Skip to main content
0

Obok dobrze przyrządzonego kurczaka z grilla trudno przejść obojętnie. Kuszący zapach pieczonego mięsa połączonego z nutą ziół i przypraw, potrafi rozbudzić apetyt. Gdy pogoda dopisuje, a możliwości sprzyjają, warto wyciągnąć grilla i zaprosić przyjaciół, by móc spędzić czas przy smacznym jedzeniu.

 

Skrzydełka w marynacie miodowo-musztardowej

Wspaniałą propozycją na grillowane danie z kurczaka są przepyszne skrzydełka w marynacie miodowo-musztardowej. Jeśli planujesz poczęstować swoich gości oryginalną potrawą, to spróbuj tego przepisu.

Do przygotowania pysznych skrzydełek potrzeba:

  • około 10 skrzydełek z kurczaka,
  • 4 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki prawdziwego miodu,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki wody,
  • szczypta ziół prowansalskich,
  • szczypta pikantnej przyprawy do kurczaka,
  • szczypta czosnku granulowanego.

 

Skrzydełka z kurczaka należy zacząć przygotowywać kilka godzin wcześniej (najlepiej w noc poprzedzającą planowane grillowanie). Na początek musztardę, miód, wodę i oliwę z oliwek rozgrzewa się na małym ogniu. Następnie dodaje się do nich pozostałe przyprawy. W tak sporządzonej marynacie namacza się osobno każde skrzydełko. Ułożone w misce, już zamarynowane skrzydełka, odkłada się następnie na noc do lodówki pod przykryciem. Miód dodaje się do musztardy i miesza. W trakcie grillowania skrzydełka należy smarować musztardą z miodem.

 

Udka z grilla w marynacie jogurtowej

Smacznym pomysłem na danie z grilla są także udka z kurczaka, przygotowane w marynacie jogurtowej. Do ich przygotowania potrzebne będzie:

  • 1 kilogram udek z kurczaka,
  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego,
  • sól.

 

Umyte udka należy osuszyć papierowym ręcznikiem i przełożyć do miski. Przeciśnięty przez praskę czosnek trzeba dodać do jogurtu i dosypać do tego pieprz, zioła oraz sól. Po wymieszaniu marynata jest gotowa. Udka należy zalać marynatą i wymieszać, a następnie odstawić do lodówki na kilka godzin. Tak przygotowane udka grilluje się z każdej strony przez około 5 minut.

Leave a Reply

You were not leaving your cart just like that, right?

Nie porzucasz pomysłu na grilla tak po prostu, prawda?

Jeśli podasz nam tutaj swoje dane to zapamiętamy za Ciebie zawartość Twojego koszyka. A kto wie, możę wyślemy Ci tez jakiś dodatkowy kod rabatowy?

Chcesz Otrzymywac personalizowane oferty?

Wystarczy, że zezwolisz nam na wysyłanie Ci powiadomień! Są w nich kody rabatowe!

Maybe later