About Us Przejdź do głównej treści

Wiosna jest idealnym okresem na grillowanie, kiedy próbujemy smakowitych potraw, zaskakujących smakiem i aromatem. Mięso, warzywa czy sery przyrządzane na grillu mają unikatowy smak, na który miłośnicy grillowania czekają przez cały zimowy sezon. Poza klasycznym grillowaniem można udoskonalić wiosenny stół wędzonymi potrawami. To doskonałe rozwiązanie dla osób, które chcą wzbogacić swoje dania o wędzony aromat. To dym nadaje charakterystycznego smaku i zapachu, a samo przygotowanie jest niezwykle proste. Przygotowaliśmy wpis, w którym wyjaśnimy, jak zabrać się za grillowanie potraw oraz jakie produkty można wędzić.

Jak wędzić potrawy na grillu?

Wędzenie na grillu gazowym jest niezwykle proste, gdyż wystarczy skrzynka wędzarnicza oraz zrębki wędzarnicze. Przed przystąpieniem do wędzarniczego procesu należy namoczyć wiórki przez około 30 minut, natomiast jeżeli chcemy, by dym wytwarzał się od samego początku, możemy wymieszać część mokrych wiórek z suchymi. Pod skrzynką można umieścić wodę z ziołami lub specjalne aromaty, które nadadzą jeszcze większego charakteru potrawom. Podczas wędzenia najlepiej ustawić temperaturę na 130 stopni, w zależności jednak od grubości mięsa, temperatura może osiągać nawet do 200 stopni ciepła. Warto jednak pamiętać, by w przypadku wędzenia mniejszych produktów nie przesadzić z temperaturą, gdyż potrawy mogą wyjść nieco suche. Najlepiej utrzymać stałą temperaturę 130-150 stopni. Przygotowanie tym sposobem wędzenia powinno trwać do 4 godzin.

Co ciekawe, wędzenie możliwe jest także na zimno. Temperatura w skrzynce wędzarniczej powinna wynosić wtedy około 30 stopni Celsjusza. Ten proces jest jednak znacznie dłuższy i może trwać cały dzień. Warto jednak stale kontrolować temperaturę i na bieżąco kontrolować poziom żaru.

 

Zobacz nasze akcesoria do wędzenia na grillu

Jakie produkty można uwędzić na grillu?

Wędzenie jest świetnym procesem, kiedy chcemy przygotować niepowtarzalne w smaku potrawy. Można przyrządzić nie tylko mięso, a również ryby, owoce morza czy sery. Poniżej dowiesz się, jakie rodzaje mięs wędzonych oraz serów smakują najlepiej.

Jakie wędzone mięsa?

Z mięs możemy wędzić właściwie większość rozmaitych mięs. Wyjątkowy w smaku będzie między innymi drób czy żeberka. Są to jedne z najłatwiejszych produktów do przyrządzenia. Jeśli jesteśmy bardziej wprawieni, możemy przygotować wędzoną wieprzowinę czy wołowinę, lecz warto pamiętać, iż są to mięsa, które potrzebują znacznie większą ilość czasu do całkowitego uwędzenia, około kilku godzin.

Wędzone ryby i owoce morza

Dla miłośników wędzonych dań proponowane jest również przygotowanie ryb lub owoców morza, które przesiąknięte wędzarniczym dymem nabierają unikalnego smaku. Charakteryzują się mięsistym i solonym posmakiem. Aby uzyskać doskonały efekt, należy natrzeć ryby lub owoce morza olejem i solą. Im grubszy kawałek, tym niżej powinien się znajdować. Będzie to doskonały dodatek do sałatek czy smakowania z chrupiącą i świeżą bagietką.

Jakie sery można wędzić?

Jeżeli chodzi o wędzone sery, właściwie każdy rodzaj tego produktu nadaje się do przygotowania. Możemy przyrządzić zarówno sery białe, żółte, miękkie czy mozzarellę. Dłużej zajmie przygotowanie sera świeżego, białego, gdyż należy go maczać minimum 12 godzin w solance o stężeniu 8-10%. Następnym etapem będzie odstawienie sera na 2 godzin w chłodne miejsce, by był całkowicie osuszony. To niezwykle ważny krok, gdyż przed wędzeniem ser musi być suchy. Inne rodzaje dojrzałych serów żółtych może być od razu ustawiony w skrzynce wędzarniczej, gdyż był poddany już poddany procesowi solanki.

Jakie potrawy można wędzić na grillu? – podsumowanie

Wędzenie różnych produktów z pewnością wzbogaci stół podczas grillowego sezonu, a potrawy zachwycą smakiem i aromatem. Proces wędzenia szczególnie polecany jest kulinarnym masterom, którzy uwielbiają eksperymentować  w kuchni. Ze względu na prosty i szybki proces przygotowania wędzonych dań, warto zaopatrzyć się w skrzynkę wędzarniczą, jeżeli dość często organizujemy grillowanie z najbliższymi.