podpiec wnętrze mięsa. W tym przypadku dobrze użyć termometru do mięsa, który wskazuje różne poziomy wysmażenia mięsa, oto i one:

48 – stek blue, czyli krwisty

25 – 54 – stek medium rare, czyli średnio krwisty

56 – 58 – stopień wysmażenia medium, czyli stek średnio wypieczony

60 – 62 – medium to well, średnio mocno wypieczony

65 – well done, czyli wypieczony

Stek wołowy – wartości odżywcze

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że stek wołowy zawiera mnóstwo mikroelementów i cennych białek, które mają wyjątkowo pozytywny wpływ na zdrowie. Obecne są także inne minerały, takie jak białko, żelazo, fosfor, selen i cynk. Na 100 g wołowego mięsa przypada:

  • 12 g białek,
  • 2,45 g węglowodanów,
  • 2,52 tłuszczów, w tym nienasyconych i nasyconych, wielonasyconych i 50 mg cholesterolu,
  • 41 mg sodu,
  • 5 mg wapnia,
  • 11 mg magnezu,
  • 93 mg fosforu,
  • 187 mg potasu,
  • 2,22 mg cynku,
  • ok 1 mg żelaza.

Poprzez tak wartościowy skład, stek korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu, jednak ważne jest, by nie spożywać go w nadmiarze. Jeśli chodzi o jego grillowanie, czynność ta jest niezwykle prosta, a przyrządzanie posiłki w gazowym grillu zachwycą niepowtarzalnym smakiem i aromatem.