About Us Przejdź do głównej treści

Jesteś miłośnikiem wędzonych smakołyków lub chcesz rozpocząć swoją przygodę z wędzeniem i zastanawiasz się, czym jest dym wędzarniczy w płynie? Ekstrakt dymu wędzarniczego jest dodatkiem, który sprawia, że żywność nabiera specyficznego aromatu, którym przesiąka w procesie wędzenia i nie tylko. Ma również szerokie zastosowanie w gastronomii, w przetwórstwie mięs, ryb, serów, a także jest często używanym składnikiem do nadania niepowtarzalnego smaku potrawom. Jednak, czy jest on w pełni naturalny i bezpieczny, a wędzona żywność nie nabiera chemicznych i szkodliwych związków? Sprawdź we wpisie, czym jest dym wędzarniczy, jakie są metody pozyskiwania dymu, a także zastosowanie preparatu.

Dym wędzarniczy w płynie – czym jest?

Dym wędzarniczy jest aromatem, który zastępuje naturalny zapach dymu. Ma cechy przede wszystkim aromatyzujące, koloryzujące oraz właściwości bakteriobójcze. Stosowany jest jako produkt, który nadaje rozmaitym produktom unikatowego aromatu wędzenia. Używany w przemyśle żywnościowym i stosowany na zewnątrz lub wewnątrz potraw. Najczęściej jego zawartość można znaleźć w mięsach, wędlinach i kiełbasach, lecz równie często występuje jako dodatek, który nadaje barwę oraz specyficzny posmak serom, konserwom, hamburgerom czy niektórym sosom, zwłaszcza przeznaczonych do grilla. Sprawdź, jak pozyskuje się specjalny preparat i czy żywność z jego dodatkiem jest zdrowa.

Dym wędzarniczy w płynie – czy jest szkodliwy?

Dym wędzarniczy w płynie pozyskiwany jest na drodze suchej destylacji drewna z takich gatunków drzew, jak buk, olcha, hikora, jesion, jabłoń, wiśnia, grusza i inne, które mają odpowiednie cechy i właściwości. Takie drewno jest rozdrabniane, a następnie poddawane suszeniu, które ma uzyskać wodę na poziomie ok. 10%. Poddawane następnie rozkładowi termicznemu wytwarzają specjalny płyn dymny, który jest przetwarzany. W zależności od wyboru aromatu, należy liczyć się z zawartością substancji chemicznych, które barwią żywność, a także nadają aromatu, który niekoniecznie jest w 100-procentach zdrowy. Jeżeli chcesz przyrządzać zdrowe i wyjątkowe w smaku produkty, które wyróżnią się najwyższą jakością, poznaj zdrową alternatywę dla aromatu wędzarniczego.

Zdrowa alternatywa dla aromatu wędzarniczego

Jeżeli nie mamy własnej wędzarni, a naprawdę zależy nam na przygotowywaniu rozmaitych produktów wędzonych, warto zainteresować się grillem z zestawem wędzarniczym. Stalowy i profesjonalny grill zaskakuje wielu miłośników grillowania i wędzenia swoją wielofunkcyjnością. Umożliwia działania rozmaitych urządzeń, w tym rożna czy wymienionego zestawu wędzarniczego. Pozwala on przyrządzić niepowtarzalne produkty o naturalnym aromacie wędzarniczego dymu. To doskonała opcja dla tych, którzy uwielbiają przygotowywać zdrowe posiłki o unikatowym smaku. Również polecane w przypadkach, kiedy chcemy zachwycić swoich gości nowymi specjałami. Zestaw wędzarniczy umożliwia przyrządzenie rozmaitych rodzajów mięsa, serów czy ryb.

Zestaw wędzarniczy czy aromat? – co wybrać?

Jeżeli zastanawiasz się nad wyborem aromatu do nadania żywności posmaku i zapachu wędzonych produktów, warto wiedzieć, iż nie jest on w pełni bezpieczny. Posiłki przyrządzane w ten sposób znacznie różnią się w smaku od prawdziwie wędzonego jedzenia. Jeżeli zamierzasz wędzić różnego rodzaju produkty, w tym mięsa, sery czy ryby, zdecydowanie lepiej zainwestować w grill ze skrzynką wędzarniczą. Jest to przede wszystkim zakup na lata, który zachowuje niezmienny wygląd przez wykonanie na najwyższym poziomie. Wielofunkcyjność pozwala przyrządzać niepowtarzalne produkty z grilla, wędzone posiłki, czy mięsa lub ryby z rożna. Skrzynka wędzarnicza jest w szczególności polecana osobom, które cenią sobie zdrową żywność z zachowaniem wszelkich minerałów odżywczych.