Przejdź do głównej treści

Mięso z kaczki ma charakterystyczny, ale wyjątkowy smak i tym samym tylu zwolenników, co przeciwników. Nie zmienia to jednak faktu, że posiada solidną pozycję w hierarchii naszej rodzimej kuchni i jada się je w Polsce od wieków. Tak się składa, że kaczkę można bardzo ciekawie przygotować również na ruszcie dobrego grilla gazowego, a w tym tekście postaramy się pokrótce opowiedzieć, jak to zrobić. Zachęcamy do zapoznania się z naszymi przepisami na kaczkę z grilla.

Kaczka z grilla w sosie bananowo-gruszkowym

Jak zawsze przygotowaliśmy dla Ciebie przepisy, które nie wymagają ani zbyt dużego nakładu czasu, ani wielkich umiejętności kucharskich. Przygotowanie naszej pierwszej propozycji na kaczkę pieczoną na grillu zajmie Ci nieco ponad kwadrans. Mięso z kaczki świetnie komponuje się ze słodkimi smakami. Właśnie dlatego bazą sosu w tym przepisie będą owoce. Będą Ci potrzebne:

  • pierś z kaczki,
  • sól,
  • pieprz,
  • suszony majeranek,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 banan,
  • pół gruszki,
  • cynamon,
  • ¼ sałaty,
  • pół ogórka zielonego,
  • pomidor,
  • suszona pietruszka,
  • śmietana 18/30%.

Na wstępie zaznaczamy, że do tego przepisu przyda Ci się blender. Nie jest on niezbędny, ale znacznie ułatwi wykonanie owocowego sosu. Jeśli go nie masz, możesz rozdrobnić owoce przy pomocy widelca – nie będzie on wtedy co prawda posiadał idealnej struktury, ale i tak będzie bardzo smaczny.

 

Kaczka z grilla w sosie owocowym – sposób przygotowania

Rozgrzej grilla, ale niezbyt mocno – będziemy bowiem smażyć mięso na skórze, która może się przypalić, jeśli temperatura będzie zbyt wysoka. Następnie dokładnie umyj pierś z kaczki. Delikatnie natnij jej skórę w dosyć spore krzyżyki. Uważaj jednak, aby nie wbić się w mięso. Następnie solidnie potraktuj kaczkę solą, pieprzem oraz suszonym majerankiem. Odłóż kaczkę na bok i zabierz się za przygotowanie sosu. Będzie nim nic innego, jak zblendowana, grillowana gruszka oraz surowy banan z odrobiną śmietany. 

Kaczkę na grilla wrzuć w taki sposób, by grillowała się najpierw od strony skóry. Pamiętaj, aby tuż przed umieszczeniem jej na ruszcie, polać ją oliwą. Będzie potrzebować nie więcej jak 4 minuty na każdej ze stron. Pokrojoną w drobną kostkę gruszkę grilluj do czasu, aż zmięknie. Następnie wrzuć ją do jednego naczynia z kawałkami banana, dodaj śmietany i zblenduj. Na końcu przypraw sos cynamonem. Jeśli nie masz blendera, ale gruszka została dobrze podpieczona, z łatwością powinna ulec naporowi widelca. Gdy kaczka wyląduje na 2 stronie, zrób szybką sałatkę z sałaty, pomidora i ogórka. Przygotowanie grillowanej kaczki w sosie owocowym nie powinno zająć Ci więcej niż wspomniany wyżej kwadrans, a smakuje naprawdę obłędnie. Smacznego!

Sałatka z grillowaną kaczką, burakiem i serem feta

Druga propozycja na kaczkę z grilla jest jeszcze szybsza od poprzedniego przepisu. Będzie to prosta sałatka z burakiem fetą i zielonymi warzywami. Przygotuj:

  • pierś z kaczki,
  • pół kostki sera feta,
  • niewielkiego buraka,
  • kilka dużych liści sałaty,
  • pół zielonego ogórka,
  • garść roszponki,
  • 2 łyżki suszonej żurawiny,
  • sól,
  • pieprz,
  • suszony majeranek,
  • oliwę z oliwek.

Na początek standardowo – rozgrzej grilla. Tym razem pozbywamy się skóry, więc nie musisz martwić się o zbyt wysoką temperaturę. Grille gazowe nowej generacji, które znajdziesz m.in. pod tym linkiem, nagrzewają się na szczęście bardzo szybko. Wytnij skórę z piersi i pokrój ją w paski (w poprzek). Każdy kawałek dokładnie posól, popierz i wymasuj majerankiem. Jest on nieodłącznym elementem przepisów z kaczką w roli głównej, ale do kaczki z grilla gazowego pasuje on wręcz idealnie. Odłóż mięso na bok i obierz buraka. Jego także należy pokroić w paski – postaraj się, by były dość grube, żeby burak nie rozpadł się na grillu. Po chwili możesz wrzucać te składniki na ruszt. Oczywiście kaczkę należy przedtem polać oliwą. Takie paski potrzebują na grillu nie więcej niż 5 minut. Burak nawet chwilę mniej. W tym czasie ułóż z liści sałaty coś na kształt czepka, do której będziesz wrzucać resztę składników. Po kolei w środku powinny wylądować: roszponka, drobno pokrojony ogórek, kaczka, burak, skruszona feta oraz suszona żurawina. Po wymieszaniu wszystkich składników powstanie przepyszna kompozycja. Twoja kaczka przyrządzona na grillu będzie delikatnie chrupać, ale zachowa soczystość i obdaruje swoimi sokami warzywa oraz ser. Smacznego!