Przejdź do głównej treści

Pierś z kurczaka to znacznie lżejsza alternatywa dla popularnej karkówki. Można grillować ją w całości, w kawałkach lub w formie popularnych, mięsnych szaszłyków. Niewielkie kawałki w sąsiedztwie warzyw opiekają się szybciej niż inne typy mięsa, dlatego to właśnie filety z kurczaka są chętnie wybierane jako składnik lekkich szaszłyków na grilla. Są także najczęstszym gościem na talerzach lub ruszcie u osób dbających o linię. Takie warzywno-mięsne szaszłyki to dietetyczne danie z grilla. Powinny pamiętać o tym zarówno osoby dbające o linię, jak i te, które grillują bardzo regularnie. Kiełbasa i karkówka mają swoje atuty, ale spożywane w nadmiarze nie służą zdrowiu. Każdy, kto wie, jak zamarynować pierś z kurczaka na grilla, zachwyci bogactwem grillowanego menu swoich gości. Jeśli zaś nie wiesz, jak się do tego zabrać, bez obaw – pomożemy!

Filet marynowany z kurczaka na grilla

Bez względu na rodzaj marynaty pierś w całości wystarczy marynować zaledwie około 4 godzin. Mniejsze kawałki fileta, przeznaczone do szaszłyków, są gotowe do zakładania na patyki już po godzinie. To także swoista przewaga tego mięsa nad karkówką, którą trzeba marynować o wiele dłużej. Jednocześnie mięso z kurczaka może pozostać w marynacie nawet dobę. Z takiego mięsa, marynowanego w całości lub w kawałkach, łatwo przyrządzić smakowite szaszłyki. 

Szaszłyki z kurczaka

Jak zrobić szaszłyk na grilla z filetem z piersi kurczaka? To bardzo proste. Wystarczy kierować się tymi samymi wytycznymi, co w przypadku innych typów szaszłyków, na przykład warzywnych. Szaszłyki z takim mięsem stwarzają ogromny potencjał, jeżeli chodzi o ich skład. Kurczak smakuje wyśmienicie w wieloma dodatkami. Może być serwowany zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej.

Szaszłyki z kurczaka na słodko

Ta wersja grillowanych szaszłyków z piersią kurczaka najczęściej obejmuje mięso oraz ananasa. To najprostsza forma, wzbogacona ponadto powszechnie ostrą papryką, przełamującą w odczuciu niektórych smakoszy nieco mdły charakter podstawowego składnika. Jednak nawet te najprostsze, ananasowo-kurczakowe szaszłyki, posypuje się przeważnie różnego rodzaju ziołam lub mieszanką curry. Amatorzy naprawdę słodkich dań z kurczaka mogą zanurzyć takie szaszłyki na przykład w sosie przygotowanym na bazie miodu. To idealne rozwiązanie, kiedy zastanawiamy się, jak zrobić szaszłyki na grilla zdrowe, pożywne i jednocześnie atrakcyjne dla dzieci. Oprócz, albo zamiast, bardzo słodkiego ananasa, na patyki obok mięsa drobiowego nadziać można także brzoskwinie, morele lub śliwki. Jeśli dotychczas nie próbowałeś takiego połączenia, przy najbliższej okazji musisz to nadrobić!

Szaszłyki wytrawne

To właściwie wszelkie wariacje szaszłyków z samych warzyw, tyle że z dodatkiem kawałków kurczaka. Wśród warzyw na szaszłyki najchętniej stosujemy:

  • cebulę,
  • paprykę,
  • cukinię,
  • koktajlowe pomidorki,
  • bakłażany,
  • kabaczki.

Już sam ten zestaw warzyw można łączyć na wiele sposobów. Jeżeli dodamy do tego kurczaka oraz warzywa mniej popularne, to szaszłyki same w sobie, z odrobiną oleju, mogą być kolorowe i bardzo oryginalne. Ich smak również będzie odbiegać od szaszłyków na bazie ograniczonej liczby składników. Te prostsze warianty warto natomiast wzbogacić odpowiednią marynatą bądź pysznym, aromatycznym dipem.