Pomyślnie dodano do koszyka

Coraz popularniejsze staje się w Polsce, wraz z wegetarianizmem, przygotowywanie warzywnych grilli. Oprócz znanych już chyba każdemu prostych i łatwych przepisów na bakłażana i cukinię z grilla warto zrobić domowe szaszłyki warzywne na grilla czy nadziewane papryki. Niektóre sprawdzone i szybkie przepisy na warzywa z grilla przedstawiamy w tym artykule.

Bogactwo smaków na grillu

Często, gdy ludzie po raz pierwszy próbują warzywnego grilla, są zdumieni głębią smaku. Na grillu można przygotowywać niemalże każde warzywo – od cukinii, aż po bataty. Proste przepisy znajdziecie poniżej. Są to sprawdzone pomysły, które każdy może zrobić.

Pieczarki z grilla – są na to dwa sposoby: całe pieczarki umyj, a następnie posyp solą, pieprzem, ziołami i delikatnie posmaruj tłuszczem. Sposób drugi, prawdopodobnie bardziej popularny, wymaga wyjęcia ogonków z pieczarek i ich obieranie ze skórki. Do powstałych otworów należy włożyć odrobinę masła (średnio ⅓ łyżeczki) i całość obficie posypać ziołami, takimi jak rozmaryn, oregano i bazylia, a także doprawić solą. Robimy na ruszcie, aż będą miękkie. Pyszne!

Bakłażan – umytego należy na początku pokroić w około 1 cm plastry, każdego posolić i odłożyć na bok na ok 20-30 minut, aby odpuścił goryczkowy smak. Wydzielone soki należy wytrzeć ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Tak przygotowanego bakłażana przyprawiamy świeżymi ziołami i kładziemy na rozgrzany ruszt do momentu, kiedy plastry będą mięciutkie. Taki bakłażan nie potrzebuje już żadnych dodatków – sam jest wyśmienity.

Cukinia z grilla – przepis na pyszne, wegetariańskie danie

Umytą cukinię należy rozkroić na pół, aby powstały dwa, długie kawałki przecięte w poprzek. Następnie trzeba wydrążyć środek i włożyć do niego wedle upodobań – odrobinę sera (świetnie się sprawdzi mozzarella), zioła (świeże lub suszone), pokrojone pieczarki lub pokruszone orzechy, Całość grillujemy, aż cukinia zmięknie.

W tym przepisie najlepiej będą sprawdzać się cukinie małe lub średnie. Te duże będą wymagały zbyt długiego pieczenia – w środku mogą zostać twarde, a na zewnątrz będą już miękkie.

Leave a Reply