Koszyk

Małże, ostrygi, przegrzebki czy krewetki – owoce morza z grilla mogą smakować naprawdę wybornie, jeśli zostaną odpowiednio na nim przygotowane. Aby jednak tak się stało, trzeba pamiętać o kilku bardzo ważnych zasadach, trzymanie się których pozwoli za każdym razem uniknąć sytuacji wysuszenia lub nawet przypalenia mięsa. Wiele zależy również od rodzaju grilla wykorzystywanego podczas dokonywania obróbki cieplnej owoców morza, o czym zapomina większość osób.

Owoce morza na grilla – w czym tkwi sekret ich odpowiedniego przygotowania?

Owoce morza na grilla trafiają coraz częściej, ponieważ zawierają w sobie o wiele mniej cholesterolu niż na przykład czerwone mięso. Nie należą co prawda do tanich produktów i dość szybko ulegają zepsuciu ze względu na dużą ilość zawartego w nich białka, ale przynajmniej sporadycznie warto zastąpić nimi kiełbasę, karkówkę czy kurczaka. Nie zaleca się korzystać w trakcie ich pieczenia z grilla węglowego, ponieważ w jego przypadku trudno zachować przez cały ten proces jednakową temperaturę. Zdecydowanie lepszym wyborem będą więc modele gazowe, które nie dość, że pozwalają regulować wielkość płomienia, nie generują także przy tym szkodliwego dla otoczenia dymu. Jeżeli zamierzamy pierwszy raz przyrządzić owoce morza na grillu,warto zaopatrzyć się również w termometry do grillowania, pozwalające w każdym momencie sprawdzić, jaką temperaturę w środku zdołały osiągnąć.

W jakiej temperaturze powinny być grillowane owoce morze?

Jak już zdążyliśmy zauważyć, w przypadku owoców morza z grilla bardzo istotna jest temperatura, którą powinny osiągnąć, abyśmy mogli następnie cieszyć się pełnią ich smaku. W przypadku krewetek za optymalny dla nich poziom ciepła powszechnie przyjmuje się nie wyższy niż 50 stopni Celsjusza. Najlepiej byłoby, gdyby wynosił on 47-49°. Przegrzebki z kolei powinny być grillowane nieco dłużej – do momentu, w którym temperatura na termometrze wskaże ok. 55 stopni i przestaną tym samym być przezroczyste. Homar wymaga jeszcze więcej czasu, ponieważ idealny dla niego pułap ciepła to 60°. Małże i ostrygi – stanowiące kolejny rodzaj owoców morza na grilla – należy natomiast piec tak długo, aż ulegną otwarciu.

Owoce morza na grillu gazowym – dlaczego właśnie przy jego użyciu najlepiej je przyrządzać?

Przy grillowaniu owoców morza nie można zapomnieć także o tym, że nie należy piec ich na zbyt dużym ogniu, aby szybciej osiągnęły właściwą dla nich temperaturę. Korzystając ze wspomnianych grilli gazowych, można łatwo temu zapobiec, ustawiając pokrętło w taki sposób, aby znajdowało się pomiędzy poziomem medium (średnim) a low (niskim). Jeśli jest taka możliwość, można ułożyć owoce morza na desce cedrowej, dzięki czemu zyskają one jeszcze więcej smaku i aromatu. Jeśli jednak będziemy mieli problemy z jej znalezieniem i nie pozostanie nam nic innego, jak wrzucenie wybranych produktów bezpośrednio na ruszt, przed rozgrzaniem warto natłuścić jego żeberka. W ten sposób będziemy mieć pewność, że owoce morza nie będą do niego przywierać i nie ulegną przypaleniu.

Krewetki z grilla – prosty przepis

Jak wynika z powyższych informacji dotyczących zasad przygotowywania owocówmorza na grillu gazowym, nie jest to skomplikowany proces, a sprowadza się przede wszystkim do pilnowania temperatury osiąganej podczas pieczenia. Postanowiliśmy umieścić najprostszy przepis na przyrządzenie świeżych krewetek, stanowiących bardzo często pierwszy wybór osób preferujących delikatne, białe mięso, charakterystyczne dla owoców morza.

Składniki:

  • krewetki (obrane lub w pancerzykach – zależnie od preferencji);
  • dowolna mieszanka przypraw stworzona własnoręcznie;
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

Świeże krewetki rozpoczynamy od dokładnego ich umycia oraz usunięcia przewodu pokarmowego biegnącego wzdłuż ich ciała, a następnie opłukania. Można też usunąć z nich od razu głowę oraz wąsy, by pozostawić jedynie końcową część ogona. Jeśli nie zrobimy tego jednak teraz, nic nie stoi na przeszkodzie, aby uczynić to później, mając już na talerzu gotowe do spożycia owoce morza z grilla. Wszystkie składniki na marynatę należy natomiast dokładnie wymieszać (oliwa i przyprawy), aby w kolejnym korku zalać nią umieszczone w dowolnym naczyniu krewetki. Potem należy umieścić je w lodówce na co najmniej dwie godziny, aby zdążyły wchłonąć aromat przypraw. Po wyjęciu zamarynowanych owoców wystarczy jedynie nabić je na patyczki do szaszłyków i ułożyć na cedrowej desce lub natłuszczonym ruszcie i piec na niezbyt dużym ogniu do momentu, w którym osiągną temperaturę ok. 50 stopni Celsjusza.