Przejdź do głównej treści

Wraz z nadejściem cieplejszych dni oraz weekendu majowego wiele osób decyduje się na oficjalne rozpoczęcie sezonu grillowego. Zazwyczaj raczymy się wówczas idealnie przygotowanymi, różnorodnymi mięsami, jak karkówka, kiełbasa, kurczak, a nawet boczek. Zdecydowanie rzadziej w menu z grilla można znaleźć ryby m.in. pstrąga, a szkoda! Jest to bowiem idealny wybór na ruszt, o czym warto przekonać się osobiście. W poniższym artykule podpowiemy, jak zrobić pstrąga z grilla, ile trwa jego przygotowanie oraz dlaczego warto zdecydować się na grill gazowy.

Pstrąg z grilla jak zrobić?

Wiele osób uważa, że przygotowanie ryby na grillu jest dość trudne. Zazwyczaj wynika to z obawy przed rozpadnięciem się mięsa lub nadmiernym przypieczeniem. Niemniej jednak w przestrzeni internetowej można znaleźć naprawdę wiele przepisów na pstrąga z grilla, ale także przygotowanego w piekarniku. Warto jednak mieć na uwadze, że pomimo dokładnie rozpisanej receptury niezwykle ważne jest odpowiednie wyposażenie, takie jak najwyższej jakości grill, który zagwarantuje, że jedzenie z rusztu będzie idealnie przypieczone, delikatne, a zarazem soczyste. Niezwykle atrakcyjny asortyment można znaleźć m.in. w sklepie internetowym Koler, który oferuje komfortowe w użytkowaniu grille gazowe, umożliwiające przygotowanie aromatycznego pstrąga z grilla.

Pstrąg z grilla w folii aluminiowej – smakowity przepis

Znalezienie idealnego przepisu na pstrąga z grilla w folii może wiązać się z wielogodzinnymi poszukiwaniami. Z myślą więc o wszystkich miłośnikach ryb w różnorodnej odsłonie przygotowaliśmy wyjątkowo smakowitą recepturę, która z pewnością zadowoli nawet najwybredniejsze kubki smakowe. Poniżej przedstawiamy krok po kroku, jak przygotować pstrąga na grilla w 30 minut, do którego będziesz potrzebować:

  • najlepiej 3 sztuk pstrąga,
  • świeżej pietruszki,
  • świeżego kopru,
  • masła, a dokładnie 3 łyżek stołowych,
  • łyżeczkę aromatycznych przypraw do ryb,
  • cytryny, również pokrojonej w plasterkach (ilość jest zależna od indywidualnych preferencji),
  • soli.

Pstrąg w folii z grilla – krok po kroku

  1. Surowe ryby należy oczyścić z łusek, najlepiej wykorzystując do tego nóż. Następnie oczyszczone pstrągi należy posolić oraz skropić sokiem z cytryny według uznania.
  2. Masło oraz uprzednio przygotowaną łyżeczkę przypraw do ryb należy dokładnie wymieszać, a następnie włożyć do środka przekrojonego pstrąga. Oprócz tego do środka warto dołożyć pietruszki oraz koperku, również według własnego uznania, nie zapominając o kilku plasterkach cytryny.
  3. Po oczyszczeniu oraz odpowiednim przyprawieniu ryb należy zawinąć je w folię aluminiową i grillować na grillu Koler Relish V1. Najlepiej każdą ze stron po około 15 minut, aby mięso było delikatne i niezwykle soczyste.
  4. Po upływie 30 minut wystarczy zdjąć pstrągi z rusztu i gotowe. Można je również wyjąć z folii dla indywidualnej wygody.

Pstrąg z grilla gazowego – dlaczego warto zdecydować się na to nowoczesne rozwiązanie?

Jeszcze kilka lat temu krótko przed sezonem grillowym każdy zaopatrywał się w odpowiedni ruszt, rozpałkę oraz węgiel, dzięki któremu jedzenie wyróżniało się charakterystycznym aromatem. Jednak wraz z upływem czasu na rynku znalazły się coraz to nowocześniejsze rozwiązania, takie jak grille gazowe. Wpływają one na aromat dań za pomocą odpowiedniej temperatury oraz czasu grillowania, gwarantując równie wspaniały smak, jak grille węglowe. Dlaczego jeszcze warto zdecydować się na najnowsze rozwiązania oferowane przez renomowanych producentów? Otóż coraz częściej wyposażenie składa się nie tylko z rusztu, ale także niezwykle praktycznych, montowanych półek bocznych, powiększających powierzchnię roboczą oraz umożliwiających pozostawienie niezbędnych akcesoriów w zasięgu ręki. Jeśli jesteś zainteresowany takowym rozwiązaniem, zdecydowanie polecamy zapoznać się z grillami gazowymi Koler, które z pewnością skradną serce niejednego miłośnika grillowania. Zastanawiasz się, od czego zależy, ile minut przygotowujemy pstrąga z grilla? Postaramy się rozwiać Twoje wątpliwości.

Ile czasu zajmuje przygotowanie pstrąga z grilla?

Wcześniej wspomnieliśmy, jak przygotować aromatycznego pstrąga z grilla, załączając również niezwykle prosty przepis, a także, dlaczego warto postawić na dania, w tym również rybne, z grilla gazowego. Bardzo często jednak przygotowanie dań na grilla, jak samo ich grillowanie, jest naprawdę czasochłonne, więc od czego tak naprawdę zależy jak długo robi się pstrąga z grilla? Przede wszystkim powinniśmy pamiętać o tym, że ruszt powinien być dokładnie wyczyszczony, a przed samym rozgrzaniem także naoliwiony. Co więcej, należy mieć na uwadze szybkość oraz wysokość temperatury, w której ryba jest grillowana, a także wyposażyć się w wysokiej jakości łopatkę oraz szczypce, które umożliwią odwrócenie na każdą ze stron w odpowiednim momencie. Nie wspominając o wybranym uprzednio przepisie oraz rodzaju grilla, na którym przygotowywane są posiłki. Najlepiej zdecydować się na kompleksowe wyposażenie, w tym akcesoria od renomowanych producentów, takich jak Koler, gwarantujących niezawodną jakość oraz precyzyjne wykończenie.