Przejdź do głównej treści

Kukurydza z grilla

Jeśli na Twoim grillu pojawią się goście będący na diecie wegetariańskiej, a Ty nie masz pojęcia, co przyrządzić lub po prostu chcesz urozmaicić mięsne dania, to nasze przepisy na grillowaną kukurydzę z pewnością przypadną wszystkim do gustu. Kukurydza to bardzo wdzięczne warzywo, które doskonale łączy się z wieloma składnikami. Na co dzień w swojej kuchni zapewne używasz kukurydzy z puszki do sałatek bądź makaronów, jednak latem króluje świeża kukurydza na kolbie, którą można po prostu ugotować, jednak my zdecydowanie polecamy grillowanie, które nada jej nietuzinkowego smaku.

Jak grillować kukurydzę?

Polacy zaczynają doceniać smak kukurydzy z grilla, dzięki czemu taki przysmak od dłuższego czasu zyskuje na popularności. Główną zaletą grillowanej kukurydzy jest jej prostota w przygotowaniu oraz mnogość sposobów jej przyrządzania, które pozwalają uzyskać różne smaki. W tym wpisie przedstawimy kilka prostych przepisów na grillowaną kukurydzę, które z pewnością zachwycą Twoich gości.

Pierwszym sposobem na przyrządzenie kukurydzy na grillu jest wykorzystanie tego, co nam dała natura, czyli liści kukurydzy. Przygotowanie zaczynamy od delikatnego odchylenia (ale nie odrywania) liści kukurydzy, by móc ją umyć. Usuń jedynie wewnętrzne liście i nitki, a całą kolbę namocz w wodzie przez pół godziny. Następnie przypraw kolbę solą i pieprzem, a po czym zawiń ją z powrotem w liście. Kolbę połóż na rozgrzanym ruszcie grilla i smaż przez 15-20 min, obracając ją co jakiś czas. Liście kukurydzy mogą się nieco przypalić, jednak dzięki temu ziarna staną miękkie i smaczne. Przed podaniem usuń wszystkie liście oraz dodaj odrobiny masła czosnkowego (przepis znajdziesz w dalszej części artykułu).

Grillowaną kukurydzę można również przygotować przy pomocy folii aluminiowej. W tym przypadku usuń wszystkie liście i dokładnie umyj kolbę. Następnie kukurydzę podgotuj przez 10 minut w wodzie, po czym ułóż kolby na folii i przypraw je solą i pieprzem. Możesz także dodać masła bądź innych, ulubionych przypraw. Kolbę dokładnie owiń folią i grilluj przez 8-10 minut.

Możemy także przygotować kukurydzę bezpośrednio na ruszcie. Wtedy należy kukurydzę podgotować przez 10 minut, a następnie położyć na rozgrzanym grillu, często obracając specjalnymi szczypcami, aby uniknąć zbyt mocnego przypieczenia. Kiedy zdejmiemy kukurydzę z rusztu, możemy ją przyprawić według uznania oraz dodać odrobinę masła.

Marynowana kukurydza z grilla na ostro

Kolejny nasz przepis na kukurydzę z grilla przypadnie do gustu zwolennikom wyrazistych smaków. Marynowana kukurydza na ostro z pewnością zachwyci swoim nietuzinkowym smakiem wszystkich gości. Do jej wykonania będziesz potrzebować:

  • kukurydzy
  • sosu sojowego
  • papryki słodkiej i ostrej mielonej
  • oliwy z oliwek
  • odrobiny sosu chilli

Kolby kukurydzy dokładnie umyj i oczyść z nitek. Podgotuj ją przez 10 minut, a w tym czasie przygotuj marynatę: w misce wymieszaj sos sojowy z sosem chilli, oliwą, papryką słodką i ostrą. W marynacie umieść podgotowaną kukurydzę i zostaw na godzinę, co jakiś czas ją obracając, aby równomiernie przesiąknęła smakiem. Tak przygotowaną kukurydzę grilluj bezpośrednio na ruszcie bądź w folii aluminiowej.

Kukurydza grillowana z syropem klonowym

Ten przepis przygotowaliśmy z myślą o miłośnikach słodkich smaków na grillu. Grillowana kukurydza z syropem klonowym jest prosta i szybka w wykonaniu.

Niezbędne składniki:

  • kolby kukurydzy
  • syrop klonowy
  • masło
  • czosnek
  • przyprawy: oregano, tymianek i bazylia

Z kolby kukurydzy usuń liście i nitki, a następnie gotuj ją przez 5 minut. W tym czasie przygotuj marynatę: syrop klonowy (5 łyżek) i łyżkę masła wraz z drobno posiekanym ząbkiem czosnku gotuj przez 10 minut w małym rondelku. Następnie dodaj przyprawy, dokładnie mieszając marynatę, po czym zdejmij z ognia. Podgotowane kolby nasmaruj marynatą, zawiń w folię aluminiową i grilluj przez 10 minut, obracając ją co jakiś czas.

Masło do kukurydzy

Jak wszyscy doskonale wiemy, kukurydza na ciepło najlepiej smakuje z odrobiną masła, które momentalnie się na niej rozpuszcza, nadając jej nietuzinkowego smaku. Jeśli jednak szukasz pewnego urozmaicenia, polecamy przygotować masła smakowe, które z pewnością podkreślą smak kukurydzy z grilla.

Masło czosnkowo-ziołowe:

Masło w temperaturze pokojowej zmiksuj z drobno posiekanym czosnkiem, bazylią, tymiankiem i majerankiem. Z masła uformuj walec w folii spożywczej i włóż do lodówki, aby stężało.

Pikantne masło:

Jeśli cenisz sobie wyraziste smaki, przygotuj masło na ostro z papryką: miękkie masło zblenduj z łyżeczką słodkiej papryki i suszonego chilli. Dopraw solą i pieprzem, a następnie odstaw do lodówki na godzinę.

Masło cytrynowe:

Ta nietuzinkowa propozycja z pewnością zachwyci Cię swoim lekkim, orzeźwiającym smakiem. Wystarczy, że do masła dodasz startą skórkę cytryny i odrobinę suszonych ziół. Całość należy dokładnie zblendować.

Nieco innym dodatkiem do kukurydzy może być przygotowana przez nas oliwa. Do jej wykonania potrzebne nam będą takie przyprawy, jak pieprz, papryka mielona słodka lub ostra oraz czosnek. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać w słoiku i odstawić na minimum kilka godzin, aby nabrała smaku. Tak przygotowaną oliwę możesz podawać z kukurydzą z grilla lub pieczoną bagietką.

Podsumowanie

Mnogość przepisów na kukurydzę na grillu sprawia, że cieszy się ona coraz większą popularnością podczas letnich przyjęć w ogrodach lub na działkach. Podane przez nas przepisy możesz dowolnie modyfikować i łączyć ze sobą, aby stworzyć danie w pełni odpowiadające preferencjom smakowym Twoich gości. Mamy nadzieję, że kukurydza z grilla podbije Wasze serca tak samo, jak nasze!