Koszyk

Kiełbasa czy szaszłyk to nie jedyne dania, jakie przygotować można z pomocą grilla gazowego. Doskonałą alternatywę dla nich stanowić może burger z grilla. Do jego przygotowania wykorzystać można różne rodzaje mięs. Mnogość dostępnych kombinacji smakowych sprawia, że każdy znajdzie przepis odpowiedni dla siebie. Jak krok po kroku przygotować burgery z grilla gazowego? Oto garść przydatnych wskazówek, które ułatwią ich wykonanie oraz sprawdzony przepis na ten przysmak.

Burger z grilla – pomocne porady

Jakie mięso najlepiej wykorzystać do przygotowania burgera z grilla? Najlepiej, aby zawierało ono około 20 – 25% tłuszczu. Do tego celu bardzo dobrze sprawdzi się między innymi łopatka, antrykot, rostbef oraz szponder. Jeżeli dysponujemy wyłącznie chudym mięsem, warto dodać do niego odrobinę oliwy. Jakie przyprawy wykorzystać do przyprawiania burgerów? W zupełności wystarczające będą tutaj sól oraz pieprz. Użyć można ich zarówno podczas wyrabiania mięsa, jak i posypać nimi uformowane kotlety. Mięso na burgery powinno być zimne. Nie powinno się czekać do momentu, aż uzyskają one temperaturę pokojową. Przygotowując burgery nieco wcześniej, należy odstawić je do lodówki. To sprawdzony sposób na to, aby nie rozpadły się one na ruszcie. Jak sprawić, aby burger w czasie grillowania nie kurczył się? Efekt ten można nieco zniwelować, wykonując w mięsie delikatne wgłębienie, jeszcze przed położeniem go na ruszt. Formując burgery pamiętać należy o tym, aby ich średnica była większa od bułek, w których będą serwowane.

Przepis na burger z grilla

Jak krok po kroku przygotować smakowitego burgera? Oto przykładowy przepis na burger z grilla. Do tego celu potrzebne będą następujące składniki:

  • 500 g zmielonego mięsa,
  • sól, 
  • pieprz,
  • sos majonezowy,
  • sos barbecue,
  • sałata,
  • pomidor,
  • ser blue,
  • korniszon,
  • orzechy włoskie,
  • karmelizowana cebula,
  • hamburgerowe bułki.



Pierwszy etap stanowi przyrządzenie karmelizowanej cebuli. Do tego celu potrzebne będą: 1 czerwona cebula, 1 łyżka brązowego cukru oraz 1 łyżka octu balsamicznego. Cebulę kroimy w półplasterki lub cienkie piórka. Umieszczamy ją na rozgrzanej patelni na kuchence bocznej grilla gazowego, solimy i smażymy do miękkości. Dodajemy cukier oraz ocet i smażymy przez kolejne kilka minut, aż do momentu, w którym cukier się skarmelizuje.

W jaki sposób przygotowywać powinno się mięso na burgera z grilla? Po zmieleniu doprawiamy je solą oraz pieprzem. Wyrabiamy mięso dłonią do momentu, w którym zacznie się ono kleić. Następnie formujemy burgery. Na tym etapie pomocne okazać mogą się akcesoria do grillowania, takie jak specjalna prasa do hamburgerów wykonana ze stopu aluminium pokrytego powłoką nieprzywierającą. Posiada ona praktyczny, polipropylenowy uchwyt. Z pomocą prasy uzyskać można idealne, identyczne, estetycznie prezentujące się hamburgery. Gadżet ten znakomicie sprawdzać będzie się podczas formowania burgerów faszerowanych. Wówczas ⅔ mięsa należy włożyć pod spód i uformować wgłębienie. Następnie wkładamy 1 łyżkę karmelizowanej cebuli, 2 plasterki sera blue oraz 2 pokruszone orzechy. Przykrywamy pozostałym mięsem i dociskamy praską. Kolejny etap przyrządzania burgerów z grilla gazowego stanowi rozgrzanie urządzenia, ustawiając palniki w pozycji mocnej w momencie, w którym uzyska ono temperaturę na poziomie 300 stopni Celsjusza. Redukujemy ich moc na średnią pozycję i pokrywamy ruszt olejem. Warto sięgnąć tu po akcesoria do burgerów, takie jak szpatułka ze stali nierdzewnej z uchwytem z nylonu. Narzędzie to w znaczący sposób ułatwi przełożenie burgerów na ruszt. Nadaje się ono do mycia w zmywarce. Hamburgerów nie należy przyciskać zbyt mocno. Doprowadzić może to bowiem do wypłynięcia z nich soków, które sprawiają, że mięso jest soczyste. Burgery grillować powinno się po około 4 minuty z każdej strony. Do kontrolowania ich temperatury posłużyć można się termometrem. Hamburgery są gotowe wówczas, gdy ich temperatura wewnętrzna przekracza 70 stopni Celsjusza. Burgery z grilla gazowego serwujemy w bułkach, z dodatkiem ulubionych warzyw i sosów.