Pomyślnie dodano do koszyka

Obok dobrze przyrządzonego kurczaka z grilla trudno przejść obojętnie. Kuszący zapach pieczonego mięsa połączonego z nutą ziół i przypraw, potrafi rozbudzić apetyt. Gdy pogoda dopisuje, a możliwości sprzyjają, warto wyciągnąć grilla i zaprosić przyjaciół, by móc spędzić czas przy smacznym jedzeniu.

 

Skrzydełka w marynacie miodowo-musztardowej

Wspaniałą propozycją na grillowane danie z kurczaka są przepyszne skrzydełka w marynacie miodowo-musztardowej. Jeśli planujesz poczęstować swoich gości oryginalną potrawą, to spróbuj tego przepisu.

Do przygotowania pysznych skrzydełek potrzeba:

  • około 10 skrzydełek z kurczaka,
  • 4 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki prawdziwego miodu,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki wody,
  • szczypta ziół prowansalskich,
  • szczypta pikantnej przyprawy do kurczaka,
  • szczypta czosnku granulowanego.

 

Skrzydełka z kurczaka należy zacząć przygotowywać kilka godzin wcześniej (najlepiej w noc poprzedzającą planowane grillowanie). Na początek musztardę, miód, wodę i oliwę z oliwek rozgrzewa się na małym ogniu. Następnie dodaje się do nich pozostałe przyprawy. W tak sporządzonej marynacie namacza się osobno każde skrzydełko. Ułożone w misce, już zamarynowane skrzydełka, odkłada się następnie na noc do lodówki pod przykryciem. Miód dodaje się do musztardy i miesza. W trakcie grillowania skrzydełka należy smarować musztardą z miodem.

 

Udka z grilla w marynacie jogurtowej

Smacznym pomysłem na danie z grilla są także udka z kurczaka, przygotowane w marynacie jogurtowej. Do ich przygotowania potrzebne będzie:

  • 1 kilogram udek z kurczaka,
  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego,
  • sól.

 

Umyte udka należy osuszyć papierowym ręcznikiem i przełożyć do miski. Przeciśnięty przez praskę czosnek trzeba dodać do jogurtu i dosypać do tego pieprz, zioła oraz sól. Po wymieszaniu marynata jest gotowa. Udka należy zalać marynatą i wymieszać, a następnie odstawić do lodówki na kilka godzin. Tak przygotowane udka grilluje się z każdej strony przez około 5 minut.

Leave a Reply